- Mats Larsson
138 |
Fotografera Folkhemmet
I denna roliga tävling fick man max ha tre bidrag, här kommer nummer två och tre.
Vi är kvar i kvarteret Munken i Helsingborg och ser entrén på ett de fyra intressanta lamellhusen som byggdes under samma tidsperiod som punkthusen som jag skrev om i mitt förra inlägg. Byggmästare även till dessa var Erik Ivar Wihlborg och tiden runt 1946. Här fastnade jag för de för mig ovanligt omsorgsfullt utformade entréerna som jag inte har sett någon annanstans. Trapphusen har även en framskjutande position och de lite typiska fönsterutföranden med inframning som avviker mot de övriga. På gavlarna på husen mot Kopparmöllegatan finns butikslokaler, men även längs långsidan på några av husen. Husen är alltså nästan 80 år gamla. Kvalitet heter det. Trevligt.
Detta är mitt bidrag nummer två, de andra bilderna är kompletterande.
Från bilddatabasen Carlotta hittade jag dessa intressanta bilder från området under uppförandet.
Eftersom bilar också är av intresse så googlade jag upp vad detta är för en, långt namn för en stor bil: Oldsmobile Dynamic Cruiser 78 Club Sedan 4.2 112hp, 1947 2nd Generation 2nd Facelift (1946 - 1947)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag kommer nu till mitt bidrag nr tre.
Vi är på Jönköpingsgatan i Helsingborg där byggdes dessa nätta hus på mitten av 50-talet. Som vanligt sparsmakat, lite mer omsorg om entréerna och fönsterna till trapphusen. Lite fixat är det just på dessa hus där man gjort plats för sopskåp men det kan väl knappast räcka med dagens krav på källsortering så det finns nog någon annan byggnad i krokarna där man fixar med sådant. Källare så klart.
----------------------------
137 |
Gestalta Folkhemmet
En kul tävling som jag har lagt stor möda i att sätta mig in i och försökt gestalta. Ganska tidigt snöade jag in i punkthusen på Rektorsgatan, vi är alltså i Helsingborg. Här är mitt första bidrag av tre.
Det är alltså endast denna bild i detta inlägg Måns, de andra får ses som kompletterande bilder.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det finns ganska mycket att gräva i när man som jag är intresserad av byggnader, dess ursprung och dess utseende. Staden har sin bilddatabas Carlotta där de har egna samlingar men dit invånare även donerar sina samlingar. Riktigt hur det går till att få upp dessa på webben vet jag inte för det borde vara ett gigantiskt skannings- och katalogiseringsarbete som då uppstår.
Punkthusen kallas de hus som har en gemensam trappuppgång, till skillnad från lamellhus som har flera trappuppgångar i fastigheten. Nåväl dessa hus färdigställdes 1947. Här kommer lite intressant text ur bevarandeprogrammet:
För både planering och uppförande stod helsingborgsbyggmästaren Erik Ivar Wihlborg. Wihlborg var en av de ledande krafterna bakom bostadsutstäl1ningen på Guldheden i Göteborg 1945, och punkthusen på Slottshöjden kom att bli snarlika de som uppförts i Göteborg. Lägenheterna på Slottshöjden fick en för sin tid mycket hög standard tillsammans med goda planlösningar.
Både punkthusen och låghusen (inte med på bild här) uppfördes med fasader i tegel, punkthusen i gult tegel och låghusen i rött. Höghusen har vanliga sadeltak, låghusen valmade sadeltak. Både dessa traditionella takformer och teglet i fasaderna är vanliga inslag i 1940- och 50-talens byggande, som innehöll många reaktioner mot 1930-talets radikala modernism.
Byggnadsmaterialet betonades genom ett mycket gediget murararbete, med många dekorativa element i de på håll släta fasaderna. Socklarna markeras genom tegel eller klinkers i avvikande färg. Entréerna är mycket väl utförda, där glasbetong har använts för att öka ljusinsläppet. Även detaljer som portar. gat- och nummerskyltar är utförda med finess, och utgör viktiga detaljer i en ovanligt välbevarad helhet. Vid Rektorsgatan uppfördes ett antal garage, som hör till bostadsområdet. Även dessa har ett påkostat utförande, bl.a. med portar av koppar.
---
Kanske lite synd att avsluta inlägget med ett förhållandevis litet garage till alla boende i ett så stort hus, dock med kopparklädda portar, så jag visar även en bild från tiden när det begav sig, när området precis var färdigställt. På den tiden hade vi i Helsingborg som synes spårvagnar, det avskaffades lagom till övergången till högertrafik 1967.
---
136 |
Korsningen med mycket spänning, vem tar vem?
Det blev en spännande morgon. Det började med att jag nästan bevittnade en olycka där en cyklist och bil var inblandad. Cyklisten, med hörlurar på, kom farande på cykelöverfarten där sikten för bilisten är skymd. Bilisten fortsatte att köra upp på den upphöjda delen av vägen som utgör korsningen, cyklisten var väl inne i sin musik, men i sista stund tvärnitar bilisten och det hela fortlöpte utan att någon kom till skada.
Väl nere i stan slås jag av vilken fart det är på alla, de går med raska steg antagligen till sina arbeten eller skolor skulle jag tro.
Då får jag syn på denna tveksamma parkering på Trädgårdsgatan. Nåväl, det är en bil modell större och ett släp fyllt med ved som inte alls får plats i den parkeringsficka föraren har valt. Ved som idag är hårdvaluta, men vad gör den mitt i stan? Hm, till innehavare av kakelugnar som används kanske?
Trädgårdsgatan västerut, där man tidigare kunde se till Danmark från denna position. Nu byggs det nytt, de husen är kanske glasklädda men knappast transparenta.
Trädgårdsgatan 11 med porten som öppnade en vy till en svunnen tid. Och minsann har jag inte fångat en cyklist i rörelse även här, och även denna skyddar sin ädlaste kroppsdel med hörlurar.
Av en händelse är gångdörren i porten där veden levererades inte riktigt stängd, så jag går in och möts av en ovanlig syn. Tiden verkar ha stått stilla. Gamla runda strömbrytare av bakelit, och se där, ytterligare en dörr och öppnar man den så är minsann vedhögen där. Den ligger längs väggen framför det som ser ut att en gång ha fungerat som utedass. Själva huset är byggt på 1870-talet, för 150 år sedan, så det är ju helt klart fullt möjligt.
Onekligen en kontrastrik bild, ett uthus från 1870-talet rakt fram, nystaplad ved till vänster och en rostigt AC-aggregat, kanske 10-15 år gammalt uppe till höger.
Ja det blir lite roligare när man hittar sådant här.
---
135 |
Vad har hänt? Ja man undrar när man ser en övergiven rollator i kanten av en vändzon. Det finns flera alternativ.
- Blev innehavaren plötsligt mycket bättre och har inte längre behov av den? Låt stå liksom, det finns tyvärr fler som tycker att det är helt ok.
- Eller så hade man bestämt med en sprit- och ölkurir och fick inte plats med rollatorn i bilen när allt var lastat.
- Kanske är det så enkelt att det var mindre bra att ta den med sig på den grusiga vägen.
------------------------------
Men det är många frågor nuförtiden som man gärna vill ha svar på. Varför startar man ett krig år 2022? Nu när det ändå i högsta grad pågår, när tar det slut? Vilka fördärvar en gasledning och i vilket syfte? Och på lite lägre nivå, hur ska regeringen vara utformad och kanske ännu mer undrande är jag till hur den kommer att fungera? Och till sist en väldigt jordnära fråga, kommer energipriserna någonsin att bli som förr?
När jag ändå är inne på energipriser så upptäckte jag att vi betalar 36 öre i energiskatt på varje förbrukad kWh. På det betalar vi dessutom moms. Ja alla har inte denna nivå, norrlandskommunerna har en lägre nivå, de har ju dessutom den lägsta tariffen för elen i den indelning vi har nu. Jag sökte efter förslagslådan men så kom jag på att det finns mejl. Så Niklas Karlsson, ordförande i Riksdagens skatteutskott fick förslag om hur detta bör utformas i framtiden.
Så nu är det bara att vänta...
------------------------------
Jag byter spår, det är tillåtet i en blogg om man har mer än en bild, ha ha. I samband med ett annat ärende tänkte jag besöka en för mig ny skog, en och annan cool svamp hade jag i kikaren. Men som den amatör man är hittade jag knappt ingången till skogen, väl inne i skogen så upptäckte jag att ingången var på motsatt sida, för där var nämligen en parkering. Några svampar såg jag dock inte men jag såg denna intressanta mossa och den vet väl alla vad den heter? Som sagt det finns frågor som söker sina svar.
------------------------------