I blekingska fågelmarker
Nationaldag med triss i rovfåglar
Nationaldagen firades med en fin triss i rovfåglar vid Stora Roms naturreservat på Torhamnshalvön. Under någon timme visade både aftonfalken och lärkfalken upp sig fint och som grädde på moset kom en ståtlig bivråk förbiflygande. Lite roligt är det också att detta som skulle bli det första sommarinlägget i min blogg bjuder på 3 arter som hör sommaren till. Aftonfalken är visserligen inte en häckfågel här i landet men om man har tur kan den både inleda och avsluta sommaren. Den brukar visa sig i slutet av maj till början på juni samt i augusti-september. Det handlar då om fåglar som flugit lite fel under sin vår- respektive höstflytt. I år har det varit många rapporter om aftonfalkar.
Aftonfalken och också lärkfalken som höll till i området jagade ollonborrar och sländor över ängarna intill skogsbrynet. Jisses vad de hade god aptit!
Här kommer aftonfalken med en ollonborre i klorna...
Efter att ha intagit måltiden i samma döda ek som alltid började den med detsamma spana efter nästa byte. Fågeln är en hona som föddes förra året.
Även lärkfalken jagade samma typ av byte...
men den föredrog att äta i luften.
En riktigt ståtlig bivråk, även den insektsätare, flög förbi över ängarna.
Det var allt för denna gång från östra Blekinge.
De sista vårbilderna
Eftersom det nu definitivt är sommar i de blekingska markerna så får väl detta blogginlägg sägas innehålla de sista vårbilderna för i år. Alla fåglar har nu anlänt till landskapet och de första "hösttecknen" har visat sig. Det låter lite värre än det är eftersom det rör sig om de första sydsträckande storspovarna. Men om några veckor kommer det definitivt att vara full fart på sydsträcket av storspov, vilka brukar vara först ut bland vadarfåglarna att bege sig söderut. Sedan följer fler och fler arter som påbörjar höststräcket. Det blir som alltid en spännande tid för fågelfotografen då man kan hitta mängder av förbisträckande och rastande vadarfåglar som gjort sitt på de nordliga nejderna. Fjärilssäsongen är också igång så smått och om några veckor börjar även där en spännande tid. All plantering av fjärilsälskande perenner och annat har tack vare de varma veckorna i maj gett resultat i form av plantor som växer så det knakar. Annat var det i april då jag slet mitt hår p.g.a. för tidig utplantering av nya växter. Då trodde jag det skulle gå åt skogen och att det var ogjort arbete med alla snö, hagel och nattfrost som var. Av ungefär 40-50 nya plantor var det faktiskt bara 2-3 stycken som gav upp. Nu återstår att se om sniglar, bladlöss och torka ska sätta pinnar i hjulet för mitt största smörgåsbord hittills åt sommarinsekterna!
Värmen i maj gjorde att enarna längs kusten släppte pollen som aldrig förr.
Nästan alla nyplanterade växter klarade sig trots polarvåren.
Och den gamla salviabusken står i full knopp redo att bjuda på godsaker åt dagsvärmare och humlor.
Nere vid strandängarna stängslades det för ett par veckor sedan.
Kor och kalvar strövar nu omkring i jakt på grönbete.
Fågelsången har fortfarande inte tystnat. Här är det en sävsparv som sjunger vid sin revirgräns.
Här är ett par tranor, häckande i närheten av min "fjärilsäng" en mil från kusten, som hittat ett nytt bra matställe.
Även trollsländorna har nu börjat visa sig. Här är det en bred trollslända som villigt låter sig fotograferas.
Det var allt för denna gången! Nästa gång blir det dags för första sommarbloggen.
Ketchupeffekten
Det blev verkligen en ketchupeffekt vad gäller vårvärmen, eller ska vi säga sommarvärmen. När det gäller fåglarna så har i stort sett alla arter kommit till Blekinge nu, om än inte i full numerär ännu. Över en miljon vitkindade gäss passerade på bred front under en veckas tid med toppnoteringen 400 000 på en dag. Det var verkligen kackel i skyn från fåglarna som var på väg mot den ryska tundran längs norra ishavet. Sena arter som grå flugsnappare och törnskata har också anlänt och ute i marker och trädgårdar har syren och tjärblomster börjat blomma. Här kommer några bilder från helgen som var.
Hämplinghannen sjunger i den ljumma majmorgonen. Ingen nattfrost här inte.
De nyligen utsläppta kalvarna smaskar i sig av det gröna gräset.
Koltrasten klara stämma ljuder över nejden.
Ärtsångaren födosöker i slånbuskagen.
Det var allt för denna gången.
Råbockshopp och fågelsång
Här kommer några bilder från helgens utflykter i östra Blekinge. Vi slapp nattfrosten denna helgen och det blev några grader varmare. Solen sken för det mesta och ute i markerna tittade nya växter och fram. Nu när det bara är några veckor till första sommarmånaden känns det i alla fall som en riktig vår.
En råbock tog långa skutt när jag överraskade den i morse på vägen ner till strandängarna.
Får och lamm blev utsläppta på strandbete tidigare i veckan.
På strandängarna huserade några nyinkomna buskskvättor.
Stenskvättan höll ställningarna i sitt revir bland slån och hagtorn.
Och hämplingarna spelade som jag aldrig hört dem förut. Våryra kanske?
Strandtriften har tittat upp ur sin vintersömn
och buskstjärnblommorna blommar lite längre upp på landbacken.
Svalor av alla (3) sorter sträckte in från havet. Här är en ladusvala som hittat hem till sin häckplats på Torhamns fågelstation.
Hemma i trädgården sjöng flugsnapparen för fulla muggar.
Det var allt för denna gången.
Äntligen öppnade sig tulpanen...
I lördags kom äntligen vårvärmen för första gången i år till östra Blekinges kustlandskap. Efter otaliga TV- och tidningsrapporter om den sköna vårvärmen (som tydligen infunnit sig på andra ställen längre från havet) så var det dags att njuta av svaga varma vindar och strålande sol. Förvisso varade vårvindarna bara under lördagen för att under natten mot söndagen bytas mot den isande nordostan som man blivit så van vid denna vår. T.o.m. tulpanerna verkade vara lyckliga när de sträckte sig mot solen och slog ut sina kronblad och blottade sitt innersta för första gången denna vår. Prognosen för veckan som kommer ser dock dyster ut med mest ensiffriga temperaturer och nattfrost men man tackar och bugar i alla fall för en försmak av en riktig vår.
En riktigt skön lördag bjöds jag och mina tulpaner på.
Den lilla torsteblåvingen hittade lite godsaker i vårvärmen.
Sädesärlan hittade lite bomaterial.
Och göktytan undersökte ett nedfallet träd med en starholk.
Eftersom en tutande hane befann sig i omedelbar närhet ägnades sedan uppmärksamheten åt honom.
Hemma i trädgården hade de svartvita flugsnapparna redan intagit en av holkarna.
Det var allt för denna gången.