Verktyg: klassificering och fotoläxor
Ett av verktygen jag nämnde i inlägget Färdighet är klassificering. Det innebär kort att man delar in alla bilder i A- B- och C-bilder.
ABC-bilder
A-bilder är riktiga toppbilder. Så bra att till och med andra tycker om dem.
B-bilder är okej, men inte mer. Lägger man upp 100 av 300 bilder så kommer B-bilderna med.
C-bilder är korrekt exponerade och i fokus. Mer än så kan man inte säga om dem.
Till dessa vill jag lägga till K-bilder (K för kass, eller möjligtvis något annat k-ord med negativ klang), som är övriga bilder.
Det är dock ett problem med denna klassificering, och det är att den är till för professionella fotografer. ABC är en klassificering av hur säljbara bilderna är.
Jag kommer under kommande månader ta bilder i pedagogiskt syfte. Att klassificera bilderna i hur lärorika de är funkar inte riktigt, men att bara bedöma bildens brahet räcker inte heller.
Stjärnsystemet
Jag har därför i typisk pedagogisk frenesi tagit fram ett till system, där jag bedömer hur väl jag utfört angiven uppgift. Ju fler stjärnor desto bättre:
★★★★★ Dessa bilder lyckas mycket väl med uppgiften och är samtidigt en bild av hög klass (A- eller stark B-bild.)
★★★ Dessa bilder är på något sätt misslyckade. Antingen har de inte uppfyllt fotouppgiften, eller så är de helt enkelt inte särskilt intressanta bilder.
★ Dessa bilder misslyckas på båda vis.
(★★ och ★★★★ kommer användas, sparsamt, i riktiga gränsfall.)
Jag har även i detta system lagt till en extra subkategori.
☆ Skäms, Anders. Skäms!
Stjärnbetyg kommer användas för bilder med ett uttalat syfte. Det kan vara en välplanerad fotoläxa eller bara något jag bestämt mig för spontant. Är det något jag i förväg bestämt att jag vill åstadkomma med bilden så bedöms den med stjärnor.
De två subkategorierna har jag pga ett annat tips från gode Thom: bedöm dina misslyckade bilder. Att bara göra bedömningen ”misslyckad” och radera bilden känns ofta bra, men om man istället analyserar vad det är som gör bilden misslyckad (och hur det hade kunnat undvikas) så kanske man lär sig något. Som man kanske kommer ihåg nästa gång man är i en liknande situation. Som kanske leder till en bättre bild.
Många kanske ger kanske något i längden.
Jag vet inte om dessa två bedömningssystem kommer hjälpa eller stjälpa på vägen mot bättre bilder, men det enda sättet att ta reda på det är att testa.
Så, vi testar!
Den 21 mars i år kollade jag ut genom fönstret och såg hur det snöblaskregnade i hård blåst. Den fallande snön bildade vertikala linjer över hela scenen. Jag bestämde mig för att försöka fota detta.
Uppgift: fånga snöregnet, som faller i grav lutning.
Bilderna är inte beskurna, och jag inte påverkat dem något annat än val av ljusstyrka och vitbalans i raw-konverteringen. (Inte för att bevara originalet eller något sådant, utan för att jag inte orkar fippla med en massa kassa bilder.)
Bild ett: 8995.
Först provade jag med normal-optik (35mm). Regnrusket framgår tydligt, men bilden i sig är 100% tråkig.
Betyg: ★★★
Bild två: 8998.
Jag bytte till 18-200mm och zoomade in till max. Regnets vinkel syns ännu bättre, och bilden är lite mer intressant, men fortfarande dödstråkig.
Betyg: ★★★
Bild tre: 9005.
Ett till försök, i lite vinkel. I övrigt samma kommentar som till förra bilden.
Betyg: ★★★
Bild fyra: 9009.
Snett ner åt höger gav en mer intressant bild. Med rätt efterbehandling kan den nästan bli en någorlunda okej bild. Tyvärr ser man inte lika tydligt att det regnar, och regnet vinkel syns inte längre.
Betyg: ★★★
Bild fem: 9011.
Jag provade några till rakt framåt, och lyckades med denna klassiker! Regnets vinkel syns inte, och inte heller cyklistens huvud.
Betyg: ★ Fotgängaren räddar bilden från betyg ☆
Utvärdering av hela uppgiften, systemet och allting: Ganska okej.
Man kan utöka uppgiften ”fånga snöregnet” till ”fånga känslan man får av att vara ute i snöregn”. Jag kommer ganska nära med 9009. Så mitt betyg på mig för uppgiften är: okej.
Jag måste dock klandas för att jag inte fortsatte neråt sidan. Jag var påväg åt rätt håll med 9009, men vände tillbaka rakt fram. Dålig intuition, eller bara lathet.
Bedömningsystemet i sig funkar... hyfsat. Många treor, så det är lite trubbigt, men det behöver inte vara dåligt.
Är betygsstegen grova måste jag göra ett ordentligt val. ★★★★★ tilldelas inte annat än väldigt bra, lyckade bilder.
In other news....
... Angående objektivinköp har jag upptäckt ett 500mm reflex-objektiv. F6.3. Det säljs som Bower, Pro-Optic, Rokinon, Samyang. Ett offbrandobjektiv så off att det inte ens har ett ordentligt märke. 2/3-delars bländersteg snabbare än Nikons, en kul fördel. Optiskt är den förstås sämre, men hallå, det är en reflex. Bara den är någorlunda skarp i mitten är jag nöjd. Det enda som gör mig orolig är att en del har varit med om att bajonettfattningen spruckit. Det vore synnerligen tråkigt.
Men livet ska levas farligt, tycker jag.
... Mina medresenärer var på ett möte med researrangören, Trackers, igår och vi har blivit lovade mycket vildmark, kalla nätter (neråt 10 plusgrader) och malaria. Så bra skor, en ordentlig tröja och vaccinering står på listan.
Tyvärr får man inte åka runt i parken mellan solned- och -uppgång, så att ta sig till ett bra vattenhål, leta upp det perfekta stället och vänta in solens första strålar kan blir knepigt. Men en och annan bild i magiska timmen lär det nog kunna bli ändå.