Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Bildredigering

Den här kursen förutsätter att du är klar med din bildredigering och är färdig för att beställa printar. 

Men det finns några saker som är bra att tänka på under arbetet med dina bilder. I det här avsnittet får du några råd på vägen.

Råd om bildbehandling 

  • Arbeta i en stor färgrymd som AdobeRGB så länge som möjligt. Använd alltid färgprofiler (och bädda in dem i dina bilder) för att säkerställa korrekt färgåtergivning.
  • Du bör göra all bildbearbetning i 16 bitar, även om bilden ska levereras i 8 bitar.
  • Om du behöver byta färgrymd på en befintlig bild, se till att välja Konvertera till profil som metod och inte Tilldela profil i Redigera-menyn (Photoshop). Den senare används endast för filer som saknar färgrymd.
  • Alldeles för ljusa och mörka toner kan vara svåra att få att se bra ut vid utskrifter. För att de mörkaste partierna inte ska becka igen, eller de ljusaste ersättas mot pappersvitt så är det bäst att hålla RGB-värden över 5 och under 250 – i alla fall i större områden. Enstaka pixlar som är för mörka eller ljusa är inga problem.
  • Mycket mättade färger kan hamna utanför det färgområde som en skrivare kan återge. Intensiva färger kan ha svårt att konverteras och när vi gör om en bild för tryck riskerar de mest mättade färgerna upplevas platta och onyanserade.
  • Undvik att redigera JPEG-filer, bäst för bildredigering är alltid TIFF eller PSD.

 

 Var försiktigt med mycket mättade färger. Foto: Kari Shea/Unsplash