Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Steg för steg i Photoshop

Du har säkert jobbat med din bild, och den kan då innehålla flera justeringslager och kanske har den extra masker som lagrats som alfakanaler. Kanske har du också använt dig av banverktyget för att göra markeringar som sparats som en bana. Nu måste vi skapa en printfil, och viktigt är att vi gör det i en separat fil så att vi inte skriver över din arbetsfil – den kan du vilja spara om du vill göra några ändringar.

Ändra storlek och upplösning

Börja med att öppna din färdigställda arbetsfil i Photoshop. Välj sedan Bild > Duplicera för att skapa en identisk kopia. Stäng sedan din arbetsfil så att den inte riskerar att skrivas över. 

Öppna din färdigställda arbetsfil i Photoshop

Välj sedan Lager > Gör till ett lager för att slå ihop alla lager i din duplicerade fil. Var noga med att alla lager du vill ha med är synliga (markeras med ”ögat”) i lagerpanelen.

Välj sedan Lager > Gör till ett lager

2. Titta i panelen Kanaler och släng eventuella extra kanaler (alfakanaler). 

3, Titta i panelen Banor och släng eventuella banor om du har sådana.

4. Se till att arbetsprofilen är AdobeRGB. Om din fil är i sRGB finns ingen vinst med att konvertera den till AdobeRGB, det går inte att trolla fram färgtoner genom att gå från en mindre till en större färgrymd. 

Se till att arbetsprofilen är AdobeRGB

5. Nu är det lämpligt att  beskära din bild till önskade proportioner. Välj beskärningsverktyget i verktygslisten och ställ in det på de proportioner du vill använda, till exempel 3x4 för en print som ska bli 30x40 när den är klar. Eller till exempel 13x18 om du ska skriva ut i den storleken. När du markerat önskat område och tryckt Ok har du beskurit bort de pixlar som ligger utanför beskärningsramen.  

6. Nu ska vi se till att bilden får rätt storlek och upplösning. Välj Bild > Bildstorlek. I fönstret som dyker upp kan du justera bildens dimensioner. Du kan ange ny bredd och höjd för bilden i olika enheter. För print väljer du en fysisk enhet, till exempel cm eller mm. Se till att den lilla kedjesymbolen är markerad, så behålls bildens höjd/bredd-förhållande. Crimson rekommenderar en upplösning på 200-400 DPI vid utskrift eller laserexponering på fotografiskt papper (så kallat C-print). 200 DPI kan fungera fint på bilder utan fina detaljer, men för bästa kvalitet på fotopapper rekommenderas 400 DPI. 

7. Om det inte är en bock i fältet som benämns Ändra så kommer bildens upplösning att ha ändrat sig när du valde en ny fysisk storlek i förra punkten. Markera detta fält och skriv in den upplösning du behöver.

8. Under upplösningsfältet finns en rullgardinsmeny för Interpolationsmetod. Här kan du välja hur Photoshop ska hantera pixelinformationen när du ändrar storlek. Välj Automatisk för att låta Photoshop själv välja den bästa metoden, eller välj en specifik metod beroende på om du förstorar eller förminskar bilden. Tryck

Ge akt på hur bilden ser ut i när du betraktar den efter storleks- och upplösningsförändringen. Om du i 50% förstoring upplever den som pixlig så är det antagligen så att du förstorat bilden för mycket och bildens uttryck kommer försämras.

Skärpning

Nu är det dags att skärpa bilden för utskrift.

De effekter vi kan lägga på bilder och som kallas för lika skärpeeffekter är i själva verket ett slags mikrokontrast som förhöjer detaljer.

Varför skärper vi bilder? Jo, av flera skäl. Vid framkallning av råfiler läggs en liten kameraskärpning på för att kompensera för att de flesta kameror har ett filter (AA-filter) framför sensorn som ska undertrycka eventuella problem med moiré. Detta filter suddar försiktigt ut de allra mest kontrastrika detaljerna i en råfil, och därför måste denna skärpeförlust kompeneras.

Under redigeringsprocessen i Photoshop är det möjligt att lägga till viss kreativ skärpning för att förhöja vissa detaljer och objekt. Slutligen appliceras slutskärpning eller printskärpning på printfilen (när den är i slutgiltig storlek) för att bildens detaljer ska synas så bra som möjligt. Spridningen av bläckbubblor och laserns spridning i fotopapperet har en viss ”blurrande” effekt vilket motverkas av att vi lägger in denna slutskärpning. Notera att denna typ av skärpning inte används för att försöka få en oskarp bild att se skarp ut.

Printskärpning är något som verkligen kan förhöja dina bilder, och det ska alltid göras på bilder som fått sin slutgiltiga storlek. Därför bör du göra separata filer för varje utskriftsstorlek – om du till exempel vill skriva ut en och samma bild i 50x70 cm, 70x100 och A4, då får du optimalt resultat om du gör tre olika filer. Annars riskerar någon av bilderna att bli överskärpt – och någon annan underskärpt.

Skärpning i Photoshop går att göra selektivt (man kan undvika delar av bilden som man inte vill skärpa upp extra) och i varierande styrka, gör i så fall detta i ett separat lager och slå ihop dem efteråt. Det finns också plugins till Photoshop för slutskärpning, till exempel NikSharpener

1. Ställ in i Photoshop så att du tittar på din bild i 50% förstoring. Det är det lättaste sättet att på din skärm ge en ungefärlig uppfattning om hur din bild upplevs ”i verkligheten”. 

Det går även att använda menyvalet Visa>Visa utskriftsstorlek, men det kräver att du tar reda på din skärmupplösning och önskad utskriftsupplösning och fyller i det i Photoshops inställningar under Enheter & Linjaler.


2. Välj Filter>Skärpa>Oskarp mask.  Börja med att ställa in radien till det ungefär tal som du får om du tar bildupplösningen delat med 200, till exempel 2,0 för en bild i 400 dpi – eller strax under. 


Tröskelvärdet för en bild av god teknisk kvalitet ställs lågt, mellan 0 och 2 nivåer. Är bilden mycket kornig eller brusig kan du välja ett högre värde för att hindra att inte bruset inte skärps upp.


4. Titta på skärmen från det avstånd du planerar att betrakta den färdiga utskriften och välj mängd så att bilden framträder på ett sätt du tycker ser bra ut. Tryck Ok.

Skärpning handlar även om motivet – och tycke och smak. Vissa gillar hög skärpning, andra gillar inte alls skärpa. Mjuka abstrakta motiv och oskarpa bilder kanske inte ska ha någon printskärpning alls, bilder med många detaljer som ska ge en grafisk känsla kan behöva skärpas mer. Med tiden blir du bättre på att avgöra hur stor mängd som behövs.

Spara din bild

Så här sparar du din bild som JPEG:

1. Välj Spara som… eller Spara som kopia… i Arkiv-menyn

2. Välj JPEG under format. Namnge filen på ett sätt så att du vet att det är en printfil, till exempel leopard-30x40-sharpened.jpg. Det är praktiskt att inkludera storlek och eventuell information om bildskärpning så att det blir tydligt. 

3. Se till att Bädda in färgprofil är valt och tryck på Spara.

4. I dialogen som följer, se till att Baslinje (standard) är valt under Formatalternativ.

5. Välj maximal kvalitet (12) genom att dra slidern längst till höger. Tryck OK. 

 

Om du inte hittar JPEG i listan över format kan det bero på att din fil fortfarande innehåller lager eller alfakanaler. Gå tillbaka till föregående avsnitt där du förbereder din bild korrekt för print.

Så här sparar du en bild som TIFF

1. Välj Spara som… i Arkiv-menyn

2. Välj TIFF under format. Namnge filen på ett sätt så att du vet att det är en printfil, till exempel leopard-30x40-sharpened.tif. Det är praktiskt att inkludera storlek och eventuell information om bildskärpning så att det blir tydligt. 


3. Se till att Bädda in färgprofil är valt och tryck på Spara

4. I dialogen som följer, se till att Ingen är valt under Bildkomprimering och att Varvad är vald under Pixelordning. Tryck OK.