spridda nedslag i en hantverkares tillvaro...
Biskops-Arnö Folkhögskola 50 år
Ute lyser solen, sitter och scannar bilder ur skolans historia. Mest 50-60-70 tal inför den bok som håller på att skrivas om skolans historia.
Den är ju rätt ung den här Folkhögskolan och är nu inne på sin tredje rektor. Alla med sina olika profiler och inriktningar. Det är fascinerande att se hur skolan utvecklats. Litteraturen har alltid haft en viktig roll här både i kurser och sedan alla dessa seminarier som oftast hållts under sommrarna. Många är de författarna som varit här från de Nordiska granländerna på de
debutantseminarier som varit här under sommrarna.
Det är ju inte lite långsökt att man sitter och funderar över utvecklingen här på ön medans man sitter med alla dessa bilder. Själv kom jag hit hösten 1975 som elev och läste då Massmedie och kommunikation, Medieteori/ retorik med Bengt Nermans eminenta bok Massmedieretorik som kursbok, kulturhistoria, dansk-Norsk- Engelsk litteratur mmm.
Fotot var ett extra tillval och utvecklades senare under 70 talet med Göte Ask som huvudlärare och
ideolog.. 1978 startade dokumentärfotokurserna som var 15 veckors terminskurser och som inriktade sig på det som kallades "Gräv där du står". Många elever var tjänstlediga från sina ordinarie jobb och gick här för att göra nåt "projekt". Det experimenterades mycket med olika utställningsformer och sätt att presentera sitt material. Försök till att få samarbete med olika muser och instutioner gjordes med varierad framgång.
1982 så tog Biskops Arnö över fotoskolan i Stockholm , det som nu mer kallas Christer Strömholms fotoskola i historieskrivningen , Den var ekonomiskt körd i botten men med mycket arbete gick det att få till Nordens Fotoskola av det. Nu sedan ett tiotal år tillbaka så är det en KY utbildning som helt styrs av marknadens önskemål.. Men det lever kvar i alla fall och bilden lever!!
Det har blivit ett härligt lyft nu när Ana Claren håller i den.
Fast det är inte utan att jag saknar hantverkskursen. och det kreativa kaoset. Varje år så frågar några KY elever om de inte kan få lära sig gummitryck och så.......Vi bestämmer tider också men det rinner i väg - tiden och det hinns inte med . Så är det, så är det.
Å vad härligt det skule få vara att ägna sig åt lite gatufotografi och ta en god fika på cafe Puck i Stockholm, kan tänka mig att det är ett härligt gäng som träffas där.
Jag flanerar på ön och fotar lite bland omgivningen. I går blev det en lång vandring och så fick jag höra Rördrommen, tidigt den brukar komma hit i slutet på april och höras fram till midsommaren.
Jag hörde den två gånger så det verkar inte vara nåt skämt.
Det är spännande att vandra på ön i vårljuset. I mitten på 1800 talet så höll en Kapten vid livgardet till häst till här på ön. Ön saknade enligt honom fornminnen så han anlade en del egna domarringar
och lite olika stenar med romerska siffror mm. Han ska ha åtalats för dessa fornminnen och också
dömts för det. Men nu så är de fornminne och man vet inte vilka som är riktiga fornminnen eller inte.
Så här kan det se ut.
Några minnesbilder från hantverkskursen. Inka med sina Gummitryck som var helt
outstanding, några av de bästa som gjorts här i kurserna genom åren. Så spännande
att se vad som går att göra..
En bild från Kopparfotogravyren. En glad Moa etsar kopparplåten.
Så nu är det dags att äta lite och försöka hinna med en promenad innan
det är dags att sitta på ett långt möte.
ha det!
Inlagt 2008-03-05 11:43 |
Läst 4951 ggr. |
Permalink
Fotograferande filosofer finns det alldeles för få av ;)
Vi kommer ut till ön så fort fortskaffningsmedlen tillåter :)
-affe