Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Storlek och upplösning

Det kan vara svårt att förstå relationen mellan en bild man ser på skärmen och hur den blir när den skrivs ut. Inte minst när det gäller storlek. Hur vet man att en bild är stor nog för att skrivas ut i det format jag vill? Och varför anges två mått för fysiska bilder (upplösning och cm-storlek) men bara ett mått (pixlar) för digitala bilder?

Skärmvisning

En bild som skrivs ut eller trycks beskrivs annorlunda än en bild på en skärm. På en skärm spelar bara bildens pixeldimensioner roll, upplösningen är irrelevant. Storleken beskrivs i mått av pixlar,och hur stor den upplevs beror på vilken skärm man använder och i hur stor förstoring man tittar på bilden.

 

 Relationen mellan skärm och utskrift kan vara svår att förstå

Bilder på papper

För tryckta och utskrivna bilder fungerar det annorlunda, då bildens olika detaljer (pixlar) översätts till små punkter på papperet. Detta skapas till exempel för en bläckstråleutskrift med små bläckdroppar som ett munstycke placerar på pappersytan.

  Hur många punkter/pixlar som får plats på en tums längd på papperet anges som ”dots per inch”, DPI. Ibland benämns det också PPI (pixlar per tum). För att en bild ska se bra ut vid utskrift krävs någonstans över 200 DPI, det vill säga 200 små punkter på en tum. En bild som har samma pixeldimensioner men två olika DPI ser likadana ut på en skärm, men blir vid utskrift olika stora – och olika ”täta”.

För att få rätt storlek och bildkvalitet för din utskrivna bild  är det viktigt att se till att den har både rätt DPI och rätt cm-storlek. Crimson rekommenderar en upplösning på 200-400 DPI vid utskrift eller laserexponering på fotografiskt papper (så kallat C-print). 200 DPI kan fungera fint på bilder utan fina detaljer, men för bästa kvalitet på fotopapper rekommenderas 400 DPI.

Exempel: För att kunna skriva ut en bild i 30x40 cm i 200 DPI behövs en bild som har pixelstorleken 2362x3150 . För att skriva ut bilden i 400 DPI behöver den vara 4724x6299 pixlar stor. 

Interpolering

Att ändra bildstorlek vid bibehållen upplösning kan innebära två saker: att Photoshop behöver slänga bort pixlar för att de inte behövs (förminskad utskriftsbild jämfört med originalbilden) eller att Photoshop behöver lägga till pixlar för att täcka upp (förstorad utskriftsbild jämfört med originalbilden). Tänk på att förstoring alltid innebär en viss kvalitetsförlust.