Fotosidan testar
TH Swiss är ett schweiziskt optikföretag som påbörjat en serie objektiv de kallar Irix. Vi har testat deras ljusstarka vidvinkel: Irix 15/2,4. Det görs i två varianter och med tre objektivfattningar.
Utbudet av vidvinkelobjektiv fortsätter att växa, inte bara med nya modeller, utan även med helt nya märken. TH Swiss Irix-serie designas i Schweiz och Polen men byggs i Sydkorea. De har i dagsläget två objektiv på den svenska marknaden Irix 11 mm f/4 och Irix 15 mm f/2,4.
Objektiven görs i två versioner, bägge har samma optiska konstruktion och är vädertätade. Skillnaden är att den dyrare Blackstone har skal i metall och finesser som självlysande markeringar, den billigare Firefly har hölje i plastmaterial.
Den optiska konstruktionen är avancerad med 15 linselement i 11 grupper, med asfäriska element samt ED- och HR-glas. Objektivet har inte autofokus, men den manuella fokuseringen har trevliga finesser som tydlig hyperfokalskala, låsmekanism och att du kan finjustera fokusringen så den stämmer exakt med avståndsmarkeringarna. Vi föredrar utformningen av fokusringen hos den billigare Firefly-modellen, den är tydligare räfflad.
Snygga ljuskällor. Det blir en antydan till stjärneffekt kring lampan i mitten av bilden. Irix 15 mm f/2,4 hanterar starka ljuskällor i bilden mycket snyggt, hamnar de utåt hörnen får du dock lätt färgade spökbilder eller reflexer diagonalt över i bildens andra sida.
Bilddata: Nikon D810, 15 mm, f/2,4, 1/15 och ISO 1600.
Imponerande prestanda
Optiskt imponerar Irix 15 mm f/2,4. Det har en försumbar distorsion, vilket är ovanligt för en så kraftig vidvinkel. Vid maxbländaren är skärpan bra i mitten och långt ut mot kanterna, men i hörnen behöver du blända ned 3-4 steg för bästa skärpa. Med full bländaröppning (f/2,4) vinjetterar objektivet tydligt i hörnen, som du ser redan i sökaren.
Den kromatiska aberrationen är mycket bra korrigerad. Oskärpeteckningen är mjuk och fin, men har en tendens att blir dubblerade men det stör knappt. Fotar du sjärnhimlar kommer du se en aning koma utåt kanterna, men i sin prisklass är det här nog det bästa astroobjektivet du kan köpa.
Bra skärpa, snygg oskärpa. Irix 15 mm f/2,4 har mycket bra mittskärpa redan vid maxbländaren och bländar du ned ett par steg blir hörnskärpan också bra. Oskärpteckningen är mjuk och behaglig. Oskarpa högdagercirklar som i bakgrunden här har en liten tendens att bli dubblerade, men håller sig snygga.
Bilddata: Nikon D810, 15 mm, f/2,4, 1/15 och ISO 1600
Objektivet har inbyggt chip så exponeringsautomatik fungerar och du får korrekta exif-data. Baktill har du hållare för små gelatinfilter plus att du har filtergänga framtill, det sistnämnda är ovanligt på en så här kraftig vidvinkel. Det medföljande motljusskyddet har en lucka så du kan rotera filter.
Irix 15/2,4 över och Samyang AF 14/2,8 under.
Lite distorsion. Irix 15/2,4 har mindre distorsion än Samyang AF 14/2,8. I gengäld vinjetterar Irix mer och Samyang är en aning skarpare i hörnen.
SLUTSATS
Irix 15 mm f/2,4 presterar bra och är en stark konkurrent till Samyang. Du får oerhört mycket optiska prestanda och mekanisk känsla för pengarna plus en massa små omtänksamma detaljer.
1 Kommentarer
Logga in för att kommentera