Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Pentax 67, Nikon Zf, Leica M2.

SMC 105mm f2,4. Ilford HP5 plus.

Dessa 3 fantastiska kameror, så olika men samtidigt så roliga att använda. Det är nog dessa 3 som tävlat om min uppmärksamhet senaste tiden.

Det har blivit mycket analogt fortfarande. Och det är det som inspirerar mig mest.

Mest med min Leica M2, men sedan med min nya fantom, en stor bullrig Pentax 67 med 2 underbara objektiv i 105mm f2,4 och ett 55mm f4.

Med lite tvivel pga av tyngden och min dåliga rygg bestämde jag mig till slut och resten av återbäringen fick finansiera denna best.

Har endast haft den några veckor, och en del av tiden har tagit att införskaffa ett välbehövligt grepp och en rem som klarar av denna "T-Rex" till kamera, men jag har haft tid att köra några rullar HP5 och en portra 160 med de svartvita rullarna framkallade hemma.

SMC 75mm f4.

SMC 105mm f2,4. Kodak Portra 160

Jag kände mig också "tvungen" ( som alltid..) att skaffa en till kameraryggsäck som skulle hålla just 67an och kännas skönare att vandra runt med en sådan tung kamera.

Det stora testet blev senaste analoga fotopromenaden då jag knallade runt i säkert 5 timmar med den både runt halsen och i ryggan.

Inget att hymla med, jag hade ont i nacken dagen efter! och i ryggen, men den var så rolig att använda och bilderna blir något extra. Så den kommer definitivt att användas mer. Speciellt nu med det nya greppet och det nya 55mm f4 objektivet.

Och nu när man framkallar själv och kan skanna både 135 film och 120 film är det bara att tuta och köra. det är så otroligt roligt att kunna göra hela processen själv hemma också. Och kunna plåta en rulle för att sedan få den framkallad och få in dne i datorn samma kväll om man så önskar.

En extra dimension i inspirationen och fotograferandet är den fina gruppen Analoga fotografer på facebook. med all hjälp och kunskap men också fotopromenaderna tar den hela intresset till en högre nivå.

Fotopromenaderna är kul både för snacken och fikat, men också för klämmandet på andras kameror( hur vågar du!?) och att få chansen att testa sin egen utrustning tillsammans med likasinnade och villiga objekt att fota längs vägen.

Ser fram emot ett tid med mer ljus och värme så vi slipper dra runt på utrustning som slutar funka stundtals i kyla och regn och rusk.

Annars har det också blivit en del plåtande med min M2a och min Nikon Zf för fotografering i alla möjliga sammanhang.

Och då jag hade min köra Summicron 50mm f2 på service så plåtade jag lite mer med min Zf.

Den är fortsatt väldigt skoj att adaptera äldre vintage objektiv med. Men mest användning har nog ändå mitt Voigtlander 40mm f1,2 och det lätta men fina 40mm f2 fått.

Nikon Zf, 40mm f2.

Nikon Zf, Voigtlander 40mm f1,2.

Ska bli kul att fotografera mer färg nu under våren, och trots att den varit väldigt försenad är det ändå ljusare längre, väldigt uppskattat. Nu hinner man ibland ta sig in efter jobbet och hinna med någon timmes fotande innan mörkret faller.

Leica M2, Summicron 50mm f2 Rigid, Fomopan 400.

Leica M2, Voigtlander 35mm f1,4 Nokton classic, Ilford HP5 plus.

Nu säger jag godnatt och en trevlig helg. Snart Valborg och som sagt förhoppningvis lite ljus och värme.

Njut av den så hörs och syns vi med kameran i hand.

/Over and out..

Inlagt 2024-04-27 23:26 | Läst 732 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj, vad bra - och oj, vad kul du har!!
Pentax 6x7, det är grejer det. Du når kvalitetsnivåer som är svårfångade annars.
Själv använde jag Pentacon Six TL med de utmärkta östtyska Zeissobjektiven, alltså för 6x6 - betydligt lättare, marknadens minsta SLR för mellanformat:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/fotografen-sjalv-2.htm
Svar från rikitikitavi 2024-04-28 12:29
Tack tack peter :) ja det har jag verkligen, jag önskar ofta att jag börjat fotografera mer "seriöst" då jag var i 15 års åldern. Jag hade alltid en kamera och tyckte mycket om att göra album etc. Men den riktiga fotoglädjen och inspirationen och att jobba med fotografi kom inte förens efter 25 års ålder och framåt och kanske riktigt ordentligt i 30 års åldern.

Nu har man ju barn och krävande heltidsjobb och har egentligen bara tid de veckor då jag är själv utan barnen. Även om en hel del fotande blir på dom också längs vägen :)
Ja Pentax 76 känns verkligen som ett snäpp i rätt riktning.

De andra jag plåtat med har varit en Rolleiflex 75T och en Konica Pearl 4, riktigt fina också. Mne just när det gäller porträtt och känsla tycker jag man når en nivå högre. Dock är de lättare att få med sig och det är viktigt också ibland.
Nu har både min Rolleiflex och min Konica kärvat lite tyvärr, så de måste nog in på en liten service.
Så nu blir det 67an hela vägen tillfälligt.
Din Pentacon såg superfin och kul ut, kan tänka mig att de Zeiss objektiven ger väldigt trevliga bilder! Och betydligt smidigare. Jag diggar 6X6 också :)
/Mvh Martin.
syntax 2024-04-28 13:39
Vet inte om du såg den här bloggposten? Med tvekan tränger jag mig på med ytterligare en länk. Det är en rätt bred redovisning av vad just dessa Zeissobjektiv ger. Ett kvadratiskt format är ju även speciellt, och här har jag en diskussion över förutsättningarna:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/storstaden-som-idyll.htm
Svar från rikitikitavi 2024-04-29 21:21
Super trevligt blogg inlägg Peter :) läste just hela och tittade på de mycket trevliga bilderna. Mycket bra sammanfattning om svårigheterna och fördelarna med formatet och fina exempel på detta med.
Tack!
Mvh Martin.
Det är kul med större format, allt lugnar ned sig på något sätt. Ser att du varit i mina hemtrakter och plåtat, jag bor i närheten av Tanto. Kul också att du bor i Vallentuna, jag är uppväxt där och tillbringade mina första 9 år på Västgötavägen 3 innan vi flyttade till Norrgården och senare min första egna lägenhet i Kragstalund. Nu har jag bott här på Söder sedan 1987 så det var ett tag sedan.
/Affe
Svar från rikitikitavi 2024-04-28 12:35
Ja jag håller med. Blir ett annat sätt att plåta verkligen.
Va kul att du varit Vallentuna en tid också, då känner du trakterna väl :)
Man bli ju lite hemmablind, tycker inte det är superkul att fota här alltid. Men det finns så fina områden om man tar sig runt lite med bil eller cykel. Mest den centrala delen som känns rätt oinspirerande hehe.
Söder är ju trevligt :) Har haft några turer med år i Karlstad och utomlands, men alltid återvänt till Vallentuna och flyttade hit "permanent" igen efter en vända inne på Fridhemsplan då jag fick familj, sedan har jag blivit kvar.
Ha det gott! Och tack.
Mvh Martin.
Hej Martin,

Läs- och sevärt blogginlägg som vanligt. Du är engagerad i ditt fotograferande och tycker att det är kul. Det märks på bilderna. Min favorit blir den stående färgbilden på basketspelarna vid Åsö gymnasium. Inte minst för den snygga lite ”cineastiska” varma färgtonen. Framkallar du färgfilmen själv också?

/F
Svar från rikitikitavi 2024-04-28 12:39
Tackar Fredrik, kul att du läste och tyckte om det :)
Och ännu roligare att det syns i mina bilder också, det värmer att höra faktiskt.
Jag gillar den bilden själv, det var första rullen jag tog med min 67a, och oftast plåtar jag inte med just Portra 160, men det var den rullen som låg i då jag köpte kameran och jag gav mig ut för att testa. Hade turen också att det just den kvällen var lite fina ljus och solen var framme så det hjälpte till med den sköna känslan i bilderna också.
Framkallar endast svartvitt i nuläget, men överväger starkt att framkalla färg också, skulle vara skönt att få igång det också!
Ha det gott!
Mvh Martin.
Fina bilder, Martin!
Ser bra ut, oavsett vilken av dina kameror du använder :)
Svar från rikitikitavi 2024-04-28 12:41
Tack Johan! :) Hehe, ja det kanske betyder att man skulle sluta använda så många olika då egentligen, men kan inte låta bli då man alltid blir sugen på att fotografera med olika hela tiden.
Ha det gott Johan.
Mvh Martin.
Härliga bilder - hela serien.
//Stephen
Svar från rikitikitavi 2024-05-01 09:22
Tack så mycket Stephen :D