Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Att välja rätt papper

När du väljer papper för att skriva ut foton som ska hänga på väggen som konstverk, är det bra att tänka på vilket uttryck förmedla.

Här kommer några idéer och rekommendationer:

  • För bilder med mycket detaljer och textur, är ett papper med finare struktur ofta att rekommendera. Ett halvmatt papper fungerar bra, eftersom det minimerar reflektioner och framhäver detaljer och kontraster på ett balanserat sätt.
  • Naturbilder med rika färger och djupa toner kan göra sig bra på ett högblankt papper bra. Det framhäver starka färger och hög kontrast, vilket ger bilder ett mer levande uttryck.
  • Porträtt kan bli fina på ett är ett matt eller halvblankt papper. Matt papper ger ett mjukare intryck utan störande reflektioner, medan halvblankt papper ger lite mer skärpa och detalj utan att bli alltför glansigt.
  • För grafiska bilder där man vill framhäva linjer, strukturer och geometriska former kan ett matt eller halvmatt papper passa bra.För abstrakta bilder eller konstfoton där du vill ha en unik och konstnärlig effekt, kan ett konstpapper med gräng (struktur) vara ett spännande val.

Att välja rätt papper beror alltså mycket på vilken känsla och stil du vill ha i slutresultatet. Om du är osäker kan det vara en bra idé att testa olika papperstyper med samma bild för att se vilket som ger det resultat du är ute efter.

 

Välj ett papper som förhöjer din bild

Vilken teknik ska jag välja?

Hos Crimson kan du välja mellan två tekniker: fotografisk framkallning på ljuskänslig pappersbas och bläckstråleutskrift på papper. I detta avsnitt förklarar vi skillnaderna mellan de två teknikerna och du får tips om vad som bäst passar dina bilder.

Bläckstråleutskrift

Bläckstråleutskrifter görs med speciella skrivare som med hög precision sprutar små bläckdroppar på ett ytbehandlat papper. Fördelen med bläckstråletekniken är att det finns många kreativa pappersval att välja bland, till exempel olika struktur, tjocklek och ton på själva pappersbasen. Du kan välja mellan konstpapper som känns som ett akvarellpapper, eller slätt papper med olika glans – och till och med specialval som canvas. Gemensamt för alla bläckstrålepapper är att de är belagda med en speciell yta, så kallad “gesso”, som fungerar som en primer för att bläckstråledropparna ska fästa och inte flyta ut.

Fotopapper

Ett fotografiskt papper liknar mer ett klassiskt fotopapper från den analoga tiden. Papperet är behandlat med en ljuskänslig ytbeläggning i flera lager som i fullständigt mörker exponeras med ljus. Denna process, som ibland även benämns “C-print”, påminner om när man förr belyste fotopapper med hjälp av en förstoringsapparat och sedan framkallade papperet i olika vätskor.

Numera görs detta med LED-ljus eller laser i en maskin. Därefter framkallas papperet med kemi i en speciell framkallningsmaskin. Ibland kallas lasertekniken för “Lambda”, och det innebär i korthet att papperet exponeras med tre olika laser: röd, grön och blå. Crimson använder Lambda-tekniken vilket ger en högre kvalitet än exponering med LED.

Fotografiskt papper kan exponeras i 200 DPI eller 400 DPI, varav det högre värdet innebär större detaljrikedom för bilder som innehåller många små detaljer. Då det tar längre tid att exponera 400 DPI är det lite dyrare att framställa en sådan bild.

 

En bläckstråleskrivare för storformat.

Ska jag välja fotopapper eller bläckstråleutskrift?

En bläckstråleskrivare applicerar olika stora bläckdroppar i mönster över pappersytan. Moderna fotoskrivare ger möjlighet till högre kontrast, mjukare färgövergångar, djupare svärta och bättre detaljåtergivning i skuggpartier jämfört med fotopapper.

 Det fotografiska papperet exponeras med ljus i en additiv färgblandning. Skillnaden i både substratet (papperet) som har flera färgskikt och hur bilden så att säga “landar” på papperet innebär att bilder på fotografiskt papper och kan upplevas som övergripande mjukare i sin framtoning. Det har god färgåtergivning och exponeras med hög upplösning vilket ger hög detaljrikedom.

 Både bläckstråleutskrift och fotografiskt papper ger slutresultat med mycket god kvalitet och valet är egentligen helt upp till tycke och smak. Därför kan det vara bra att tänka på hur olika motiv fungerar med olika materialval. En drömsk bild kan vinna på att presenteras på ett matt fotopapper som förstärker det mjuka uttrycket. Ett kontrastrik bild med många detaljer kan med fördel skrivas ut på ett blankt bläckstrålepapper. Porträtt med ett rikt tonomfång passar utmärkt på lite varmare pappersbas med slät yta. Och ett motiv som ska kännas som ett konstverk kan bli otroligt vackert på ett konstpapper med tydligt gräng (struktur). En tumregel är att blanka material i regel ger djupare svärta och upplevs ge mustigare färger.

 Värt att tänka på är också hur många bilder du vill skriva ut och hur de ska presenteras. Om motiven får bestämma kanske du beställer med flera olika papper där var och en av bilderna blir som bäst. Men det kanske inte är bästa valet om du vill göra en utställning eller en tavelvägg med flera bilder intill varandra, då ytstruktur och pappersfärg kan variera såpass mycket mellan olika papper (och monteringar) att det inte ser sammanhållet ut.

 

Det matta papperet är ett bomullspapper för bläckstråle, det övre är ett matt fotopapper och det undre är ett metallic fotopapper.

Hur länge håller min utskrift?

Det är svårt att ange exakt hur länge en utskrift håller färgen, då det till stor del beror på hur utskriften förvaras eller visas upp. Mest påverkas färgen negativt av solljus som innehåller UV-strålning, vilken kan bleka färger men också att vissa papper som är behandlade med optiskt vitmedel kan gulna med åren. Pappersbasen påverkas också av rummets luftfuktighet och om det är stora temperaturskillnader.

Det säger sig själv att en utskrift håller längre inomhus än utomhus, men även inomhus kan du påverka bildens hållbarhet genom att låta bli att hänga den på en vägg som ofta får solljus. Fotografiskt papper kan också behandlas med UV-laminering som hindrar solens strålar från att bleka färgen.

Ett fotopapper är motståndskraftigt mot repor och skador på ytan – bilden är så att säga “inbränd” i papperet. För bläckstråletekniken appliceras bläcket på papperets yta, vilket gör det känsligare.

En bild på fotografiskt papper beräknas ha en livslängd på 40 år om den hänger i en inomhusmiljö, men betydligt längre om den förvaras i ett arkiv där den inte utsätts för solljus eller ändringar i temperatur eller luftfuktighet (t.ex på ett museum). Bläckstråleutskrifter har längre hållbarhet än fotografiskt papper under perfekta förhållanden.

Om du vill vara extra säker kan du rama in din bild (bläckstråleutskrift eller fotopapper) med ett speciellt högkvalitativt glas – så kallat museiglas – som är antireflexbehandlat och har ett extra skydd mot UV-strålning. Crimson erbjuder detta som tillval under benämningen “Artglass”.

Vilka egenskaper har de olika papperstyperna?

Det finns fler papper att välja mellan i Prefix-tjänsten jämfört med i Poster. I listan nedan presenteras ett antal av de pappersalternativ som ingår i Prefix. 

  • Fotografiskt papper finns i fyra utföranden, samtliga från Fujifilm: högblank yta, matt yta, ultramatt yta och metallisk yta. Samtliga kan efterbehandlas med UV-laminering. 
  • Hahnemühle Fine Art Studio Enhanced är ett slätt, vitt papper med matt yta. Ytvikt 210 gram.
  • Hahnemühle Studio Lustre är ett slätt, vitt, syrafritt papper med halvmatt yta. Ytvikt 250 gram.
  • Canson Arches 88 är ett syrafritt konstpapper av 100% bomull med en slät ytstruktur. Ytvikt 310 gram.
  • Canson Platinum Fibre Rag är ett syrafritt bomullspapper med lätt glans som ska liknar traditionellt analogt fiberpapper. Ytvikt 308 gram.
  • Hahnemühle Photo Rag är ett syrafritt konstpapper av 100% bomull med en slät ytstruktur. Ytvikt 308 gram.
  • Hahnemühle Museum Etching är ett syrafritt papper av 100% bomull med en grov ytstruktur, likt ett akvarellpapper. Ytvikt 350 gram.
  • Hahnemühle Baryta är ett cellulosapapper som iI struktur och yta påminner om ett klassiskt analogt barytpapper. Ytvikt 320 gram.
  • Hahnemühle Hemp är ett konstpapper av 60% hampa och 40% bomull som ger papperet ett mindre klimatavtryck än traditionella konstpapper. Det har inga synliga fibrer och en len yta med lätt gräng. Ytvikt 290 gram.
  • Canson PhotoGloss Premium RC har en kärna av syrafritt papper som belags med polyeten för att efterlikna klassiskt blankt fotopapper. Ytvikt 270 gram.
  • Canson PhotoSatin Premium RC har en kärna av syrafritt papper som belags med polyeten för att efterlikna klassiskt matt fotopapper. Ytvikt 270 gram.
  • Backlit och Clear-film: Förutom fotopapper kan du skriva ut på två olika typer av plastfilm som kan användas på flera sätt. Back-lit filmen har en vit bas och blir fin att använda i en ljuslåda. Clear-filmen är helt transparent.

 

Ytvikt är ett sätt att beskriva ett pappers tjocklek och densitet. Visserligen beror tjockleken också på tillverkningsförfarandet, men det är ett bra jämförande mått för att få en känsla för hur papperet upplevs och beter sig när det hanteras, hängs på väggen eller monteras. Ytvikten anger vikten för ett ark med ytan 1 m². Som jämförelse till dessa utskriftspapepr kan du tänka på ett vanligt, tunt kopieringspapper som har en ytvikt på 80-100 g.