ofokuserat

Foto med promenad eller promenad med foto

Är en fotopromenad när man är ute och går för att fånga fantastiska bilder eller en trevlig promenad när man tar lite bilder under tiden?

Ja, det beror väl lite på vilket fokus man har och det ena utesluter inte väl egentligen inte det andra. Men jag är övertygad om att de riktigt fina bilderna kommer till en när man INTE är ute och jagar den perfekta bilden utan när man lever livets glada, tråkiga eller vardags-dagar. Bilderna kommer bara till dig när du inte försöker locka dem till dig. Alla ni som har katt vet nog vad jag menar.

Utan något anspråk på att jag blev attackerad av prisvinnande bilder så hade jag i alla fall en både oplanerad och trevlig fotopromenad för en dryg vecka sedan. Sjuhundra mil hemifrån.

Jag skulle äta middag i ett shoppingcenter utanför Kansas City i USA och hade en timme över. Eftersom redan vid flera tidigare tillfällen besökt denna shopping mall så såg jag framför mig att jag skulle tillbringa en timme på bokhandeln Barnes & Noble. Amerikanska boklådor har ju den fördelen att man nästan kan betrakta dem som bibliotek. Den är ingen som skäms för att sätta sig med på golvet och bläddra i en bok i en halvtimme.

Men på vägen till bokhandeln lade jag märke till att det längs med ena sidan av shoppingcentret löpte ett högt staket och på andra sidan låg ett typiskt amerikanskt villakvarter. Av typisk middle-class modell. Jag bestämde mig för att byta ut bläddrandet i böcker mot en promenad i villakvarteret. I alla lägen ett bättre val för att försöka locka fram lite av jetlag dämpad aptit.

Efter en ganska lång sträcka hittade jag en öppning i staketet och kunde gå in.

Ljuset var grått och på dåligt humör men det kändes ändå spännande att promenera i den här okonstlade miljön. Långt hemifrån. Mitt i USA. Den här typen av miljö måste ju vara "hemma" för miljontals amerikaner. Det som är slående är hur - på många sätt - likt det är ett typiskt svensk radhus- eller villakvarter. Lika halvöde och tyst. Åtminstone på vintern. Jag såg faktiskt bara en person under hela min halvtimmeslånga promenad i området. Men förmodligen var de flesta fortfarande på arbetet.

Började fundera på skillnaderna mot ett svsnskt villakvarter. En uppenbar skillnad är byggnadsstilen.

Amerikanska hus är lite mera fyrkantiga och rätvinkliga i formen. Inga hörn eller former är rundade. Undrar varför? Kan det vara så krasst att det är billigare att bygga hus som är kantiga och med räta vinklar på fönster, tak skorstenar och allt. Eller är fyrkantigheten ett medvetet estetiskt val och typisk för amerikansk arkitektur?

Områdets största hus. Önskar jag kunde berätta vad stilen kallas men det vet jag inte. Den känns i alla fall typiskt amerikansk. Måste bli ljust med alla de stora fönstren. Även på de här huset sitter skorstenen utanpå. Stödjer nog min budgetteori. Fast på det hela taget måste jag nog säga att jag gillar huset lite. Och jag fastnade visst på dörren.

 

Att ha en veranda är ett genomgående tema på amerikanska villor. Det verkar sitta djupt rotat som en symbol för ja, det lantliga och harmoniska. Och även på ett litet och anspråkslöst hus har man gärna en veranda. Med gungstol så klart.

 

En annan viktig symbol verkar vagnshjulet vara. Såg det i många trädgårdar och jag förmodar att det symboliserar nybyggaranda och frihet. Och så har vi brandposterna. Vi har dem också i Sverige med de är ju nedgrävda i brunnar. Lite mera praktiskt eftersom man då inte kan köra på dem. Men mindre charmigt (även om brandposten på bilden inte var så välvårdad).

Dags att återvända till shoppingcentretoch mina väntande kolleger.

Kändes som jag kommit tillbaka till en lite plastigare värld. Promenaden i det amerikanska villkvateret var i all sin anspråkslöshet minnesvärd. Och det hade inte varit riktigt samma sak utan kameran (an Contax G2 med Biogon 28).

 

 

/F

 

 

 

 

Inlagt 2011-02-28 22:37 | Läst 4494 ggr. | Permalink
Av dina bilder att döma så verkar det vanligare i USA med liggande träpanel på bostadshusen. I Sverige däremot dominerar ju den stående panelen. Takutsprången verkar vara obetydliga men bilderna är för få för att bilda sig en generell uppfattning. Om vi tar första bilden så hade det här kunnat vara en del av Knivsta, där jag bor.
Svar från Fredrikpersson 2011-03-01 16:43
Hej Torbjörn,

Jag har hört att liggande panel (i Sverige) är tecken på att huset är äldre än hus med stående panel. Men jag vet inte om det stämmer. I vilket fall som helst är det ingen speciellt pålitlig regel. Men det är mitt intryck att husen i USA allmänt sett oftare har liggande panel men där är det nog oftast en rent estetisk fråga. Få hus är ju speciellt gamla (med europeiska mått) där. Personligen tycker jag nog att det är snyggast med liggande panel.

Takutsprång verkar bara lite av en svensk specialitet. I kontinentaleuropa ser man det sällan. Ja, det räcker mad att åka till Danmark (som har påtagligt annorlunda arkitektur jämfört med Sverige).

Första bilden hade kunnat vara Apoteksvägen :-) (har bott i Knivsta)

/F
Se där en Knivstabo i förskingringen :-). Visst skiljer sig arkitekturen en hel del i Danmark jämfört med Sverige. Trähus är ju t ex väldigt ovanligt.