Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Filformat

Det finns en uppsjö av olika bildformat, men endast två som är lämpliga för utskrift: JPEG och TIFF.

JPEG

JPEG är ett komprimerat bildformat som används som leveransformat och som publiceringsformat online. Det är praktiskt eftersom filstorleken blir betydligt mindre än för TIFF. Exakt hur stor varje JPEG blir beror på bildens komplexitet. 

Det är viktigt att vid konvertering välja minimal komprimering (=bästa kvalitet ) när man sparar en bild som JPEG. En JPEG-fil alltid är i 8 bitars färg (per kanal) och kan inte innehålla lager. JPEG kan ha samma pixeldimensioner som TIFF-fil och ha hög eller låg upplösning.

 

Det finns många bildformat men bara JPEG och TIFF lämpar sig för utskrift.

 Det är oundviklingen så att viss bilddata förloras under komprimeringen. En JPEG ser dock för blotta ögat precis likadan ut som en åttabitars TIFF i samma pixeldimensioner. Därför går det lika bra att skicka JPEG för utskrift som en TIFF. Tänk dock på att du helst aldrig bör bildbehandla en JPEG-fil då den på grund av komprimeringen innehåller för lite information för att klara av justeringslager utan att försämra bildkvaliteten. Varje gång du sparar om en JPEG komprimeras den på nytt och man får något som kallas generationsförlust. Se JPEG endast som ett leveransformat, all bildbehandling ska ske i PSD eller TIFF och allra helst i 16 bitar.

TIFF

TIFF skiljer sig från JPEG främst genom att TIFF är ett förlustfritt format. TIFF-filer kan innehålla flera lager, alfakanaler och banor och är kompatibla med många bildbehandlingsprogram, vilket gör dem idealiska för redigering i Photoshop TIFF-filer är större och kan sparas i både 8 och 16 bitar, där 16-bitars filer är att föredra om man ska redigera dem.

Övriga filformat

Det finns många fler bildformat för både vektorbilder och bitmapbilder, till exempel PNG, BMP, PSD, EPS och PDF. Alla har sina användningsområden, men de fungerar inte att skicka som printfiler till Crimson. Inte heller kamerans råformat (till exempel .CR3, .NEF, .ARW, .RAF med flera) kan skickas för print. Om du vill skriva ut en råfil måst du först framkalla den till AdobeRGB och spara den som en JPEG eller TIFF i 8 bitar.