Annons

Sony A850 och A900

Produkter
(logga in för att koppla)
Nä, det är inte så jag menade. Jag menar att när du trycker på MF Check/LV-knappen så kan du fortsätta fokusera manuellt direkt utan något ytterligare handgrepp. Det kan du inte med ett skruvzoom eller SAM-objektiv.

Jo, men att trycka på en knapp är ett annat handgrepp enligt mig. På dom kameramodellerna du räknar upp finns ju DMF (osäker på 700) och med det inkoppplat så låses skärpan och direkt helt automatiskt så kopplas AF ur så att det går att fokusera manuellt med alla skruvobjektiv (men inte med SAM)

Ja, det förstås, du skrev ju om att trycka på en knapp och därefter kunna fokusera om manuellt direkt, medan jag skrev om att trycka på en knapp och därefter kunna fokusera manuellt. Det låter ju som en helt annan sak så här i efterhand... :)

Men det första citatet kanske är mer ryckt ur sitt sammanhang än vad jag förstår, jag har inte läst alla poster i tråden. Det enda jag ville säga var just att även skrivdrivna objektiv kan ha en oerhört smidig övergång mellan AF och MF, om kameran bara är lite listigt konstruerad, och jag förstod det först som att du inte var med på hur det kunde fungera, sorry.

Och jodå, A700 har också valbar DMF vid AF-A, men efter att ha provat det en stund (hade faktiskt aldrig brytt mig om att testa det förut <lätt generad>), så föredrar jag nog att slå på och av det med tummen, den sitter ändå overksam på knappen som sköter det och det känns som om jag sköter det nästan lika snabbt som kameran i alla fall.

Att funktionen som SAM ger däremot verkar ha samlat alla nackdelarna utan att få någon fördel håller jag däremot med om rätt av.
 
Ja, det förstås, du skrev ju om att trycka på en knapp och därefter kunna fokusera om manuellt direkt, medan jag skrev om att trycka på en knapp och därefter kunna fokusera manuellt. Det låter ju som en helt annan sak så här i efterhand... :)

Mjae, jovisst. :)
Grejen är att A550 inte har DMF och inte heller en knapp att frikoppla fokusen med, utan det måste göras med en ganska trög mekanisk spak. Det vi pratade om var att växla från det ena LV-läget med autofokus till det andra LV-läget där den riktiga sensorn användes (MF Check LV), vilket man gör elektroniskt med en tryckknapp. Om man då har ett skruv- eller SAM-objektiv så måste man OCKSÅ frikoppla fokuseringen manuellt, men mitt tips var att med SSM/HSM så behöver man inte det.

Men men, saken är utagerad för min del i allafall. DMF är ingen funktion jag använder eller känner ett behov av, framför allt för att min syn är si och så, så jag klarar inte att fokusera bättre än AF ändå.


/Mats
 
Mats Lillnor!!!!! Har du kollat din mail???

Ni andra på tråden! Det går slött till med den tänkta avyttringen. Ingen som är sugen på en bra A900 i kanonskick, eller en liten bunt Zeissoptiker???

Jag menar den här kameran är i bättre skick än ALLA så kallade demoexemplar som ÅF har och går att få för i princip halva priset av vad kamera+vertikalgrepp+lcd-skydd kostar idag.

Nu har jag snott Mats Lillnors koncept, men "en gång är ingen gång"

Här nedan en illustration av "Skönheten och Odjuret". Odjuret syns inte på bilden, men kan ses på min profilsida där jag är avbildad.
 

Bilagor

  • a900sample.jpg
    a900sample.jpg
    16.1 KB · Visningar: 327
Jag sprider ordet (om inte annat så för att få fler AF-objektiv i närheten jag kan snylta på...)

Min egen A850 har haft det bra de sista dagarna, inga tecken på återfall i rödpricks-sjukan. Enligt en tekniker jag till slut lyckades få tag på kunde det vara så enkelt som en dålig kontakt i sensorupphängningen - tydligen inte helt okänt för dem. En rörlig sensor innebär ju att anslutningarna på något ställe måste ske via flexibla flatbandskontakter. Återkommer problemet är det ju tyvärr bara att skicka iväg den... :-/

Ihållande regn och för mycket arbete gör dock att den inte arbetat speciellt hårt de senaste dagarna.
 
Jag är klart sugen på en A900.. :) Bara grejen att slantarna saknas ju... :-(

Ja, du får väl, när omständigheterna så tillåter... (jag vet sedan vår tidigare mailkontakt där vi utbytte livserfarenheter i samband med att våra nära och kära drabbades, liksom vi själva att du och de dina har det svårt just nu. Jag kan för vad det är värt bara komma med ord som kanske ter sig schablonartade, men jag skriver ändå att jag lider med er och håller tummarna för att det ska lösa sig på bästa sätt)....komma upp hit och fiska gös.

Båten är sjösatt och tillräckligt snabb för att köra ifrån fiskeuppsyningsmännen så du slipper lösa fiskekort. Jag har årskort/familjekort men de där rackarna känner igen min familj så det blir svårt att ljuga om att du är min bror (det har jag förresten ingen). Och inte hjälper det att klä dig i bikini heller eftersom de vet att jag inte har någon syster heller.

Nej, det fungerar nog ändå, så tar vi med fika ut på de större vattenvidderna och drar upp några gösar med huggtänder stärre än en schäferhunds och när fikat runnit igenom så är det bara att pinka i sjön. Det gör jag alltid och tänker njutningsfullt på att Bolmen är skåningarnas drickvattenstäkt.

Va fasiken vad det jag tänkte säga egentligen? Jo, dig litar jag på så mycket att du hade kunnat fått A900:an med grepp på räntefri avbetalning under ett halvår.

Men tänk inte så mycket på det nu. Hade jag varit lite rikare hade du fått den. Fasiken så många brats som mailat om denna fucking A900 och kommit med det ena skambudet efter det andra. Att det finns idioter här på FS som tycker att det går bra att bjuda 2.000:- för ett Zeiss 135/1.8ZA "för att det inte går att zooma med" fick mig att skarpt fundera på att lägga in ett funktionsmakro så att F7-tangenten automatiskt skrev "dra åt hel-ete".

Nåja, det är små problem om man ser tingens ordninge, eller rättare sagt oordning i ett vidare perspektiv.

Önskar dig allt väl//L
 
Hur många är det ? är det av båda könen och kan någon laga mat?

Som man säger: en olycka kommer sällan ensam.Ursäkta, har du vaknat nu också? Jo det är X och Y så dom kan gänga sig. Hon-bajonetten tar vällustigt emot han-bajonetten.

Laga mat? Behöver din mat lagas? Har den gått sönder?

Frid//Lennart
 

Bilagor

  • 135188514zeiss.jpg
    135188514zeiss.jpg
    18.7 KB · Visningar: 430
  • 50141628sony.jpg
    50141628sony.jpg
    20.5 KB · Visningar: 433
  • A900.jpg
    A900.jpg
    27 KB · Visningar: 434
jag har varit vaken hela tiden, mest insyltad i Rajalatråden en längre tid
ena dottern nere från Gbg för att gå på kompis lillebrors studentfest
vaken en stund till om jag skall hämta med bil , iskallt, blåsigt ute.
Har ett glas röd saft i ett vinglas men huvudet är det svårt att lura.
 
Jag sprider ordet (om inte annat så för att få fler AF-objektiv i närheten jag kan snylta på...) .

Den sentensen gör att jag måste ställa frågan om mr Bengtsson månne är innehavare av ett större antal småländska gener.

Nåväl, De båda fasta Zeissgluggarna 85/1.4 och 135/1.8 skulle jag med glädje sätta på en 5DMkII eller 1DsMkIII, men det finns ingen adapter på marknaden som fixar det.

Vänta, nu har jag det. Kanske ska ta och maila Ulf på Mattssons i Lund och fråga om han kan kameraskrället och gluggarna i inbyte mot en sketen 1DMkIV och lite pengar emellan. Skulle det inte bli för mycket underbud så kan du gå och snylta hos honom.

Underliga saker händer i alla fall. För en stund sedan sålde jag 24-70/2.8 Vario-Sonnar T* SSM till en kille som mailade från Afghanistan. Han har redan överfört pengarna till mitt konto och den ska skickas till honom.
 
jag har varit vaken hela tiden, mest insyltad i Rajalatråden en längre tid
ena dottern nere från Gbg för att gå på kompis lillebrors studentfest
vaken en stund till om jag skall hämta med bil , iskallt, blåsigt ute.
Har ett glas röd saft i ett vinglas men huvudet är det svårt att lura.

Läste lite på den tråden. Mycket skrik för lite ull. Jag besökte affären i Sthlm och deras datorsystem synkade inte med bankernas p g a ett fel som låg utanför deras kontroll. Det var massor av kunder i affären, men personalen skötte sig otroligt bra och lyckades fixa det mesta. Men det är klart att en sådan incident skapar mycket merarbete efteråt och det är förståerligt om det tar en tid att kolla upp alla mail/beställningar/kortbetalningar som gjorts under avbrottet.

Jag fick själv ett mail från den ena chefen på Rajala idag (3 veckor efter att jag varit där) där han undrade om allt blivit rätt med transaktionen. Den var fixad redan efter 3 dagar så jag mailade tillbaks att det var lugnt. Så ingen ska säga att de inte bryr sig. Vet inte hur det är i Malmöaffären.

Beklagligt för alla parter när sådant här händer, men att genast bli en missnöjesmegafon och gå ut på FS kändes malplacerat för mig. Å andra sidan visste jag ju hur det låg till.

Förresten. Tar Mattssons inbyten?
 
Och inte hjälper det att klä dig i bikini heller eftersom de vet att jag inte har någon syster heller.


Lennart.. Bara chocken för fiskelänsman att se min "smäckra" 52 åriga kropp i en bikini hade räckt för att bli släppt från tjuvfiske...
 
Då är det ju bara att hoppas (för omvärldens skull) att inte fiskelänsmannen äger en kamera... :) På Åsunden (som ligger i Västergötland, INTE Småland) var de ena riktigt tuffa typer, som inte drog sig för att borda de svältande stackars tonåringar som bara försökte dra upp sin brödföda för dagen.

Rajala har jag egentligen bara positiva erfarenheter av, vissa av säljarna i Malmö ger sig dock ut på lite väl djupa vatten när de försöker sälja till mig - men det är ju inget man är ovan vid. Jag ser dem definitivt inte som något företag där det ingår i företagskulturen att lura kunden på pengar. Det finns företag som är mer generösa med låneprylar och prov av skyltexemplar osv, men det kan ju bero på att man inte känner dem tillräckligt väl än.

Jag börjar så smått att vänja mig vid att ha "bytt tillbaka" till att ha följande fokus på halvtryck och AE-lås på AE-knappen, men det känns fortfarande lite bakvänt nu när man arbetat på ett annat sätt så länge.
 
Ja, Joakim. Här bordas det också ibland. Värre var det dock när jag som liten deporterades till Nyköping från Stockholm. Då rådde totalt fiskeförbud i skärgården (fanns en 100 meters-regel så man fick inte fiska från land om man inte ägde marken).

Tiderna var tuffa och pappa var faktiskt tvungen att tjuvfiska ibland fö att få mat/hushållskassan att gå ihop och mamma hade inget arbete. Pappa var journalist, vilket på den tiden ansågs vara ett kall med obegränsad obetald övertid.

Så med ett gammalt Kaleva-drag och spunnen lina uppvindad på en pinne hivade han iväg draget från klipporna i kanske 10-15 meters kast och halade in. Det var nästan fångstgaranti för han drog många gäddor. Dessvärre var tullkryssaren som var stationerad i Nyköpings hamn lite involverad i fiskeuppsyning oh kom på oss en vacker dag. Pappa hade nyss dragit en 2-kilosgädda och avlivat den.

Tullbåten lade till en minut senare. Då hade pappa lyckats kasta upp gäddan i en knotig liten tall som klamrade sig fast på klippudden och inget speciellt inträffade eftersom männen från båten inte upptäckte något annat än far och son som satt på klippan med en matkorg.

Pappa såg dock plågad ut under samtalet (vilket berodde på att pinnen med lina och drag hade han stoppat innanför byxlinningen och därmed exponerad sin ena skinka för en av trekrokarna vilket föranledde ett besök hos doktorn efter att vi cyklat de 9 km tillbaks till stan. Pappa ståendes av förklarliga skäl).

Men precis när båten hade lagt och tillryggalagt kanske 200 meter dråsade gäddskrället ner från tallen.

Those were the days!

jag blir avundsjuk på er som bor i Skånde/Lund/Malmöområdet. Ni har fotoaffärer att gå in och känna på på prylarna i. Det hade jag tidigare också, men det finns ingen sådan affär kvar i Ljungby. Får åka minst 6 mil, antingen till Växjö eller Halmstad och där är sortimenten inte så stora. Ok, Media Markt i Växjö har rätt mycket, men bygger på många exemplar av samma vara.

Vad detta har att göra med A850 vet jag inte, mer än att MediaMarkt tar blodigt mycket betalt för den. De ska ha närmre 23.000:- för den och nästan 30.000:- för A900.

Lennart
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.