Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Förbered dina filer för utskrift

Detta avsnitt är ett av de längre och beskriver hur du bäst förbereder dina bilder: Skapande av printfil, storleksförändning, kontroll av upplösning och printskärpning – och att spara ner i rätt format.

Tekniska krav på dina bildfiler

För att kunna skicka in bilder till Crimson måste följande kvalitetskrav vara uppfyllda:

  • Inte innehålla några lager, extra kanaler (alfakanaler) eller banor
  • Sparade med inbäddad färgprofil, allra helst AdobeRGB. Utan profilen kan Crimson inte veta vilken utskriftsfärgrymd bilden ska konverteras till när de skickar bilden till skrivaren.
  • Rätt fysisk storlek (cm) i korrekta proportioner, och med tillräckligt hög upplösning
  • Sparade i 8 bitar och filformatet ska vara JPEG (högsta kvalitet) eller TIFF (okomprimerad)

Steg för steg-guide för Photoshop och Lightroom

Crimsons beställningsdialog för Poster och Prefix kommer att ge dig ett felmeddelande om det finns risk att din bild inte håller måttet. För att du ska bli nöjd med utskriften behöver du också ha betraktat bilderna på en skärm där du kan lita på färgerna.

Crimsons Bildbeställningsflöde kan visserligen hjälpa dig med att beskära din bild samt ändra storlek och upplösning. Men vill du ha absolut bästa kontroll över dina utskrifter är det allra bäst om du gör iordning dina utskriftsfiler i rätt storlek och upplösning redan innan du laddar upp dem. Det är också bra om du har skärpt dina bilder för utskrift innan de sparas ner som printfiler.

I följande delar av detta avsnitt finns steg för steg-guide för att förbereda dina filer i Photoshop eller Lightroom/Lightroom Classic – och några praktiska tips om bildbehandling.