Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Florida 2016:2

Venice rookery är en liten vattenfylld håla på ca 75x75 m beläget i ett litet grönområde mitt ibland villor och vägar. Vad är det då som lockar folk hit kan man undra.
Jo, i denna vattenfyllda håla så finns det en liten bevuxen ö och denna ö utgör häckningsplats för flera olika fåglar. Tack vare att det omgivnade vattnet inte är så brett så kommer man väldigt nära utan att störa. Buskarna är inte mycket högre än att man nästan är i ögonhöjd med det som händer där. Eftersom jag var där i december så var det inte full aktivitet och överlag så verkade all häckningsaktivitet komma igång sent 2016, men det var tillräckligt för att kunna följa förberedelserna på nära håll. Så låt mig få visa hur en dag i en bobyggande hägers liv kan se ut.

Det ska samlas in pinnar och kvistar till boet. Oftast innebär det att hägern får flyga iväg för att bryta av lämpliga kvistar från träd eller buskar i omgivningen. Markliggande kvistar duger inte. Det ska vara färskvaror till bobygget.

Kvistarna ska flygas tillbaka till boet och jag kan tänka mig att det inte är helt enkelt att flyga med en rejäl kvist i näbben. Att få färdigheten till att balansera kvisten innan man flyger iväg och sedan kompensera för vindmotstånd mm tar nog en stund att lära sig.


Sedan ska kvistarna med stor omsorg petas på plats så att boet blir stabilt. Fråga mig inte hur de lär sig denna byggnadskonst men jag antar att det är sådan information som sprids genom arv. Om jag har fattat det rätt så bygger hannarna bara grunden. Senare när en hona kommit på plats så lämnas pinnarna över till henne så det är nog där skickligheten sitter.


Det finns de hannar som kanske inte är så bra på att bygga (eller bara lata) och gärna vill ta över ett halvfärdigt bo och då gäller det att sjasa undan dessa genom skräckinjagande poser, läten och utfall.

Efter en hård dags arbete så är det dags att tänka på hur man ska locka dit någon lämplig hona. Först måste man ju göra sig fin och putsa hela fjäder dräkten.


När så man ser ren och fin ut, gäller det att hitta den där posen som visar hur vacker och lämplig man är som partner. Hela lockproceduren är ett antal noga specificerade rörelser och ljud som bland annat inkluderar klapprande näbbar och som brukar avslutas med en högrest position. Vem kan motstå denna ståtliga hane?


Så där håller det på och med närheten till havet så kan solen hjälpa till med lite stämning innan det blir mörkt och tyst på kolonin.


Men inget paradis utan en orm som i detta fall utgörs av alligatorer som patrullerar vattnet under träden. Inget läge för ett kvällsdopp med andra ord.



Se min hemsida för fler bilder www.mikswephotography.com

Inlagt 2017-10-21 09:29 | Läst 3632 ggr. | Permalink
Väldigt vackra bilder, en fröjd att se.
/ Peter
Svar från MikSwe 2017-10-22 08:07
Tack så mycket Peter, det är alltid trevligt att kunna dela med sig. /Mikael
Mycket trevligt att få se hur det går till på nära håll, jag har bara sett hägrarna vid Råstasjön i Solna och deras bon är så högt uppe i grantopparna så man ser inte mycket av byggandet.
Jag har alltid tyckt att dessa fåglar liknar urtidsfåglarna och det bekräftas än mer i din fjärde bild.
Klart det ska vara en kvinna för att få det riktigt trivsamt i hemmet. ;)
Fina bilder som verkligen visar det du ville visa oss. Tack för det.
Svar från MikSwe 2017-10-22 08:06
Tack så mycket Margareta. Råstasjön är nog inte fy skam det heller. Hägrar brukar vara väldigt skygga men jag har förstått att man kan komma dem väldigt nära där. Ibland är vi människor ganska lika djuren när det kommer till vissa saker även om vi har lämnat det långt bakom oss evolutionsmässigt.
Sällsynt vackra hägerbilder, alligatorn ser lömsk ut.
Svar från MikSwe 2017-10-22 08:02
Tack så mycket Stefan. Det är lätt när man kan komma så här nära och en sak som jag inte nämnde med denna plats är att ljuset kan väldigt fint på morgnar och på kvällar för det är ganska fritt runt om.
Professionella bilder som platsar i vilken fågelbok som helst!
Svar från MikSwe 2017-10-22 08:01
Tack så mycket Ragnar, hoppas det är flera som resonerar så bra som du :-) /Mikael