Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Kommentarer från vanligt folk

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag fotade inne på kolmården, terrariet. Medans jag tog några bilder på ett par fåglar med ett teleobjektiv så dök en kille upp med sin kompaktkamera och knäppte lite.

Han tittade på mig/kameran och sa till sin tjej,
- Jag har nog en för kort kamera.
 
He, den här tråden har jag läst förrut, innan någon tog upp den igen, men då var jag totalt nybakad, nu har jag varit utomlands ett flertal gånger med kameran i högsta hugg. Några saker jag har uplevt.

Baksätesfotografen - Kompisen som gärna står och ger goda råd men har själv ingen kamera. Har ett hum om hur det funkar men vet igentligen inte. 3.5 veckor i thailand och filipinerna med en nykär(flickvän sedan två veckor hade han, jag är singel) baksätesfotograf var lite av en pers.
- Nämen, ska du inte ta ett foto där, jamen, den där då, eller det där.

Folk i andra länder som antingen i blind panik kastar sig under närmsta filt, spexar och håller v-tecken med fingrarna, alternativt tjejer som vänder rumpan mot en och säger "check it out, check it out".

Vänner med kompakter som undrar varför deras landskapsbilder inte blir något när det är skymning och autoblixten slår till. Eller väldigt gryniga för att labbet kompenserat upp underexponeringen.



Fotade inomhusporträtt under en middag i österike förra veckan. Eos 33 med batterigrepp, 70-200/2.8 samt en stor fin Sigma EF-500 blixt. Polaren frågade om han fick känna på den och kommenterade sedan att jag måste vara ruskigt stark som orkade släpa omkring på den. Sen tog han ett foto på mig och då inser jag att en Contax G1 eller dylikt kanske är en bra investering i många situationer. Att hamna framför ett 70-200 för ansiktsporträtt kan väl liknas vid en exekutionspatrull för fotoskygga.

Vänner som kör "kan inte du ta några bilder med min kamera också" när man är klar och försöker dricka upp det nästan kalla kaffet. Jag tror jag kommer undanbe mig sådang av ren princip i fortsättningen, men jag gjorde ett metvetet undantag för några vänners 14 åriga dotter som blygt med stora ögon försiktigt frågade om jag kunde ta några bilder åt henne också. Hon var lite blyg själv för att göra det, men folket hade vant sig vid att jag sprang omkring så... Lite snäll försöker man ju vara. Påminner mig att mipert skrev nåt om att inte göra det av ren princip, typ, när man är ledig och så. Förstår definitivt varför nu. Då får man aldrig dricka sitt kaffe.



Ang. Butikspersonal, jag har själv jobbat i butik och inom datasupport, och dessutom det värsta, datorbutik.. ;) Men det finns inget som funkar så bra som att vara ärlig. En besserwisser som expedit gillar ingen. Det är bara att le och förklara snällt hur dum frågan är. Kan man sedan lägga svaret på en nivå som passar kunden så...och när man rekomenderar nåt som är billigare men bättre avpassat för kunden blir dom nästan ställda. Går iväg och kollar i andra butiker, kommer sedan tillbaka och handlar och tackar.

Men visst, sen finns det så klart inbitna översjälvsäkra säljare som vill lura på folk allt dom kan, speciellt det dyraste. Å andra sidan finns ofta då kollegan som gärna förklarar lugnt och stilla hur det står till. Hade en sån på kodak häromdagen, han svarade lugnt och still på vilken skillnad på papper det var och vad han tyckte passade filmerna.

Att lämna butiken med ett leende och önska trevlig kväll brukar kunna generera en hel del taksamma blickar av trötta expediter som tycker alla kunder är pest just då.

Finns inga dumma frågor, bara dumma svar. Men visst blir man ibland slagen som från en blixt av hur lite vissa kan - alla branscher har sina listor. Bilmekaniker och datorfolk kanske är lite överrepresenterade i vissa delar dock. Läkare har ju sina egna journalgrodor, och detsamma gäller försäkringsbolagen. Jag tycker man kan skämta nästan hur friskt som helst så länge man gör det utan udd, men börjar man se ner på folket man skämtar om, då är det kört.

Men visst, det är otroligt ofta jag får problemet att någons dator eller skärm är död, och sladden sitter inte i ordentligt. Du börjar man undra hur det står till. Hemma är sladden det första dom hade kollat, men på jobbet, då ringer man supporten.
 
"De e en sån med bländare va?"

Kommentar från min halvsyster, när hon fick se min 300D. En klurig fråga faktiskt när man börjar fundera. Vi kom fram till att hon egentligen menade att kameran hade manuella inställningsmöjligheter, dvs. bländare :)
 
Ibland kan man inte låta bli.
När jag sålde bilar fick man ofta frågan:

-"Hur stor motor har du i den här då?"

Då höll man upp händerna framför sig med handflatorna mot varandra på en knapp meters avstånd.

-"Så här nånting."

De flesta drog på smilbanden men någon enstaka blev lite stött.
 
När jag skulle ta och skaffa mig en redig fotoryggsäck knallade jag in på Expert Fridhemsplan (de hävdar ju att de är riktigt duktiga på just foto även om jag alldrig riktigt tyckt så) och gled fram till expediten (hon var iförd fotoväst) varpå följande dialog utspelade sig:
[jag]:Jag skulle vilja kolla på en rejäl fotoryggsäck som rymmer minst en EOS 3 med booster och ett ganska stort objektiv monterat, plus divers andra grejjer.
[expediten]:Öhh... EOS 3 - är den stor eller?.
[J]: Du kanske har den inne så att jag kan prova?
[E]: Jag måste kolla med någon... (försvinner o kommer tillbaka typ 5 minuter senare).
[E]: Vi brukar aldrig ha den typen av kameror hemma, eftersom de nästan aldrig säljs.
[J]: Tack för hjälpen - jag tror nog jag tar en titt själv istället.

Efter att ha konstaterat att de inte hade vad jag sökte, knallade jag iväg till Sergelfoto där man brukar kunna få vettig hjälp (de hade visserligen ingen 3:a inne, men väl en 1:a med booster) och köpte en säck.

Slutsats: Borde det inte kunna kallas falsk marknadsföring att Expert heter som de gör.

/Tomas
 
tandborstterroristen skrev:
Slutsats: Borde det inte kunna kallas falsk marknadsföring att Expert heter som de gör.
/Tomas

Dessa kedjor är så oerhört ojämna i sitt kunnande, jag vet Expertbutiker som säljer fotoprylar men inte kan ett skit men har även stött på Expertbutiker som är riktigt proffsiga.

Man undrar ju varför inte en kedja ställer högre krav på sina butiker?

Polfilter, va. Ska kolla med en kollega. Efter 3 expediter så visste den fjärde vad ett polfilter var för något, detta hände på vår lokala expertbutik & dom hade t.o.m polfilter!
 
Annars finns ju dedikerade fotobutiker av diverse olika slag, dom brukar iaf generellt sett veta lite mer om foto, men å andra sidan har en hel del av dom lite bedrövliga priser.
 
Även amatörfotografer ställer dumma frågor:
För ett par år sedan var jag på Skansens akvarium eller vad det heter. Gick fram till klapp och kel hörnar, tittar ner på en spindel som alla barn klappar och frågar tjejen som jobbar där: Är den giftig? Hon svarade, Ja det är därför vi låter barn klappa den. Man kände sig lite dum efteråt.
 
majja skrev:
Detta är väl kanske inte någon rolig kommentar, men man kan ju undra vad vissa männsikor tänker på/med.

Jag och en kompis var på den lokala konsumaffären för att handla och min kompis kommer på att hon behöver film.
Hon vill ha 36 bilders rullar, det är väl inte så konstigt.
Hon frågar expediten som säger: tyvärr, det har vi inte.
Och hon fortsätter sedan att pladdra på:
Vad ska man med 36 bilders rullar till, de tar ju aldrig slut, det blir ju alltid några bilder över, jag vet inte vad jag ska ta de sista bilderna på.

Vi visste inte vad vi skulle svara.

Det fanns folk i min ungdom som hade konfirmationen och studenten på samma 36:a ...
 
Låter nästan som min pappa som har två jular med på samma film.

Kanske en skröna, men har fått det berättat i alla fall:
På en sommarfotokurs på Gotland hade två kvinnor köpt ett paket svart/vitt papper att dela på, vad gör man, jo man sätter sig på ett café och delar upp papperna.
En annan ville dokumentera mörkrummet då hennes kompisar kopierade och tog kort med blixt. Smart.

Själv har jag ställt frågan på Expert i Borås:
Vem är eran expert på mörkrumsprylar? Det är du, fick jag som svar.
 
Enfotograf skrev:
Själv har jag ställt frågan på Expert i Borås:
Vem är eran expert på mörkrumsprylar? Det är du, fick jag som svar.

Det tycker jag var ett väldigt bra svar.. Komplimang till kunden, samtidigt som dom erkänner att dom inte har koll istället för att låtsas som om dom har det.. Fler sådana butiker, tack.

/James
 
Enfotograf skrev:
Även amatörfotografer ställer dumma frågor:
För ett par år sedan var jag på Skansens akvarium eller vad det heter. Gick fram till klapp och kel hörnar, tittar ner på en spindel som alla barn klappar och frågar tjejen som jobbar där: Är den giftig? Hon svarade, Ja det är därför vi låter barn klappa den. Man kände sig lite dum efteråt.

Det då man säger til sig själv.

- Jag är inte dum jag har bara otur när jag tänker...
 
Ännu lite off topic

Jobbar på ett företag i sprängbranschen, dvs vi gör riskanalyser och besiktningar vid sprängningsarbeten mm..

Jag hade aviserat en besiktning inför sprängarbeten i ett område och får ett oroligt samtal till kontoret från en liten (??) tant.

- Men inte ska ni väl spränga bort mitt hus? Det har jag inte beställt!, säger denna söta människa med oro i rösten.

Jag lugnade henne med att vi bara ska titta på, och i, hennes hus före och efter sprängningarna för att se om det finns några sprickor i det.
 
121an skrev:
Det då man säger til sig själv.

- Jag är inte dum jag har bara otur när jag tänker...

LOL, LOL

Kan bjuda på en som inte alls har med fotografi att göra.

Som kille, tekniskt gymnasium och datakunnig så är det lätt att inbilla sig att man är något teknisk. Detta i sin tur kan ställa till problem.

En kväll när jag kom och skulle tända taklampan i hallen så small det till i kontakten och inget hände. Det var en sån där smäll så man verkligen röck undan fingrarna. Som tekniker plockade jag då fram min multimeter och mycket riktigt det var noll spänning över strömbrytaren. Det är sån brytare med dubbla knappar och den andra fungerade fint.

Några dagar senare slutade även den att fungera, fram med multimetern och mycket riktigt så fanns det ingen spänning över brytaren. Råttdjävlar tänkte jag och tänkte att det nog var dags att ringa hyresvärden. Vilket jag gjorde och förklarade att jag mätt över brytaren och att det inte fanns någon spänning. Något som ingen direkt förvånades över när det gäller mitt hus.

I vilket fall som helst så kom elektrikern och jag förklarade samma sak för honom.

-Har du bytt glödlamporna då? frågande han.
-Nä, varför det jag har ju ingen spänning över brytaren, svarade jag.

Då fick jag mig en, i samma stund uppenbar, lektion i hur strömens väg går från fas -> strömbrytare -> glödlampa -> nollan. Alltså, är lampan trasig finns det ingen spänning vid brytaren. Så kontentan blev att jag ringde efter en elektriker för att byta två glödlampor... Tur att det fanns en kabel att dra ändå så han fick göra lite riktigt jobb oxå.

Hade det varit min tjej som råkat ut för detta så hade det hela gått mycket bättre då hon inte kommit på tanken att ta fram en multimeter för att mäta över brytaren. Hon hade kort och gott bytit glödlampa och så hade problemet varit ur världen.

Så varsegod gott folk! Nästa gång jag orkar så ska skriva ner en dolda kamerangrej jag såg som omfattar en "fotobutik"

Mvh
Maverick
 
Den var bra Mav. Påminner lite om rent allmänt om datorer också. Det är allt för ofta nån enkel sak som man glömt och så går man igenom den ena avancerade grejen efter den andra.

Jag har en gång råkat formatera fel hårddisk.

Jag hade två tangetbord framför mig som gick till varsin dator och och skulle installera om windows på den ena. Jag skrev då in format c: tryckte enter och sedan j. Till min förvåning hände inget på skärmen.

Jag började smälla lite på tangetbordet och skriver igen men inget händer. Sedan kollar jag på min andra skärm till den andra datorn, där var den däremot i full gång med att formatera. :/
 
Hehe, den där omformateringen påminner mig om ytterligare en anekdot med hög teknonördfaktor. En sen fredageftermiddag när jag hade riktigt bråttom hem från jobbet. Kläderna var på och jag halvvägs ute genom dörren när jag såg att skärmen fortfarande lyste på min bärbara dator med linux. Snabbt fram till datorn och skriva "shutdown -h now" och retur.

På måndagen träffade jag en sur IT-kille som hade varit tvungen att åka till jobbet på helgen för att det trådlösa nätverket slutat fungera. Han undrade varför jag hade stängt av inloggningsservern.

Min bärbara dator var fortfarande på.
 
Tidy skrev:
Jaså, vilka då? ;)
Jag menar alltså vår lokala Expertbutik som jag och Lotta har erfarenhet av. Det var från början en elvarubutik/radiohandel som motvilligt(?)öppnade en fotoavdelning för att få bli en "komplett Expertbutik". Kan bara konstatera att foto aldrig har varit deras starka sida.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.