Bland flygfän, på stigar och med kattor
Rapport från en havsörnutfordring
Fältstationen Rördrommen (mellan Strängnäs och Eskilstuna) har införskaffat en åtelkamera för att registrera märkningen av havsörnar. Genom samarbete med fiskaren Lasse Östling vid Hässelbyholm lockas havsörnarna med fiskrens till en åtelplats ute på Mälarens is. Aptiten är god. Stundtals ses ett 20-tal havsörnar och minst lika många kråkfåglar). Kvaliteten på åtelkamerans bilder har dock hittills, pga av misserabelt ljus, varit dålig:
Det är svårt att urskilja färgen på ringarna på benen. Nu ska kameran flyttas närmare utfordringsplatsen.
Det blir förstås bättre bilder med en systemkamera, men eftersom det inte finns något gömsle vid åteplatsen, kommer man inte tillräckligt nära de skygga fåglarna, som bara accepterar fiskarens ankomst. Tyvärr var det inte utfordringsdags, när jag besökte området. Havsörnarna var inte heller nöjda. De seglade rastlöst omkring. En och annan parkerade på isen i hopp om bättre (mat)tider:
Även om inga havörnar sågs på bra knäppavstånd, blev det en skön utflykt som synes:
Inspirerande öar i vinterlandskap
Jag vet att i även det gråa vinterlandskapet finns mycket vackert att fotografera, men inspirationen har inte velat infinna sig. Tills häromdagen solen kunde anas bakom molntäcket. Just detta indirekta ljus kan ju skapa många fina effekter. Som i den här bilden från min balkong:
Nästa inspiration hittade jag samma dag på kyrkogården intill Strängnäs domkyrka:
Några dagar senare flödade inspirationen när jag följde med på en kryssning mellan Stockholm och Åbo. Isen i sunden och kring öarna bjöd på många lockade motiv.
Fågellivet var åtminstone utomskärs stillsamt. Dock fångades mitt intresse av en knölsvan som flydde undan båten. Det är inte ofta man ovanifrån kan fotografera en svan i flykten.
Alla bilderna ovan plåtade jag med en Canon 7D och objektivet EF 24-105 L, IS. Men det går också att ta hyfsade bilder (genom ett fönster i matsalen) med en smarttelefon som iFåne 5, tycker jag den här bilden visar: