Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Steg för steg i Lightroom Classic

I det här avsnittet beskrivs hur du exporterar dina bildfiler från Lightroom Classic så att de blir färdiga för att skickas för utskrift. I Lightroom är det lätt att exportera filer både en och en och i grupp – och att göra förinställningar som du kan återanvända.

Exportera din utskriftsfil från Lightroom Classic

1. På fliken Framkalla väljer du beskärningsverktyget och beskär varje bild i de proportioner du tänker skriva ut bilden, till exempel 4x3 om du vill skriva ut en bild som är 40x30 cm.  

Fliken Framkalla

2. Välj i bildbandet den bild eller de bilder du vill exportera. Välj sedan Exportera på fliken Bibliotek. 

Välj i bildbandet den bild eller de bilder du vill exportera

3. Välj Exportplats på din hårddisk och namnge en eventuell undermapp.

4. Välj ett namn som passar din fil. Vi rekommenderar att du väljer ett namn som är beskrivande för filen eller filerna du exporterar Vill du vara väldigt noga kan du också inkludera information i filnamnet om till exempel storlek och om filen kommer vara printskärpt. 

Välj ett namn som passar din fil.

5. Under Filinställningar väljer ju JPEG eller TIFF. Om du vill spara som JPEG ska du välja högsta kvalitet (100) och färgrymden AdobeRGB. Om du vill spara som TIFF väljer du Inga under komprimering och bitdjup 8 bitar/komponent. 

6. Under Ange storlek på bild kryssar du i Anpassa. Välj önskade dimensioner, till exempel 50x70 cm och ange sedan önskad upplösning, till exempel 200 DPI.  

Ange storlek på bild kryssar du i Anpassa.

7. Lightroom är tyvärr inte lika bra på att erbjuda möjligheter för slutskärpning som Photoshop är. Här finns endast några få val, samt att det inte finns någon förhandsvisning. Kryssa i Skärpa för och välj Matt papper om du kommer beställa utskrift på konstpapper eller matt papper. Välj Glättat papper för utskrift på papper med blank eller halvblank yta.

8. Välj sedan mellan tre nivåer på skärpning: låg, standard eller hög. Är du osäker, välj Standard. Skärpning handlar om papperstypen men även om motivet och tycke och smak. Vissa gillar stor mängd skärpning, andra inte alls. Mjuka abstrakta motiv och oskarpa bilder kanske inte ska ha någon printskärpning alls, bilder med många detaljer som ska ge en grafisk känsla kan behöva skärpas mer. Med tiden blir du bättre på att avgöra hur stor mängd som behövs.

9. Se till att Vattenstämpel ej är markerad.

10. Välj vad du vill ska hända efter att du gjort din export, till exempel att du vill visa utskriftsfilerna i Finder/Utforskaren. [

Välj vad du vill ska hända efter att du gjort din export

I Förinställnings-listan på vänster sida av dialogrutan kan du spara ner dina inställningar som en användarförinställning. Det är praktiskt att göra flera sådana snabbval om du ofta skriver ut i samma storlekar och på samma typ av papper.

Undvik presets

Det finns en mängd olika presets och ”stilar” att ladda ner från olika källor på Internet, som kan användas i till exempel Lightroom för att snabbt ge dina bilder en viss ”look”. Liknande finns som plugins till Photohshop.

Var försiktig med att använda dessa, eftersom många är av undermålig kvalitet. Detta visar sig i att vissa färgtoner och övergångar kan spricka och färger se konstiga ut. Till exempel kan hudtoner se smutsiga ut, en jämn yta kan bli flammig och ojämn med märkliga färgstick. Ofta förstärks också ojämnheter och brus. Detta kan se helt okej ut i litet format, till exempel om du publicerar bilden i sociala medier – men vid förstoring och utskrift kan resultatet bli förskräckligt. Vill du använda presets bör du vara noga med att granska dina bilder i full förstoring innan du skickar dem för utskrift.