Fotosidan Akademi: Så här blir du blir nöjd med din utskrift20 Akademipoäng

Att välja bildstorlek

Att välja rätt storlek på ett konstverk för väggmontering är en balansakt mellan proportioner, placering och betraktningsavstånd.  

När du som fotograf skapar bilder för utskrift som ska visas som konstverk på en vägg eller annan yta kan det vara av värde välja rätt storlek för att skapa en optimal visuell effekt. Bildens storlek ska inte bara passa utrymmet den hänger i, utan också harmoniera med rummet. Här är några viktiga faktorer att tänka på när du väljer bildstorlek för väggmontering.

 

Väggar utan dekoration gör att rum ser kala ut. Foto: Katja Rooke/Unsplash

Proportioner till väggen och rummet

Det första du bör tänka på är hur bilden förhåller sig till den vägg den ska hängas på. Generellt sett bör ett konstverk ta upp mellan 60-75% av den tillgängliga väggen ovanför en möbel. En alltför liten bild kan se ensam och förlorad ut på en stor vägg, medan en för stor bild kan överväldiga rummet.

För en mindre vägg fungerar oftast en enda, central bild bäst. Är väggen bred kan du istället tänka i en serie av bilder som hängs sida vid sida (som till exempel en triptyk) eller en mer komplex fotovägg där du hänger många mindre bilder i grupp för att fylla upp ytan. Tänk på att det kan vara bra att välja liknande teknik och papper för bilder om du väljer att hänga dem i grupp, eftersom olika papper kan ha olika vithet och struktur.

 

Att hänga två bilder som diptyk för ett bredare intryck. Foto: Minh Pham/Unsplash

Betraktningsavstånd

Bildstorleken kan också relateras till betraktningsavståndet.  Detta säkerställer att detaljerna i bilden kan uppskattas på rätt sätt. Ett vanligt riktmärke är att bildens diagonalmått ska vara ungefär hälften så stort som än avståndet från vilken den kommer att betraktas.

Om man applicerar denna tumregel för en print på 30x40 cm (som har en diagonal på 50 cm) så är det optimala betraktningsavståndet cirka en meter. En bild med måtten 70x100 cm behöver ett avstånd på nästan två och en halv meter för att komma till sin rätt.

 

En bild bör ta upp 60-75% av ytan över en möbel – och placeras 15-25 cm över möbelns kant

Placering av bilden

När en bild hängs ovanför en möbel, som en soffa eller en säng, finns riktlinjer som hjälper till att skapa balans i rummet. Bilden bör placeras så att dess nederkant är cirka 15-25 cm ovanför möbelns kant. Detta skapar en koppling mellan möbeln och bilden utan att kännas för överväldigande.

Anpassa efter inramning

Kom också ihåg att stilen på bilden och inramningen spelar en viktig roll i hur den upplevs på väggen. En minimalistisk bild kan kräva mer negativt utrymme (tom yta) kring sig, medan en detaljrik bild kan dra nytta av en mer dominerande storlek och inramning för att verkligen framhävas.

 

Testa bildstorlek genom att hänga upp en tom ram eller ett ark

Använd mockups och provhäng

Har du svårt att föreställa dig hur slutresultatet blir? Ett sätt är att hänga upp ett eller flera tomma pappersark eller ramar i den storlek du planerar för dina bilder. Detta ger dig möjlighet att se hur ljus, möbler och andra element påverkar. En annan lösning är att projicera bilder på väggen med hjälp av en projektor.