Det gäller att tänka lite innan man trycker av - mycket som kommer automatiskt när man väl lärt sig kan mycket väl vara lurigt i början.
Till att börja med så måste du börja uttrycka dig lite tydligare... Vad är "suddigt"? Varför är det suddigt? Vilket objektiv använde du till exempelbilderna du pratade om för två inlägg sedan? Använde du autofokus (och i så fall hur?) - osv.
Om vi jämför med något liknande - kanske en kockskola: Läraren säger till eleven
-"Den här biffen är inte bra!"
Vad menar läraren då? Är biffen bränd? för starkt kryddad? för lite kryddad? Färdig på utsidan, men inte på insidan? är den kanske felskuren, skulle mer av benet funnits kvar? osv, osv, osv...
Att bara säga att "biffen är inte bra" hjälper ju absolut ingenting för den blivande kocken. Det säger INGET om vad som är fel, bara att slutresultatet inte är bra.
Första bilden: 1/6s F11
1/6 s är JÄTTELÅNG slutartid. Ska du ta en bild skarp på 1/6 s så måste du ha ett stativ, och det räcker att målet rör sig lite, lite för att det ska bli rörelseoskärpa i bilden... Fotade du med 50mm-objektivet måste du ligga runt 1/80-1/100s för att vara säker på att bilden inte ska bli suddig av att du skakar.
Andra bilden: 1/100 F8 ISO1600
Skulle ha blivit skarp, men kanske lite brusig. Vad menar du?
Tredje bilden: 1/25 F5.6 ISO200
Kunde blivit skarp om du håller jättestadigt i kameran.
............................
Men som sagt - det är omöjligt att svara på några frågor om du inte är tydlig. VAD är suddigt. Allt? Målet? Bakgrunden? HUR suddigt?
Det är lättare om du visar exempelbilder också. Om du inte har något ställe att ladda upp bilder på kan du använda någon gratistjänst som t.ex:
http://ezpicshare.com/
Ge inte upp...
- Och - det är inget FEL med "Auto-läget". Det fungerar ofta alldeles utmärkt, det fungerar faktiskt ofta BÄTTRE än de andra lägena fram tills man lärt sig kameran, och hur man tar skarpa bilder...