Här kan du följa med mig i mina tankar innan, under och efter fototillfället...

Gnagare, varelserna som lätt ger en sötchock!

Jag tycker att det är något speciellt med gnagare och i detta fall tänker jag på de dära som är så väldans små. Hur de kan befinna sig så nära en utan att bli upptäckta. Öronen, ögonen och svansen. Jag vet att det råder en delad mening kring dem men jag blir lika lycklig oavsett om det är en råtta, sork eller mus.

Jag har nog blivit mer medveten om att de kan dyka upp i min närvaro vilket har gjort att jag lyckats få mig några bilder. Sen är de ju rätt snabba av sig men det är en annan historia. Platser där det är eller har varit fågelmatningar är mitt tips om en vill få möjligheten att ta en bild. Oftast är det en hel del väntan och sedan gäller det att lista ut vilka vägar de föredrar att ta. Små frön eller nötter brukar uppskattas och det ökar även chansen till att få ta flera bilder.

För  några veckor sedan fotade jag, vad jag tror det är, skogssork. Två stycken, en var otroligt liten. Snabba och de hade minsann full koll på både mig och min sambo. Förra året var målet att få till en bild, nu är målet att få en bra komposition och lista ut vilka inställningar som är att föredra. Fast nu är det ju så att vi pratar om vilda djur så även om jag har en tanke på hur jag vill ha min bild så behöver det ändå inte bli ett sånt resultat.

Detta var en av de första bilderna på just denna krabat. Fanns en hel del som "kom ivägen" men åt andra sidan visar den ju sorkens miljö. Fotade med min Nikon D7100 och Nikon 200-500mm. Vill komma på objektets nivå och mitt tips för er som gör lika att skaffa ett liggunderlag om ni inte redan använder ett. Ibland har jag inte så bra koll på var jag lägger mig eller inbillar mig att marken är hyffsat torr men har gjort en total felbedömning. Dessutom är det ju lite bekvämare.

Det var bra fart på molnen vilket gjorde att ljusförhållanden ändrades. Jag kan inte urskilja på bilderna gällande om det är den lilla eller större jag fångat och det minns jag inte heller.

Tacksam över varje möjlighet.

Under helgen åkte vi till Hallstahammar för att fota paddor. Dock var det nog lite för kallt i vattnet och de vi såg ville inte riktigt visa upp sig. Då bestämde vi att återkomma senare under dagen i hopp om att fler paddor skulle kommit dit för lite lek. När vi kommer tillbaka har solen försvunnit och på himlen svävar regnmoln. Men vi chansar och när vi går mot platsen hinner jag uppfatta en liten skogsmus och nog stal bådas hjärtan.  Det var bara att lägga sig platt på marken och åla runt för att få lite bilder.

Vilken upplevelse, skogsmusen hoppade sen vidare och regnet började ösa ner. Inga fler paddor hade dykt upp heller. Men det gjorde inget.

Ibland måste en bara vila. Lovar att den skuttade vidare sen :)

Hoppas ni alla får en fin vecka!

Inlagt 2018-04-30 17:19 | Läst 2627 ggr. | Permalink
Så söta, de sista bilderna med liknade färg på bakgrunden som musen var riktigt bra. Ja liggunderlag är bra, har det ibland när jag ska vara riktigt bekväm, annars får en utklipp från en presenning duga det är något jag alltid har i kameraväskan
Svar från Retrocolor 2018-05-01 13:36
Tack så mycket. Jag är glad att jag fick chansen att ta just de bilderna. Använde spotmätning och la mig så platt på marken som jag kunde. Smart med presseningsdelen, det ska jag nog styra upp. Ibland är det klumpigt att släpa på liggunderlag. Sittunderlag har jag alltid faststpänt på kameraryggen, men de täcker ju inte så stor del av kroppen och dessutom är jag lite av en expert att upptäcka att jag ändå satt mig utanför ;)

Hoppas du har en fin dag!
Vilka otroligt vackra bilder på en mycket vacker liten varelse. Jätte fina. Och tycker definitivt du har bra komposition på dem.
Dessa bilder blev jag glad av.

Med vänlig hälsning.
Johan
Svar från Retrocolor 2018-05-01 13:37
Tack Johan, viken fin komplimang. Stoppar den i min mentala ryggsäck för de dagar jag tvivlar på mitt fotande. Ha en fin dag!
/ Maria
För min del betyder sådana här bilder lika mycket som en bild på en örn. Kul att du tog dig tid att fota mössen. Ett av naturens viktigast smådjur.
Sten
Svar från Retrocolor 2018-05-01 13:39
Det finns så många otroliga rovfåglar och jag förstår förtjusningen gällande att fota dem. Jag gillar dock lite mer att lyckas fota de små varelserna vi har runt om oss, det är en sport i sig och oftast är de väldigt viktiga för naturen och oss.

Ha en fin eftermiddag
/ Maria
De är så söta och jag är imponerad att du lyckats fånga dem på dina bilder.
Svar från Retrocolor 2018-05-01 13:41
Tack Stefan. Det krävs en hel del envishet men jag blir så väldans lycklig när jag fått dem på bild så det är värt de timmar det kan ta.

/ Maria