I blekingska fågelmarker
Helgtest av nya Tamronzoomen
Man hinner inte mycket under en helg har jag märkt! Det där med tid är verkligen relativt som en berömd man sa för 100 år sedan. Det blev i alla fall lite testande av Tamronzoomen (150-600) som äntligen anlände lagom till helgen. Som väntat var det både ris och ros men på det hela taget är jag mer än nöjd. Här kommer några bilder från dagens fototur. Vill ni se mer så får ni använda länken nederst på dagens blogginlägg. Där berättar jag vad jag upplevde positivt och negativt med objektivet och där finns fler testbilder på fåglar och annat från helgens turer.
Idag testades objektivet på bl.a. sträckande ejder. Först hela bilden.
En ung havsörn flög förbi i det gyllene morgonljuset.
Och på hemvägen kom en glada över vägen.
Du hittar helgens fälttest HÄR
Kylslagen vårpremiär i Grangölen
Morgonen var både kulen och mulen. I den mörka vattenytan syntes diffusa speglingar av gran och björk
Vårpremiären med flytgömslet i Grangölen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Vädret var mulet och gråkallt och t.o.m. fåglarna verkade ha insett att våren lidit av bakslag. Aktiviteten var låg bland de fåtal knipor och krickor som trots allt gjort sig hemmastadda i gölen. I brist på vårhormoner och sug efter slagsmål och spel verkade de ha bestämt sig för att i stället retas med mig och hålla sig på avstånd. Efter ett par timmar inne i min bubbla gav jag mig istället iväg mot havet för att kolla hur det stod till med våren där. Solen anlände men nordvästvinden såg till att det inte fanns så mycket nytt att se sedan jag var här igår. Det är bara att göra nya försök med kameran nästa helg i de blekingska fågelmarkerna. Förhoppningsvis blir det lite fler vårbilder då.
Kniporna var inte riktigt på hugget i dag
Ute vid kusten sågs bl.a. några större strandpipare
Uppe i barrskogen hördes vårens första järnsparv
Väl hemma i trädgården avnjöts en vacker krokus
Det var allt för denna gången.
I väntan på vårpremiären för flytetyget...
I morgon planeras den efterlängtade vårpremiären för flytgömslet. Vinden ska lägga sig har vädergubbarna sagt och klart, om än kyligt, morgonväder väntas. Flytgömsle, neoprenvadare, långkallingar och andra tillbehör ligger redan i bilen. Hoppas bara väckarklockorna fungerar som de ska. Det är inte deras tekniska funktion jag misstror utan snarare min egen förmåga att vakna efter en allt för kort nattsömn. Jag vet hur det blir! Först 3 timmar vaken i sängen funderande på hur premiären ska gå och sedan konstiga drömmar om lustiga fåglar, läckande ventiler och sällsamma händelser. Puhh, det blir en rysare ända fram till jag står och sätter på morgonkaffet! Rapport kommer i morgon kväll...
Det stora skådespelet har börjat...
Nu verkar det som om våren verkligen är på väg. Ejderflockarna, om än inte talrika, passerar nu blekingekusten på väg till häckningsplatserna i Östersjön.
Våren är i antågande just nu längs blekingekusten. Synen av ejdersträcken som passerar är en verklig höjdpunkt som signalerar vårens ankomst. Längs strandängarna syns nu vipor, strandskator och strandpipare som börjar muta in sina revir. Lite synd, kan tyckas, att påskledigheten kommer så sent i år. Just den tidiga våren med de fösta talrika fågelsträcken är det jag uppskattar allra mest efter en gråvinter som den gångna då man knappt sett solen på flera månader. Nåja, man får väl försöka planera upp sina helger så att man med gott samvete kan stiga upp någon timme innan solen, ta på sig vinterkläderna och ge sig ut i havsbandet för att möta och hälsa våren välkommen!
De hemkommande med polenfärjan hälsades i soluppgången välkomna till Blekinge av ejderflockarna som mötte dem.
Ejdrar är väderflyttare som lämnar övervintringsplatserna så fort väder och vindar är gynnsamma
Grågässen har redan börjat staka ut revir och det gäller att inte göra intrång...
Hemma i trädgården passade tofsmesen på att hämta lite bomaterial samtidigt som den åt lunch på "Restaurang Björkenäs". Fast nu lider vintermatningen mot sitt slut. När säcken med solrosfrö är slut så får fåglarna klara sig själva.
Två tjocka huggormshonor solade bland löv och rafs i lördags
I trädgårdens myrstack hade invånarna verkligen vaknat till liv. Dags att sätta limringar på fruktträden så man slipper myrornas hjälp till bladlössen senare i vår.
That´s all folks!
Från Blekinge till Oman
När jag nu i helgen satt och färdigställde bildföredraget om höstens fågelresa till Oman så kändes det nästan som att besöka landet en gång till, fast i kortversion. På något sätt verkar det som om man får återuppleva resans höjdpunkter när man går igenom bilderna. Jag har efter många resor sagt att hit ska jag återkomma! Till platserna vi besökte är nu suget extra stort att återvända till. Kanske blir det redan till nästa höst!
Är ni intresserade av Oman kan ni läsa vår reseberättelse och se bildspelet HÄR
Den långnäbbade måsen som gäspade efter sin frukost
Den underbara morgonen vid Khawr Taqah minns man gärna.
Gröna dvärgbiätare vid Khawr Taqah.
Landning av sardinfångst vid Khawr Taqah.
Inte heller den unga kejsarörnen vid Al Mughsayl glöms i första taget.