Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Steg för steg i Lightroom

I det här avsnittet beskrivs hur du exporterar dina bildfiler från Lightroom (moln/online-versionen) så att de blir färdiga för att skickas för utskrift. I Lightroom är det lätt att exportera filer både en och en och i grupp – och att göra förinställningar som du kan återanvända.

Exportera din utskriftsfil från Lightroom

1. Välj beskärningsverktyget och beskär varje bild i de proportioner du tänker skriva ut bilden, till exempel 4x3 om du vill skriva ut en bild som är 40x30 cm. 

Välj beskärningsverktyget

2. Välj den bild eller de bilder du vill exportera. Klicka sedan på Export-ikonen och välj Egna inställningar.

Välj bild eller bilder

3. Välj Exportplats på din hårddisk och namnge en eventuell undermapp.
4. Välj JPEG eller TIFF som önskad filtyp. Om du vill spara som JPEG ska du välja Kvalitet 100%. Om du vill spara som TIFF väljer du Inget under komprimering och bitdjup 8 bitar. 

Välj JPEG eller TIFF som önskad filtyp.


5. Under Mått kryssar du i Anpassad. Välj önskade dimensioner, till exempel 50x70 cm och ange sedan önskad upplösning, till exempel 200 DPI. Vill du använda bildens nuvarande storlek och upplösning väljer du istället Verklig storlek i rullisten istället.

Under Mått kryssar du i Anpassad


6. Lightroom är tyvärr inte lika bra på att erbjuda möjligheter för utdataskärpa som Photoshop är. Här finns endast några få val: Välj Glättat papper för utskrift på papper med blank eller halvblank yta, eller Matt papper för utskrift på matt papper och konstpapper.
7. Välj sedan mellan tre nivåer på skärpning: låg, standard eller hög. Är du osäker, välj Standard. Skärpning handlar om papperstypen men även om motivet och tycke och smak. Vissa gillar stor mängd skärpning, andra inte alls. Mjuka abstrakta motiv och oskarpa bilder kanske inte ska ha någon printskärpning alls, bilder med många detaljer som ska ge en grafisk känsla kan behöva skärpas mer. Med tiden blir du bättre på att avgöra hur stor mängd som behövs.

Välj sedan mellan tre nivåer på skärpning: låg, standard eller hög.

8. Se till att Vattenstämpel ej är markerad.
9. Välj färgrymden AdobeRGB längst ner i fönstret. (eller sRGB om din fil inte har större färgrymd än så).

Undvik presets

Det finns en mängd olika presets och ”stilar” att ladda ner från olika källor på Internet, som kan användas i till exempel Lightroom för att snabbt ge dina bilder en viss ”look”. Liknande finns som plugins till Photohshop.

Var försiktig med att använda dessa, eftersom många är av undermålig kvalitet. Detta visar sig i att vissa färgtoner och övergångar kan spricka och färger se konstiga ut. Till exempel kan hudtoner se smutsiga ut, en jämn yta kan bli flammig och ojämn med märkliga färgstick. Ofta förstärks också ojämnheter och brus. Detta kan se helt okej ut i litet format, till exempel om du publicerar bilden i sociala medier – men vid förstoring och utskrift kan resultatet bli förskräckligt. Vill du använda presets bör du vara noga med att granska dina bilder i full förstoring innan du skickar dem för utskrift.