Bilder & teknik från förra århundradet

Slussen - som den var

                Det här är nog text och bild för Stockholmare i första hand.

Genast när man hade rivit gamla Slussen, så hördes dom nostalgiska tongångarna.  Inte mig emot - jag gillade gamla Slussen, och jag har många positiva minnen förknippade med den. Några av dem antyds tillsammans med bildmaterialet här.

Den som hände var tyvärr nödvändig - precis som det var nödvändigt att hugga ner dom skuggande fina gamla alléerna vid Drottningholms Slott. Det gamla var uttjänt, och det började bli farligt - i båda fallen.

Det hindrar ju inte att man återerinrar sig med hjälp av lite bilder, av gamla Slussen och miljön kring den. Det jag vill visa är själva platsen - alltså hur det såg ut när man vandrade runt på Slussen. Dom ödsliga och klaustrofobiska gångarna hoppar jag över...

  

Ner från Söders höjder ligger Slussen som en inkörsport till centrala staden. I juni 1523 red Gustav Wasa in härifrån, som den nya nationalstatens första kung. Det mesta är radikalt annorlunda i dag - men det är samma perspektiv och huvudintryck.

Jag satt en stund här i grönskan och funderade på sådana saker, innan jag tog bilden.

Kolingsborg mitt på Slussen. Här mönstrade jag som sjöman första gången året 1958. Jag var 14 år gammal och ville ut på de stora haven. Saken förverkligades ombord på Walleniusrederiernas M/S Falstaff i fart på Europa-Nordamerika-Sydamerika.

Fullt vattenflöde från Mälaren. Det var många som gillade att stå och begrunda en stund. Vattenvirvlarna hade en nästan hypnotisk effekt.

Den museala Djurgårdsfärjan med gående ångmaskin och allt, ger en påminnelse om ett äldre Slussen - ett Slussen som jag upplevde som ung pojke.

Fridfull sommar vid Slussen - Mariaberget i fonden.

Här lämnar man Slussen för att promenera ut mot Söder Mälarstrand. Skyhöga popplar bildar pendang till Mariabergets siluett.

Stadsgården och Skeppsbron som levande lasthamn försvann under 1970-talet, men här vid Slussen dröjde återskenet av storstadshamn kvar länge.

Under 1980-talet jobbade jag som antikvarie vid Stockholms Stadsmuseum. Det vi ser är en vy från museets övervåning ut mot slussplan. Jag tyckte att det var ett jobb som var lite som att få betalt för att ha roligt.

Här sitter antikvarien och roar sig i tjänsten. Fönstret är mot Peter Myndes backe, med några steg ner mot Slussplan.

I de djupa medeltida källarvalven under Stadsmuseum ligger kartarkivet. En historisk plats i kontexten om Slussen. Här tillbringade jag under en period långa dagar i min egenskap av geograf. Jag byggde upp ett nytt sökregister - och har alltså studerat och klassificerat varenda karta. Ett kul och informativt jobb för en gammal Stockholmare.

Från den här vinkeln och i det här ljuset, ser Kolingsborg nästan ut som någon slags fästning från gamla tider. Att det i själva verket handlar om en stor trafikplats är väl maskerat i stadsrummet - till fromma för Gamla Stans historiska miljö.

Mitt emot Stadsmuseum fanns det ett nobelt fikaställe, Café Strömmen. Här kunde man stiga in i 1950-talet för en kopp kaffe

  Stilla vinterstämning vid Slussen - Djurgårdsfärjan kommer.

                            _____________________

                                                         

    Bilderna är i intervallet 1975 - 1990. Filmen är Ilford FP 4.

   

Inlagt 2025-03-28 07:47 | Läst 437 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder med mycket nostalgi! Tack för dom!
/B
Svar från syntax 2025-03-28 10:27
Tack för det.
Nostalgi, det är kraftiga grejer... :-)
Härliga bilder, Peter. Jag är visserligen invandrad från de Västra provinserna så sent som 2008. Men jag har spenderat åtskilliga timmar vid den gamla Slussen. Den riktigt gamla Slusen har jag förstås inte sett men ändå har jag lite nostalgiska känslor för hur det var när jag flyttade hit.
Svar från syntax 2025-03-28 10:29
Tack Thomas.
Många, som jag själv, har viktiga kopplingar till gamla Slussen.
En serie mycket fina dokumentärbilder, och ett bra tidsdokument!
Svar från syntax 2025-03-28 11:36
Tack för det Johan.
Det var lite tanken, att hålla kvar det som var vardag på stan då. Jag har nött mycket sulor på Stockholms gator.
Peter!
Tack för att du låter oss minnas i ett finstämt reportage. Jag misstänker att även ditt bildarkiv är välordnat. /Eric
Svar från syntax 2025-03-28 14:22
Tack för den trevliga kommentaren Eric.
Mitt gamla analoga arkiv är enormt och svåröverskådligt - bygger på minnets bravur. Hum...
Mitt digitala arkiv är fullt sökbart på titel.
Verkligen fina dokumentära bilder som är värda mer än att ligga i ett arkiv.
En utställning är säkert ett publikdragande projekt och du har säkert fler bilder i dina mappar.
Göran
Svar från syntax 2025-03-28 16:09
Tack skall du ha Göran - det var ett sofistikerat beröm.
Passionerad fotoamatör sedan 1960-talet och yrkesfotograf med egen större ateljé under 1970-talet - bilder det har jag så att jag kan gödsla med sådant... :-)
Som uppvuxen i Nacka är den föregående versionen Slussen förstås bekanta domäner... Och isbrytarna vid Stadsgården som försvann någon tid efter att de de blev civila istället för att sortera under Marinen. Eftersom vi brukade åka via Stadsgården och Söder Mälarstrand (idag hade det väl blivit Södra länken...) så kunde jag ju underhålla mig med att glo på diverse flytetyg i varierande storlek och skick.

Jag har varit ombord på en av de stora isbrytarna på 90-talet, men inte sjutton minns jag vilken...

En liten detalj jag noterar är även vägskyltarna och då vägnumren. E3 blev E20 söderut och E18 norrut mot Norrtälje när Europavägarna numrerades om lite in på 90-talet.
Svar från syntax 2025-03-28 16:58
Jo, jo - den här sortens bildserier väcker minnen hos många...
Peter, mycket fint mörkrumsarbete! Snygga bildkompositioner!
Jag jobbade ju några månader i Stockholm i början av 70-talet och det jag kom ihåg från Slussen var en mörk tunnel, men jag gav mig inte tid att utforska mer. MvhWolfgang
Svar från syntax 2025-03-28 19:00
Tack för bildberömmet Wolfgang!
Dom mörka tunnlarna var inte så roliga. Dom har jag nogsamt undvikit fotografiskt.
Som finländare har jag inte mycket att orda om Slussen, förutom att man i ungdomens dagar några gånger traskade där via till och från båten till centrum nån tidig morgon och tillbaka på kvällen i ”varierande stadier av nykterhet”. Men den tiden är som på bilderna - ett minne blott.
Men jo, fin varierande bildserie, som jag gärna bläddrar igenom och läser till slut.

Tommy S.
ztenlund 2025-03-28 19:06
Haha, jag har ju sett några som "hängt över räcket" vid Slussen... En del förstås av mer lokal härkomst. :)
Svar från syntax 2025-03-28 19:07
@Tommy: Det tackar jag för - kul att du gillade upplägget.
Slussen har tidvis förknippats med just varierande stadier av nykterhet. I gamla tider hörde man ibland benämningen "Karelska näset"... :-)
Oj oj oj detta blev nostalgitripp! Min fru o jag gifte oss 1968 och fixade lägenhet med att inreda en förrådsvind ovanför Slussen. Utsikten ungefär som bild 3. Man hörde sirenerna från Karelska näset, men på Urvädersgränd var det ganska lugnt. Slussengångarna stank urin och att åka T-bana en fredagskväll var inget för tjejer och även jag undvek stöket.

Annars var det ju extremt bra läge, T-bana åt alla håll, Finlandsbåten med kort gångavstpnd och då jag jobbade på statens planverk på Kngsholmen tog det 20 minuter att gå dit på morron, en halvtimma hem då man han titta lite på stan.

I vanlig ordning fina bilder! Fastnade särskilt för jobbfotona och bilden med trapporna nr mot stadmuséets gård.
Svar från syntax 2025-04-07 10:12
Tack för den fina kommentaren Måns - jag upptäckte den först nu.