Det här är en plats med naturen i fokus. Naturfotografi blandas med populärvetenskap.

Strömstare - en del av Stockholms natur!

Den senaste tiden har det hängt en strömstare i Sickla sluss, precis utanför Stockholms innerstad. Det är så klart väldigt roligt. Så roligt att man måste dit och titta på den! Så igår svängde jag förbi på eftermiddagen i vinter-Sveriges besvärliga eftermiddagsmörker.

Strömstare i Sickla sluss

Strömstaren jagade både uppe i laxtrappan och nere i dammen nedanför bland gräsänderna. Om man inte är bekant med den kanske man kan undra om ankorna inte fått ungar väldigt tidigt i år?!?

Strömstarar är "vanliga" i Sverige. I alla fall så pass vanliga att det inte är så klurigt att hitta dem om man vet var man ska leta. Det finns i alla fall ett antal tusen strömstarar i Sverige.

Tittut!

Enda sättet att se vad som finns där nere är ju att se efter!

"Men vad är en strömstare?" kan man ju fråga sig. Strömstarar har väl inte riktigt hamnat i rampljuset utanför sådana där "naturmuppkretsar". Men de är rätt speciella. Vår enda "småfågel" som dyker! Namnet antyder att det är en stare som bor i en ström. Det är inte så himla långt från sanningen. De är ganska nära släkt med starar, men ännu närmare släkt är strömstarar med trastar. Men det där med namn är inte så mycket att hänga upp sig på, tycker jag. Inte ska vi väl byta namn på spillkråka (vår största hackspett) bara för att det inte är en kråka.

Strömstare dyker

Vips! dyker den ner på jakt efter strömstaremums - nattsländelarver.

Hur som helst. Strömstarar behöver just strömmar då deras favoritkäk är nattsländornas larver som lever i just strömmande vatten. Dessa larver bygger ofta små "hus" - därav det populära namnet "husmask". Dessa tjocka och saftiga matbitar på strömmars botten lurar ner strömstararna i vattnet.

Strömstare med nyfångad husmask

De flesta nattsländearternas (ungefär 220 arter har setts i Sverige) larver bygger ett litet hus av växtdelar eller smågrus. Därinne sitter de tryggt, tills en strömstare dyker förbi.

Fåglars kinkighet varierar väldigt mycket. Visst - alla är kinkiga när det kommer till mat. Utan mat ingen fungerande vardag. Men kyla verkar inte vara något större problem för en strömstare. Finns det bara öppet vatten med nattsländelarver på botten, trots att det verkligen är svinkallt, är livet nog rätt kanon för en strömstare.

Dask mot vattnet!

Men nattsländelarverna, eller husmask som de också kallas, stretar emot rejält. Det krävs ordentliga tag för att få ut en. När en strömstare hängt på en och samma plats under en längre tid ser man ofta stora mängder f.d. "husmaskhus" liggandes på iskanten.

En väldigt speciell fågel i en speciell miljö. Nog förtjänar nå't sån't lite mer rampljus, tycker jag i alla fall.
Nam naminam!
På god väg mot den sköna känslan mättnad. Sickla sluss verkar leverera!

Inlagt 2011-01-16 21:26 | Läst 3989 ggr. | Permalink
Fina bilder på strömstaren.// Anders
Svar från johanlind 2011-01-17 20:41
Tackar Anders :-)
/johan
Snyggt fotat!
Strömstararna är där varje vinter.De tillhör Nackamaffian och de finns i de
öppna vattnen från Nyfors till Sickla.

/Thomas
Svar från johanlind 2011-01-17 20:43
Tackar Thomas! Uppskattar din kommentar :-)
/Johan
Intressant läsning och fina bilder. Tack för titten :) /FW
Svar från johanlind 2011-01-17 20:43
Tack själv för att du kikade förbi Frode :-)
/Johan
Fin blogg med trevlig text och härliga bilder på favoritknixaren! /Mattias
Svar från johanlind 2011-01-17 20:45
Tack! Lite som din tjusiga "höstsurfare" - alltid fint med vatten
/Johan
Vilka härliga bilder! Första bilden är en verklig pärla!
Intressant information också. :)
/Anna
Svar från johanlind 2011-01-17 20:47
Tack Anna! Jo det var första bilden jag åkte dit för. Sen är det alltid roligt när de bjuder på kul beteenden. Strömstarar behöver man inte övertala att sätta sig i snygga miljöer precis - de är där mest hela tiden!
/Johan
fina bilder, gillar verkligen den första!
Svar från johanlind 2011-01-17 20:49
Tack för din vänliga kommentar!
/johan
Vilka fina bilder. Kul att se hur strömstaren dänger bytet i vattnet för att avlägsna huset. Första bilden är suveränt fin med avstämd, skön färgskala.
Svar från johanlind 2011-01-17 20:50
Tackar Torbjörn :-) Vissa larver kräver rätt mycket jobb, nästan förvånansvärt svårt kan det se ut. Men är de väl hittade är de nog rätt körda...
/Johan
Snyggt fångat! Andra bilden är en favorit.
/Stephan
Svar från johanlind 2011-01-17 20:50
En tackar! Kul att du gillar den/Johan
Vilken kul blogg, intressant Strömstare-info o första bilden är guld!
Mvh Kajsa
Svar från johanlind 2011-01-17 20:52
Tackar Kajsa! Kul att du hittade hit.
/Johan
Den första bilden är riktigt snygg! Enligt mig, faktiskt en av de snyggare jag sett på FS på länge...och då är det ju inflation på strömstarebilder såhär års.

// Daniel
Svar från johanlind 2011-01-17 20:52
Tack Daniel för dina fina ord!
/Johan
Kan bara instämma, den första bilden är ju helt magisk! Hade velat se den i större format dock om den håller för det.
Mvh /Johannes
Svar från johanlind 2011-01-17 21:01
Tackar tackar :-)

Jo, till min glädje håller den i stort format. Bilden är faktiskt knappt beskuren så det finns många pixlar där inne (bilden tagen med en 7D vid 700 mm (500 + 1.4x).

Den lite mörkare inramningen på ovansidan kommer av att den stora bryggan var i vägen, så beskärningen gjorde att en liten bit av bryggan försvann i ovankanten. Men jag tyckte bryggans inramning gjorde sitt till.

Allt gott!
/Johan