Det här är en plats med naturen i fokus. Naturfotografi blandas med populärvetenskap.

Strömstaresjukan IV: Uppföljning

Fick en fråga på förra inlägget om strömstarar från Anders Malmsten:

"Men du... borde inte strömstaren, liksom många (men inte alla!) andra sjöfåglar, har en fettkörtel på gumpen, för att göra fjäderdräkten varm och vattenavstötande?"

Strömstare störtar ner i det kalla vattnet

I en värld av is och kallt vatten störtar strömstaren ner. Snart minskar pulsen.

En så'n här fråga får man inte låta gå obemärkt förbi! För visst har strömstarar en liten fettkörtel/putskörtel/uropygialkörtel där bak (kärt barn har många namn!). När man fångar fåglar, alltså om man håller på med ringmärkning, kan man lära sig massor av roliga saker om de här befjädrade krypen. Till exempel om den här körteln med så många namn. För blåser man, så att säga mothårs, eller kanske snarare motfjäders, på området längst nere på ryggen innan ryggen blir rumpa så ser man en liten vårtliknande grej som är just den här körteln. (Länk till en bild på en duvas "uropygial gland" från en jämförande anatomikurs på University of Washington - eller "U-Dub" i folkmun.)

Hos strömstarar, och andra fåglar som lever i besvärliga miljöer vilka ställer stora krav på vattentät fjäderdräkt, är den här körteln förstorad. Ur toppen av körteln utsöndras ett oljigt sekret som säkerligen är bättre än det där stinkande impregneringsmedlet man kan köpa för att temporärt göra sin gamla utslitna skaljacka hjälpligt vädertät. Så Anders, japp, visst har strömstararna det! Man ser ofta att en putsande fågel gnuggar huvudet på rumpan för att sedan gnugga vidare med huvudet på resten av kroppen. Så ska oljan gnuggas.

Gnuggelignugg

Sitter man en dag hos strömstarana ser man dem putsa sig ett stort antal gånger. Fjäderdräkten hålls efter minutiöst.

Men om man nu går in på sådana här detaljer så kan man väl lika gärna fortsätta en liten bit till. Frågan uppstår: Har strömstararna ännu mer fuffens för sig?

Ja! Det är väl känt att vissa djur har en dykrespons, det vill säga att när man doppar ner ansiktet och håller andan så kommer kroppen svara på det här med att dra ihop blodkärlen och sänka pulsen. Energisparande! Jag hittade en gammal artikel från 1970 av en David Murrish i den "välkända" tidningen Comparative Biochemical Physiology. Han tyckte att det här måste man undersöka hos just strömstarar. Några infångade amerikanska strömstarar fick agera experimentdjur och tränades att dyka ner efter mjölmaskar (skalbaggslarver) i ett akvarium på labb. Med hjälp av en säkerligen inte helt smärtfri metod kunde pulsen på de dykande strömstararna mätas.

Och visst har strömstararna en dykrespons - och en blixtsnabb sådan! Normalt kutar strömstarar omkring med en puls på omkring 350 slag i minuten. Läskigt snabbt eller hur. En kort digression bara. Har du en undulat eller en zebrafink hemma som inte tycker illa om att du håller lite försiktigt i den kan du med ömsinta händer lägga dess bröst mot ditt öra. Då kommer du höra deras enormt snabba puls som ett svagt surrande ljud - det går verkligen undan i dessa små djurkroppar! Hur som helst, efter bara fem sekunder kan strömstararnas puls minska så mycket som ner till lite drygt 220 slag per minut! De dyker sällan längre än 20 sekunder, men ändå, snabba kroppsliga förändringar!

Direkt när de kommer upp från dyket ökar pulsen blixtsnabbt och kan stiga till en bra bit över 500 slag i minuten under en halvminut då pulsen gradvis sjunker till samma nivå som innan dyket. 

En sovande skogsduva

En fågel vars puls rusar om den doppas under vattnet till skillnad från dessa strömstarar. En skogsduva som sover i vårkvällen (en bild ur boken "Quercus. Ekens mångfald".)

Den här snabba dykresponsen ser man så klart hos andra dykande fåglar, som till exempel sothöns, dykänder och alkor. Men då kan man ju fråga sig hur det står till med ickedykande fåglar - hur gör våra duvor, koltrastar och rödhakar?

Det här verkar en snubbe på 60-talet undrat för han undersökte även ickedykande fåglars dykrespons och fann att visst ser man en pulsminskning även hos dem. Fast den var inte likadan. För, hör och häpna, för att citera David Murrish: "All of  these  non-divers struggle violently during  submersion." Kanske inte så oväntat. Men i alla fall, innan dykresponsen kickade in hos dessa landkrabbor ökade pulsen vansinnigt som den säkert gör när man ofrivilligt blir nedtryckt under vattnet... En till skillnad är att den kompenserande ökade pulsen efter dyket saknas ofta hos ickedykande djur. Så våra strömstarar som är så lättnjutna nu på vintern har en massa ess i rockärmen för att klara vinterns vedermödor.

God natt!

/Johan

Inlagt 2011-02-09 23:35 | Läst 4771 ggr. | Permalink
Fina bilder och intressant läsning på ett lättillgängligt och inspirerande sätt.
Svar från johanlind 2011-02-10 20:51
Tackar Arne! :-)
/Johan
Ja, vad ska man säga? Nu förstörde jag halva kvällen för dig också. Lärorikt dock. Jag tror inte att jag har några fler frågor för tillfället. Tack!

// Anders M
Svar från johanlind 2011-02-10 20:53
Tack själv - hoppas vi ses vid forsen framöver!
/Johan
Tack för din upplysande info ang. strömstarens fettkörtel. Har en annan sak som jag har lagt märke till på strömstararna. Deras blinkhinna används mycket flitigt. Har tagit bilder av stararna då de på stranden jobbar med uppfångade husmaskar, På många av bilderna är blinkhinnan synlig. Är det för att förhindra ev. vattenstänk in i deras ögon, eller kan man se detta som någon form av reflex ?. Trevligt med dina bilder, tagna utan blixt ( tror jag ). Gillar den låga bildvinkeln du tagit dina bilder i. Jättetrevligt med strömstarar !! Mvh. // Hans
Svar från johanlind 2011-02-10 20:55
Visst blinkar de flitigt - det tydliga med strömstararnas blink är att en av deras ögonlock, jo, de har flera, men det är en annan historia (!), är vitt vilket gör det väldigt tydligt. Men visst blinkar de som vi för att inte få in skräp och annat oönskat i ögonen.

Tack för dina snälla ord också!
/Johan
Intressant läsning,Johan.
Fina bilder som vanligt,och är själv lite
strömstaresugen.Får se hur vädret blir till helgen.

Thomas
Svar från johanlind 2011-02-10 20:56
Hallå Thomas och tack igen! Jo, jag är själv strömstaresugen. Få se om det blir nå'n tid till det. Lycka till ifall du kommer iväg!
/Johan