Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5737 // Nya äventyr väntar, så nu en utrustningskoll!

Så nu borstar jag skor, kollar skosnören samt ser så bindningarna på skidorna funkar! Det e utlösningsbindningen som bör funka! Och att skorna fortfarande passar såklart! :) Det har ju varit några skitår pga. Coronan, så vissa aktiviter har blivit litet vilande! Men nu e det dags igen!

.



Jag e litet konservativ, eller numera så heter det Retro, så läderskor gäller! Läderpjäxor sa man förr! Fortfarande, om man e rädd om grejerna, så håller läderpjäxor länge, mycket länge! Här står skon putsad! Utan skosnören, för dom e gula! Så dom skall inte putsas svarta! Vad gäller att vara rädd om grejer, ta tex. min Leica M6 som jag haft i över trettio år! Om man e rädd om grejerna som sagt! Å nu e M6:an också retro och kostar mer än vad jag gav för den! :)

.

Här e bindningen! Norsk bindning! Jag tror den heter Rottefella Chili! Jag har testat bindningen efter litet siliconsprayande på vitala funktioner! Funkar bra nu! Det är en turbindning även för utförsåkning med skistopper och utlösning vid fall! Det e på fjället det behövs säker bindning, för där e det ofta långt till sjukvård! 

Och så hittade jag min supervalla i en låda! Swix Special! Jag tror den vallan e utgången, eller rättare sagt, den tillverkas inte längre! :) Så det va tur att jag hittade burken! Ok, jag vet att det finns plysch på moderna skidor! Men som sagt, retro e det nya nya, så jag e ganska lugn! :)

Nu e det inte några större bergsbestigningar som vi planerar att göra, utan i stort sett gå på tur under dagen, innan vi återvänder till timmerkojan för att tända i kaminen och äta god och närande fjällmat och ta några öl till den! Men det gör såklart inget om det kommer en backe under dagsturen på fjället! Utförsbacke alltså!

Nog om detta ämne för tillfället!

/Bengan

Postat 2022-04-09 15:59 | Läst 536 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5735 // Raukr, Gandalf, Durin, Sagan om Ringen och så mycket litet om analog fotografi! :)

Jag håller på att "läsa" boken "Rökstenen och världen undergång" av Henrik Williams! Försöker i alla fall stava mig igenom ord och kenningar i boken! Det här e inga lätta grejer för en runovan som jag! Trösten kan väl vara att det e inga lätta grejer för en runvan heller! Intressant är vad Henrik Williams skriver, "faktum är att jag under trettio års runologisk versamhet skydde rökstenen som pesten eftersom jag skrämdes av den oerhörda utmaning det innebär att försöka tolka dess skrift!"

Namnet "Rökstenen" är även något av en tautologi. Stenen heter så eftersom den hittades i orten Rök, men orten har sannolikt fått sitt namn efter stenen. Det fornnordiska ordet raukr som blev till røk på fornsvenska betyder ungefär "stapel" eller "toppigt föremål", jämför gutniskans Rauk med samma ursprung!

Och nu sitter jag här och försöker förstå betydelsen av Rökstenens runor, men läser även om Eddadikter, Beowulf, Oden, Fenrisulven,  fornnordiska namn och om klimatkatastrofen år 536 eKr, en katastrof som sannolikt Rökstenen antyder om! En klimatkatastrof där över hälften av Skandinaviens befolkning svalt ihjäl, och det klimatminnet fanns säkert kvar 300 år senare och ännu längre!

Och även Tolkien facinerades av vår historia, fast han trodde historien va engelsk, Beowulfeposet alltså! Så han broderade ut vår Nordiska historia till en äventyrsberättelse, "Sagan om Ringen", en berättelse som blev mycket bra! Och Tolkien hittade även saker i tex. Eddan som han använde i sin berättelse, typ namn som Gandalf, Durin osv, och ormar/eldsprutande drakar, svärd, ringar osv!

.

Nu till något helt annat, riktig fotografi! ;) :)
Igår vad det såklart en del analogt och filmsnack på Viksängen då Micke Borg besökte oss! Jag tog med min Leica med Canon 1,5/35 objektivet då jag vet att Micke gillar den linsen! Micke plockade bort Canon-gluggen från min Leica och provfotade den på sin Leica M4! Flera gånger! :)

Och Micke hade även bilder med sig! Det va andra som också hade bilder med sig! Bilder på papper! Kul intressant, mycket snack och tiden bara försvann! Swish liksom! (Micke hade rest från Sundbyberg för att besöka oss på Viksängen. Respekt för det)

Idag kanske jag skannar, om jag hinner! ;)
Analog fotografi är en långsam sport! :)
"Långsamhetens lov", heter förresten en bok skriven av Owe Wickström! Läsvärd även den! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-04-08 10:11 | Läst 809 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5734 // Då skall vi se vad det kan bli av det här då! Och senare idag Viksängen!

Framkallade två filmrullar för några dagar sedan, nu är rullarna nedklippta och här är en av dom! Det kan vara några bilder som man kan digitalisera och kanske, kanske visa upp! :) Filmen kommer från Contax G2, och det sammantagna är att filmen är mycket jämt exponerad! Kameran får sköta exponeringen själv och det gör den mycket bra! Så här jämna negativ får jag sällan med min Leica M6! Men den litet ojämna exponeringen med M6:an kanske kan bero på mig! ;)

Just nu sitter jag och väntar på sotaren! Aviserad ankomnst mella 08.00 och 11.00! Jag va uppe vid femtiden och stängde av pelltspannan så skorstenen hinner svalna! Stegen för uppgång på taket ställde jag fram i går, tog även bort mattorna i källargången då sotaren går in via bakdörren direkt till pannrummet med sina uteskor! Ganska lätt förarbete egentligen! Så nu väntan med morgonkaffe och DN!

I dag fotofika på Viksängen i Södertälje, och om allt går som det skall, med kommunikationer och så'nt, så kommer en "riktig" analogfotograf till fotofikat! Hen fotar med M Leica, laddar filmkasetterna  själv, framkallar själv, svartvitt såklart, förstorar med förstoringsapparat osv! Wow! Det här skall bli intressant! :)
Vem det är som kommer kanske jag kommer att avslöja i någon kommande blogg! :) 

/Bengan

Postat 2022-04-07 07:30 | Läst 858 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5733 // En dag utan att ha tagit en bild! Funkar bra det ned! :) Och i morgon Viksängen! :)

ö

Det har varit en del att göra idag! Kommer att tänka på en Isländsk saga, fast inte riktigt, för där sa man: "Det har varit en del knivgöra"  å så vare inte riktigt för mig! Han som sa det om kniven hade varit borta några år och just hemkommen, och efter att ha fått mat och ätit i tysthet så säger han de orden!
Det va mycket verkstad och litet snack förr!
(Ordet saga kommer förresten från den isländska betydelsen "muntlig eller skriftlig historia)

Hur som helst för att hoppa litet, jag kunde inte vara med på Tårtan idag, för ögonläkaren hade kallat! Så jag får trösta mig med fotofikat på Viksängen i morgon i stället! Bör fungera som tröst! ;) Vad gäller ögonläkaren så går hon i pension, så nu gäller det att hitta någon annan ögenläkare! Inget är för evigt, varken vi eller ögonläkare verkar det som! Den ögonläkare jag hade tidigare på Södermalm, gick också i pension!

Det som inte hänt i dag de e att jag tagit ned filmen från torklinan i tvättstugan! Och i morgon kommer nog sotaren! Och några andra, men jag hinner till Viksängen och tar nog ner filmen på förmiddagen innan sotaren! Det blir litet grekiskt det här, om det som sannolikt kommer att hända! Det e inte osannolikt i alla fall! :)

Bra fotofikalokal i Viksängen, reserverat ovalt bord! Inga lustigheter om ovala bord tack! ;) och billigt kaffe med bra fikabröd! I stan kostar en kaffe med bulle 80:- typ! På Viksängen kaffe med bulle 35:- 

Vi ses alltså i morgon på Viksängen! :)

/Bengan

Postat 2022-04-06 19:10 | Läst 702 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa