ofokuserat

Mont Ventoux - 21 kilometer uppförsbacke på cykel. 

Mont Ventoux är ett berg i södra Frankrike. Med sina 1909 meter över havet är det en slående syn där det står isolerat från andra berg. Bland cykelintresserade är Ventoux legendariskt eftersom det många gånger varit del av Tour de France som en extra hård etapp.  

Jag gillar landsvägscykling och cyklar en hel del. Det har blivit både Vätternrundor och andra långresor på cykel. Förutom alla trevliga rundor hemmavid med kompisar. Min passion för cykling  har också fått mig också att vara med och starta en cykelverkstad och café för några år sedan. Ett roligt projekt men knappast gynnsamt för ekonomin. Mer om det i senare blogginlägg.

Med allt detta cykelintresse så blir det såklart lite lockande att cykla upp för ett av cykelsporten mest legendariska berg. På exakt samma rutt som Tour de France-cyklisterna brukar köra, såklart. Efter alldeles för lite träning så tog jag mig an utmaningen. Vägen upp är 21 kilometer uppdelad på tre segment. De första fem kilometrarna är lätta med ganska snäll lutning. Sedan kommer den tuffaste delen, 10 branta kilometrar genom skogen på bergets sida. De sista sex kilometrarna går längs med krönet upp till den högsta punkten 1909 möh med sitt landmärke i form av en stor väderstation. Rejält brant även här och ofta blåsigt. Det tar ungefär två timmar för en hyfsat vältränad amatör att cykla hela vägen upp. 

Nu har vi förutsättningarna, så då är det bara att cykla! Dagen började med en fantastisk soluppgång över Ventoux som ökade motivationen. 

Efter redig frukost rullade jag iväg tidigt på morgonen. Även om den första biten som sagt är ganska lätt så höll jag igen för att spara krafterna till det hårda och långa mittenpartiet. Vägskyltarna talar också sitt tydliga språk. Med tanke på hur brant det är känns kilometerangivelserna lite overkliga..

När jag tog bilden ovan så hade jag cyklat fyra lätta kilometer från starten i Bédoin. Det är inte så brant och man cyklar genom små trevliga byar och förbi vinodlingar. Men om en kilometer kommer en skarp vänsterkurva (bilden nedan) som leder in i skogen och uppför bergets sida. Då blir det andra bullar. Länge!

Efter kurvan ökar lutningen från 4-5% till 11% och den i vanliga fall löjligt lätta lägstaväxeln på cykeln känns overkligt trög. Flera gånger försöker jag växla ner fastän jag redan ligger i den lägsta växeln.  Nu gäller det att hitta en mental approach som funkar i två timmar. Hitta en bra ”lunk” som håller i två timmar med hög ansträngning. Det är lättare sagt än gjort. Jag kommer på mig själv flera gånger med att trycka på för hårt och få ohållbart hög puls. 

Mitt i den fysiska ansträngningen finns det också något meditativt.  Det är inte så mycket att snacka om vad jag ska göra de närmsta timmarna och all fokus ligger på att lösa uppgiften att hålla hela vägen uppför berget. Fokus ligger på att nå nästa kurva, nästa kilometerangivelse, nästa höjdangivelse... Jag upplever en mental ro i det fokuset som man inte upplever så ofta numera när man konstant matas med information från omvärlden.

15-20 minuter in i ”klättringen” börjar det bli varmt. Hastigheten är låg och jag plockar av mig hjälmen för att få lite svalka. Men jag svettas ändå mycket och ångrar att jag inte tog med ett klassikt pannband för att slippa att svetten rinner ner i ögonen. 

Det är förvånansvärt få cyklister ute men ibland dyker det upp andra som tagit sig an samma utmaning. De flesta är snabbare än jag och kör om. Men alla hälsar och säger ”Allez” eller ”Bon Courage”. ”Heja” och ”Kämpa på”.

Men till slut så öppnas lanskapet lite och för första gången på en timme ser jag toppen igen. Den ligger 6-7 kilometer bort fågelvägen och jag har närmare en mils cykling kvar till toppen men synen av toppen ger motivation till de nu lite trötta benen.

Det närmar sig. Fortfarande 6 kilometer kvar men efter 15 avklarade kilometrar så känns det klart överkomligt. Fast visst börjar det kännas i benen och kroppen. Men nu öppnar sig landskapet och vyerna 

De sista kilometrarna åker man genom ett "månlandskap" som är resultatet av tidigare avverkning av skogen på berget. Lutningen är lite snällare än i skogen men det är fortfarande rejält brant. Mina vattenflaskor är helt tomma och jag passar på att fylla på vid källan några kilometer innan toppen. Ytterligare lite närmare toppen passerar jag monumentet över Tour de France-cyklisten Tom Simpson som i juli 1967 dog på cykeln på väg uppför Ventoux. Det är väl inte helt klart vad han dog av men han hade sannolikt laddat med en stor mängd amfetamin och andra preparat inför den hårda klättringen, och ansträngningen blev helt enkelt för stor för hans kropp. 

Sista halvkilometern kan man se på österut mot Alperna. Nu är det bara 400 meter kvar men jag är helt slut i benen och får uppbringa ganska mycket mental styrka för att övertyga mig om att inte stanna och vila lite fastän det är så kort bit kvar.

Men till slut är jag framme.Efter drygt två timmars cykling uppför. Obeskrivligt skön känsla och kul att se alla andra som kämpat sig upp. Utsikten är fantastisk och det är en lite overklig känsla att man cyklat hela vägen upp till den här höjden. 

Jag njuter en stund av utsikten och känner mig nöjd med min prestation.  Nu återstår nedfärden. Den tar inte mer än knappt 20 minuter och kräver inte ett enda tramptag, men en hel del koncentration.

Jag känner mig utmattad och klättringen var helt klart på gränsen för min kapacitet. Men redan på nedfärden längtar jag lite till nästa tillfälle att cykla upp för Ventoux igen. Jag kan inte riktigt förklara varför. Kanske är det att fysiskt ansträngning ger någon sorts tillfredsställelse som vi inte får så ofta annars. 

Alla bilder är tagna med mobiltelefon och öven om förhållandena är idealiska så tycker jag att det är slående hur kompetenta mobilkameror har blivit. Att använda en "vanlig" kamera, hur kompakt den än är, på den här turen övervägde jag inte ens. Det blir för skrymmande helt enkelt.

 

/F

Inlagt 2020-10-10 15:01 | Läst 1486 ggr. | Permalink
De här va läsning som jag gillar! :) Och med fina bilder! Jag har tävlat på cykel och då såklart cyklat i en del berg, men inte i Frankrike! (Bara i Spanien och Italien)
"Nu gäller det att hitta en mental approach som funkar i två timmar. Hitta en bra ”lunk” som håller i två timmar med hög ansträngning"
Jag förstår vad du talar om!
Jag har träningstävlat i berg, och det fanns även ett annat problem, att inte släppa taget från gruppen man låg med, för då va det kört! Även om man trodde man skulle svimma så fick man inte släppa rullen!
Å se'n va det utförskörning....
De skall man kanske inte tala om! Det gick fort, utan hjälm! :)
Hur som helst, ett fint reportage med fina bilder! Gärna fler sådana! :)
/Bengan
Svar från Fredrikpersson 2020-10-10 22:59
Hej Bengan, Tack för trevlig kommentar. Jag har aldrig tävlat men har genom många cykelresor i Alperna, Pyrenéerna och Apenninerna (otroligt vackra berg) haft förmånen att som glad amatör få uppleva mycket av det som cykelsporten kan ge. Mycket krävande både fysiskt och mentalt ibland, men jag har också fått uppleva så många vackra vyer, gästfrihet i främmande länder och kamratskap med cykelkompisar som också vet precis hur det känns både att komma först upp till bergspasset och hur jobbigt det är att hämta in bara 50 meter när man blivit avhängd av klungan. Men det finns en stor gemenskap med cykelkompisarna i båda situationerna. Klättringarna är något man minns väl men utförsåkningarna kan också vara krävande. När man jagar kompisen i 60-70 km/h genom serpentiner och försöker hitta snabbaste spåret. Och plötsligt så bromsar man lite för hårt inför hårnålen och får lätt sladd på bakhjulet. Man blir lite skärrad men tackar samtidigt högre makter för att det inte var framhjulet som fick sladd. Cykling är kul, krävande och innehåller massor av gemenskap. Det är ju en dessutom en utpräglad lagsport, vilket man kanske inte förstår vid en första anblick. /F
Hej Frederik, som dansk cykelentusiast har jag med stort nöje läst din rapport och set dina bilder. - super reportage.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
Svar från Fredrikpersson 2020-10-10 23:08
Hej Erik, Tack för din vänliga kommentar. Ja, jag har förstått av några av dina blogginlägg att du tycker om cykling och det gör att jag uppskattar dina vänliga ord om att inlägg extra mycket. Vi svenska cykelentusiaster har några duktiga cyklister, inte minst på damsidan, som vi naturligtvis hejar på och är stolta över. Men när det gäller de stora loppen som TdF och Girot så tar jag på mig den skandinaviska hatten och gläds mycket åt de fantastiska prestationer som de danska och norska cyklisterna åstadkommer.

Bästa hälsningar/ Fredrik
Det var en ingen dålig bedrift! :-)
Tack för berättelsen, och för de fina bilderna. Jag har varit lite småsugen på att skaffa Mont Ventoux till trainern, men det har än så länge stannat vid tanken...
För några år sedan såg jag ett program på tv, där man från gamla filmklipp hade fått ihop en virtuell tävling uppför berget, med cyklister från olika decennier. Den yngsta var fortfarande aktiv, och den tidigaste tror jag var Eddie Merckx. Han ledde tävlingen ganska länge...
Svar från Fredrikpersson 2020-10-24 17:35
Hej Olle. Tack för kommentar. Jag kör också på trainer under vintern och kan rekommendera att ha några berg på menyn. Det ger både skön och effektiv träning. Har också sett programmet du nämner. Intressant jämförelse mellan cyklister från olika tidsperioder. Har för mig att Pantani var med också och var den som körde snabbast (dock sannolikt dopad).