Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Att använda testprintar

Säkerställ rätt färg med testbilder

Om du inte har tillgång till en bildskärm som kan kalibreras samt utrustning och kunskap för att profilera den så kan du ta hjälp av de kostnadsfria testbilder som Crimson erbjuder.

Med hjälp av testbilder kan du justera din skärm så att dina beställda bilder så väl som möjligt stämmer överens med det du ser framför dig när du arbetar med dem på din skärm. På så sätt kan du också få en god uppfattning om hur återgivningen av färger och detaljer blir för den eller de papperstyper som du vill använda.

Du kan beställa upp till fyra kostnadsfria testbilder i tjänsterna Poster, Express och Prefix Pro.

 

Testbilder finns tillgängliga för alla pappersvarianter

Beställ testbilder och jämför

Testbilder kan du beställa för olika papper via Poster- eller Prefixtjänsten, de är alltid i A4-storlek och bredvid din testbild finns information om vilket papper den är utskriven på.

 

Testbild för valt papper väljer du under rullisten Storlek i både Poster och Prefix Pro

 När du betraktar testbilden och jämför den med bilden på din skärm ska du helst använda en dagsljuslampa (5000K) med ungefär samma intensitet som en skrivbordslampa (2000 lux mätt 50 cm från lampan). Betraktar du till exempel din utskrivna bild i varmt glödlampsljus (till exempel 2800K) kan du inte jämföra den med skärmens bildvisning eftersom de baseras sig på olika färgtemperaturer.

En prisvärd dagsljuslampa är Ilfolux Color Viewing Lamp som förutom 5000K kan ställas om till 6500K och flera andra ljustemperaturer.

 

Helst ska du använda en dagsljuslampa eller betrakta bilderna i dagsljus

 

Justera din skärm

Om du upplever att färgerna på din testbild skiljer sig från vad du ser på din skärm behöver den kalibreras eller justeras så att det du ser på skärmen så långt som möjligt liknar testprinten.

Det vanligast problemet brukar vara att du upplever att utskriften är mörkare och har mindre kontrast än det du ser på din skärm, speciellt i mörkare partier. Det beror vanligtvis på att din skärm är ställd alldeles för ljust och med för hög kontrast för att ge en korrekt representation. Har du möjlighet att kalibrera din skärm med en colorimeter och ett kalibreringsprogram så gör det.

Har du en enklare skärm behöver du antagligen främst sänka din skärms intensitet så att du kommer så nära testbilden som möjligt. Kontrollera också om du kan justera skärminställningarna i ditt operativsystem (och/eller på din skärm).

 

Med en colorimeter och programvara har du möjlighet att kalibrera din skärm.

Slå av skärmoptimering

Se över dina skärminställningar i din dators operativsystem. Inga skärmfilter eller skärmoptimeringar ska vara aktiverade, till exempel ”True Tone”, filter för blått ljus (”Night Shift”), eller att skärmen automatiskt ändrar ljusstyrka eller färgton efter omgivande ljus.