Bland flygfän, på stigar och med kattor
Möte med nästan ett halvt tusen fågelarter
Kill your darlings – att gallra bland bilderna efter en upplevelserik resa känns ibland plågsamt svårt, men ofrånkomligt, eftersom man ju inte har obegränsat utrymme på datorns hårddisk. Jag kom i början av februari hem efter ett drygt två veckors fågelskådning i Costa Rica med cirka 3000 bilder på minneskorten. Jag hade ändå raderat en hel del direkt i kameran. Vi 12 som deltog i resan såg eller hörde sammanlagt nästan 450 olika fågelarter.
Collared redstart
Amazon kingfischer
Blåhäger, Little Blue Heron
Svalstjärtad glada, Swallow-tailed Kite
Chestnut-mandibled toucan
Montezuma Oropendola
Det fanns mycket annat att fotografera. Miljöerna växlade från tropisk fauna i fuktiga regnskogar till öppna torra landskap, från lågland till bergskedjor med vulkaner.
Solnedgång vid Tarcoles River
Floddelta i Cano Negro Nationalpark
Doftpassionsblomma
De färggranna kolibrierna är värd ett särskilt kapitel. De var betydligt lättare att fånga med kameran än vad jag trott, i synnerhet där man hängt upp matare med frestande sockerlösningar.
Kolibri , Fiery-throated Hummingbird
Och en massa andra intressanta djur:
Sengångare
Glupsk ekorre, Variegated Squirrel
Green Iguan (i röd parningsdräkt)
Och mycket, mycket annat, som kan ses i ett album här på Fotosidan.se, där jag har jag samlat ett urval av bilderna från resan.
Hälsar Peter
196 fågelartar på 10 dagar
Natthägern ovan var en av de 196 fågelarter som en grupp fågelskådare observerade under en resa i Rumänien kring månadsskiftet april maj. Med "observererade" menar jag hörde eller såg. Eftersom varken min hörsel eller min ornitologiska kunskap är tillräcklig för att vara en fullfjädrad (!) fågelskådare koncentrerade jag mig på att fotografera så många fåglar som möjligt för att åtminstone i efterhand kunna identifiera dem. Och nog fanns det mycket att plåta, särskilt i Donaudeltat som var resans clou. Vi bodde under flera dagar på en hotellbåt, som bogserades runt i deltat. Varje morgon tog en mindre och grundgående båt oss ut i deltats trånga kanaler.
Förutom natthägern fick jag hyfsade kameraskott på många andra arter som kungsfiskare, biätare, forsärla, krushuvad pelikan, minervauggla, slaguggla, svarthuvad trut och flera rovfåglar. Kolla gärna på länken: hennix.eu/Romaniabirds.
Den mest sällsynta arten var en otroligt vacker murkrypare, som vi såg klättra på klippväggar i den så kallade Zarnestiklyftan. Olycligtktvis hade jag då på kameran skiftat objektiv från 400 mm till 70-200 mm. Men det räckte ända till för en hyfsad bild: