Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

138 |

Fotografera Folkhemmet

I denna roliga tävling fick man max ha tre bidrag, här kommer nummer två och tre.

Vi är kvar i kvarteret Munken i Helsingborg och ser entrén på ett de fyra intressanta lamellhusen som byggdes under samma tidsperiod som punkthusen som jag skrev om i mitt förra inlägg. Byggmästare även till dessa var Erik Ivar Wihlborg och tiden runt 1946. Här fastnade jag för de för mig ovanligt omsorgsfullt utformade entréerna som jag inte har sett någon annanstans. Trapphusen har även en  framskjutande position och de lite typiska fönsterutföranden med inframning som avviker mot de övriga. På gavlarna på husen mot Kopparmöllegatan finns butikslokaler, men även längs långsidan på några av husen. Husen är alltså nästan 80 år gamla. Kvalitet heter det. Trevligt.

 Detta är mitt bidrag nummer två, de andra bilderna är kompletterande.

Från bilddatabasen Carlotta hittade jag dessa intressanta bilder från området under uppförandet.


Eftersom bilar också är av intresse så googlade jag upp vad detta är för en, långt namn för en stor bil: Oldsmobile Dynamic Cruiser 78 Club Sedan 4.2 112hp, 1947 2nd Generation 2nd Facelift (1946 - 1947)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag kommer nu till mitt bidrag nr tre.

Vi är på Jönköpingsgatan i Helsingborg där byggdes dessa nätta hus på mitten av 50-talet. Som vanligt sparsmakat, lite mer omsorg om entréerna och fönsterna till trapphusen. Lite fixat är det just på dessa hus där man gjort plats för sopskåp men det kan väl knappast räcka med dagens krav på källsortering så det finns nog någon annan byggnad i krokarna där man fixar med sådant. Källare så klart.

----------------------------

Inlagt 2022-10-29 14:45 | Läst 673 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul läsning! Byggena som kom igång efter kriget var av nödtvång gammaldags såtillvida att man använde inhemska produkter: Trä, tegel, sparsamt med betong och järn, träfönster med glas från Emmaboda eller Oxelösund.

Nostalgiskt med Sparbank i gamla bilden, dom är ju nästan borttagna.

Byggena var fortfarande påfallande manuella. Inga kranbanor.

Även projekteringen var ju manuell. Arkitekten ritade själv eller hade ritbiträde, Byggnadsstyrelsens anvisningar till byggnadstadgan, ett häfte om ett par hundra sidor, täckte in det mesta. I många fall blev det påfallande bra, noga genomtänkt och slitstarka material. Furu klass B i köksinredningarna var bättre virke än det mesta mn kan få tag på numera och i många avseenden helt överlägset spånskivor.

(Skriver inget om dina bilder eftersom jag är tävlingsfunktionär i utmaningen Fotografera Folkhemmet.)