Viktigt!
Syftet med denna övning är
inte att försöka framställa en ny bild som ser likadan ut som originalbilden (jag skulle för övrigt bli mycket förvånad om de ens påminner om varandra). Det finns ingen "rätt" eller "fel" andra bild. Det är heller inte meningen att den ena ska klassas som "bättre" eller "sämre" än den andra (eventuella åsikter om detta håller man för sig själv).
Syftet är att försöka lära sig att se och tolka bilder och bildbudskap, delge den tolkningen och se hur den tolkningen i sin tur tolkas av nästa person. Vi försöker oss också på att planera och baka in budskap eller känslor i en bild vi producerar. Vi kommer inte att bli experter på det över en natt, och somliga kommer säkert att lyckas bättre än andra. Det är en nyttig övning, men vi skall inte jämföra oss med varandra – vi har alla olika förutsättningar och erfarenhetsnivå.
Slutligen kommer vi att få se ett alternativt fotografi som i varierande grad återspeglar budskap/känsla som finns i ett annat fotografi. Det kommer ge oss en insikt i att det finns många vägar som bär till Rom.
Några råd och riktlinjer
- Utför steg 1 och 2 så fort som möjligt för att ge er partner de bästa förutsättningarna.
- Välj en bild (steg 1) och framför allt gör en analys (steg 2) som är
praktiskt möjlig för er partner att fotografera på den, i det hänseendet, relativt korta tid vi har. Exemplet jag gav i steg 2 är därför ett dåligt exempel eftersom det mer eller mindre kräver att er partner lyckas gräva upp något "dött" i naturen. Analyser som antyder en bestämd geografi, en viss årstid eller ett visst väder kan också bli svåra att genomföra (det är däremot OK att välja en bild som visar t ex pingviner så länge det inte antyds i analysen). Det är därför viktigare att du väljer en bild i steg 1 som du kan ge en
idéskapande analys av än att den är estetiskt fulländad.
- När ni läser er partners analys försök identifiera de element – nyckelord - i analysen som skulle kunna illustreras fotografiskt. Räkna inte med att ditt slutliga fotografi kommer att kunna möta analysen på alla punkter – välj de element du tror du kan klara av.
- Efterredigering i datorn är OK så länge vi håller oss inom Fotosidans definition av
omanipulerad bild. Estetiken är inte det viktigaste i denna övning – det viktigaste är att föröska få fram ett budskap eller en känsla.
- Det är OK att arrangera sin bild – men det ska anges i bildbeskrivningen i så fall vad som är arrangerat.
- Har man använt någon metod – te x skakoskärpa, imma på linsen för softning etc – anger man detta också i bildbeskrivningen. Det kan också vara pedagogiskt värdefullt att ange
varför man valde den specifika metoden.
- Ni har rimligt gott om tid på er – jag rekommenderar att ni lägger det mesta av den tiden på planeringen av ert fotografi.
Om något är oklart – posta frågan här så alla kan se den (det kanske är fler som ser samma oklarhet).
Lycka till!