Det här är en plats med naturen i fokus. Naturfotografi blandas med populärvetenskap.

Ett allvarligt fall av strömstaresjukan...

Jag skrev härom veckan ett litet inlägg om strömstarar här. Men det kan inte vara nog. Hänger man för mycket med så pass roliga djur är det lätt att få en släng av strömstaresjukan. 

Strömstare beter sig, på nå't sätt i alla fall...

Fåglar som gör sån't här kan man inte få för mycket av!

En sak som gör strömstarar så vansinnigt charmiga är att om man bara hänger runt ett tag, i kombination med att de har ett begränsat utrymme som de inte bara lämnar hur som helst, så blir de väldigt oblyga. Lång och kall vinter med massor av is och bara ett fåtal ställen att äta på kräver självklart att man gör detta ansvarsfullt och inte jagar efter dem så de inte hinner fylla sin buk med insektslarvgodis inför den långa kalla vinternatten. Men tar man det lugnt och sitter stilla verkar de inte bry sig nämnvärt. 

På en favoritplats

I väntan på det perfekta skuttet. Men vad väntar den på, egentligen?

Just den här rackaren hade en favoritplats, lägligt nog i flott motljus, som kunde lättas upp med blixt och en better beamer. 

Hopp iväg

Johooo!

Där satt den! Den gjorde små hoppturer, en efter en, ner i vattnet på jakt. Det var inte vinst varje gång. Skönt när man vill ta bilder så man får fler än en chans!

Strömstare med byte

Inte mycket till mat, men många bäckar små.

Men ibland så gick det bra. Det måste ha gått bra tillräckligt ofta för att den trivdes väldigt bra här uppe i den lugna delen av strömmen!

Så det där med strömstaresjukan. Botemedel finns nog inte, jag tror sjukdomen är ett kroniskt tillstånd. 

För den intresserade. Alla bilder tagna med manuell inställning med 500 mm + 1,4TC, 1/1250 s @ f/11 på ISO 800 med blixt som hade en better beamer på sig (-2 steg på blixten). Något större bilder finns på min hemsida där jag oftast dubblerar bloggen här.

Inlagt 2011-02-02 23:07 | Läst 3645 ggr. | Permalink
Johan, gör oss alla på FS en tjänst - krya inte på dig! Härliga bilder, särskilt hoppet, verkligen unik!
Svar från johanlind 2011-02-03 18:55
Tack Björn för dina snälla ord :-)
/Johan
Härliga bilder!
Jag är inget fan av blixt på fåglar men här är det ju ett måste!
Gillar nr 3 bäst,den är grym!

Thomas
Svar från johanlind 2011-02-03 18:58
Hallå Thomas,

jag håller med dig angående blixt på fågel, det kan bli märkliga effekter framför allt med fjäderdräkten. Men i vissa situationer tycker jag det är ett väldigt att jobba med.

Simma lugnt!
/Johan
Mmm, det är en favoritfågel. Just för det du skriver, att bara man visar respekt och tar det försiktigt....
Hade en liknande upplevelse för ett år sedan, när jag fotade en stare med blixt, till slut kom den så nära, att närgränsen på mitt 300 inte räckte till :-)

Gillade den första bilden lite extra, kanske för att jag inte lyckats fånga dom i den positionen själv ;-)

Snygga bilder Johan :-)
/Jörgen
Svar från johanlind 2011-02-03 18:59
Stort tack Jörgen!
/Johan
Gratulerar dig till dina fina strömstarebilder. Ett imponerande arbete som du har åstadkommit, pga. din strömstaresjukdon. Är själv drabbad av samma sjukdom, fast mitt resultat av sjukdomen, visar inte riktigt samma hög kvalitet som i ditt fall. Har tittat på dina bilder, och det är nog din första bild som jag mest faller för. Tycker dock,att blixtens inverkan kunde varit en liten aning mindre. ( Detta är min åsikt, inte någon kritik ) Skärpa, komposition, låg bildvilkel allt perfekt. Vill bara fråga dig: Har du sett strömstaren äta fisk ? Blev själv så förvånad, då en stare dök upp ur vattnet, och hade med sig ett litet större byte, som den började bearbeta. Fisken vändes hit och dit, då det var svårt att svälja den. Till sist slank den ändå ner i hans strype. Fick många bilder av detta, tyvärr i mörk skugga. Tror att fisken kallas snorgärs. Mvh.// Hnas
Svar från johanlind 2011-02-04 10:08
Hej Hans och tack för dina ord!

Jag har personligen inte sett strömstare äta fisk. Men jag har sett enstaka bildexempel på strömstarar med småfiskar i näbben. Det här gäller både vår eurasiska strömstare och den nordamerikanska strömstaren. Hur vanligt det är att de andra strömstarearterna äter fisk vet jag inte. Men generellt gäller nog att om en strömstare har möjligheten att knipa en liten fisk så bangar den nog inte. Däremot utgör nog inte småfiskar en så stor del av den eurasiska strömstarens diet.

Allt gott!
/Johan
Hejsan Johan,
Skönt att det finns några fler med denna knäppa sjuka. :) Härliga bilder och bra berättelse till. Tiden går snabbt när man med kamera följer de här charmiga tuffingarna i sin jakt på föda. /Mattias
Svar från johanlind 2011-02-04 16:16
Hallå!

Jag såg dina tjusiga strömstarebilder precis - kanon!

Jo, det är något speciellt med en liten krabat som väger ungefärliga 60 gram och mitt i kallaste vintern dyker ner i iskallt vatten för att hämta käk.

Tjingeling!
/Johan
Jag hoppas att denna sjuka är kronisk, för jag vill se mer bilder av dessa charmiga fåglar! :) Första bilden är guld!
/Anna