The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5735 // Raukr, Gandalf, Durin, Sagan om Ringen och så mycket litet om analog fotografi! :)

Jag håller på att "läsa" boken "Rökstenen och världen undergång" av Henrik Williams! Försöker i alla fall stava mig igenom ord och kenningar i boken! Det här e inga lätta grejer för en runovan som jag! Trösten kan väl vara att det e inga lätta grejer för en runvan heller! Intressant är vad Henrik Williams skriver, "faktum är att jag under trettio års runologisk versamhet skydde rökstenen som pesten eftersom jag skrämdes av den oerhörda utmaning det innebär att försöka tolka dess skrift!"

Namnet "Rökstenen" är även något av en tautologi. Stenen heter så eftersom den hittades i orten Rök, men orten har sannolikt fått sitt namn efter stenen. Det fornnordiska ordet raukr som blev till røk på fornsvenska betyder ungefär "stapel" eller "toppigt föremål", jämför gutniskans Rauk med samma ursprung!

Och nu sitter jag här och försöker förstå betydelsen av Rökstenens runor, men läser även om Eddadikter, Beowulf, Oden, Fenrisulven,  fornnordiska namn och om klimatkatastrofen år 536 eKr, en katastrof som sannolikt Rökstenen antyder om! En klimatkatastrof där över hälften av Skandinaviens befolkning svalt ihjäl, och det klimatminnet fanns säkert kvar 300 år senare och ännu längre!

Och även Tolkien facinerades av vår historia, fast han trodde historien va engelsk, Beowulfeposet alltså! Så han broderade ut vår Nordiska historia till en äventyrsberättelse, "Sagan om Ringen", en berättelse som blev mycket bra! Och Tolkien hittade även saker i tex. Eddan som han använde i sin berättelse, typ namn som Gandalf, Durin osv, och ormar/eldsprutande drakar, svärd, ringar osv!

.

Nu till något helt annat, riktig fotografi! ;) :)
Igår vad det såklart en del analogt och filmsnack på Viksängen då Micke Borg besökte oss! Jag tog med min Leica med Canon 1,5/35 objektivet då jag vet att Micke gillar den linsen! Micke plockade bort Canon-gluggen från min Leica och provfotade den på sin Leica M4! Flera gånger! :)

Och Micke hade även bilder med sig! Det va andra som också hade bilder med sig! Bilder på papper! Kul intressant, mycket snack och tiden bara försvann! Swish liksom! (Micke hade rest från Sundbyberg för att besöka oss på Viksängen. Respekt för det)

Idag kanske jag skannar, om jag hinner! ;)
Analog fotografi är en långsam sport! :)
"Långsamhetens lov", heter förresten en bok skriven av Owe Wickström! Läsvärd även den! :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2022-04-08 10:11 | Läst 810 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Inte helt lättläst bok. Men intressant och spännande att se alla olika tolkningar. Man tycker att man nästan kan förstå orden i texten, men betydelsen är något annat. Referensramarna har väl ändrats något under de senaste 1500 åren…
Fortsätter med Jonathan Lindströms ”Sveriges långa historia”. Den täcker de senaste 14000 åren så det finns lite att bita i där också.
Fick det här från Forskning och Framsteg. Vet varken om du återvänt till civilisationen till dess, eller om du tycker det är värt en resa från Gnesta, men...

https://www.folkuniversitetet.se/kurser-utbildningar/kultur-samhalle/kultur-och-historia/historia/uppsala/1135186/