Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Fredagsutflykt till ”Skeppsholmens” fotografiska museum.

I fredags tog jag mig ut från min kompakta lägenhet för första gången på två veckor och jag hade siktat in mig på att göra ett besök på Moderna Museet. Buss 65 från Odenplan tog mig smidigt och direkt utan byten ut till Skeppsholmen och Moderna.

Fotokonsten har ju fått ett rejält uppsving i Sverige vilket är trevligt för oss som är intresserade av den konstarten. Och ännu trevligare är att Moderna vaknat till liv igen och hänger på trenden. Samlingsutställningen som visas nu kallas ”I kamerans våld 1970–2010” och samtidigt visas också en separatutställning med Jeanloup Sieff.

Modernas satsning på fotografi sker i tre steg under 2011. Efter den första delen ”En annan historia: I kamerans våld”, som presenterar samtida fotobaserad konst 1970–2010, öppnar ”En annan historia: Se världen!” som kommer att presentera fotografi från perioden 1920 till 1980. Senare i höst kommer till slut en utställning om fotografins barndom och tidiga år. ”En annan historia: Skrivet i ljus” kommer att lyfta fram pionjärer från 1840 fram till 1900-talets första tre decennier.

Ett spännande fotoår vi har framför oss på Moderna. Här kommer några ”snaps” från i fredags.

Carl Johan De Geers fotoautomatsbilder. För snart fyrtio år sedan konstruerade Carl Johan De Geer en fotoautomat av en grön ölback i trä. Inuti hade han byggt upp ett landskap med små plastfigurer. En kamera (Olympus Pen halvformatskamera) var placerad i landskapet så att den inte syntes, och den som följde uppmaningen ”tryck på knappen” blev fotograferad.

 

 

 Annika Karlsson Rixons långtradarchaffisbilder “Truckers (red), 1994-1999”.

Några bilder från Lennart Olssons stora broprojekt.

Samlingsvägg med många fina bilder. Lite jobbigt att se bilderna i de övre raderna dock, stege rekommenderas!

Jeanloup Sieffs snyggt kopierade bilder kröp man gärna nära och studerade noggrant.

 Efter fotoutställningarna gick jag också en runda i de övriga samlingarna.

Constantin Brancusis ”Ägget” (Den nyfödde II) När den inköptes 1961 för 80 000 spänn utbröt en ren folkstorm. ”Åttio lakan för ett ägg”. I dag värderas den till ett stort antal miljoner.

På väggen Salvador Dalis “Wilhelm Tells gåta”.

Edward Kienholz ”The State Hospital”.

 

Annars då…

När jag kom hem från Moderna så googlade jag på Carl Johan De Geer för att hitta lite info om hans fotoautomatbilder och hittade då en hel del filmer på tuben och bla annat en från en utställning De Geer haft i New York som hette ”Carl Johan De Geer and The Swedish Underground 1964-1971” och när jag sitter och tittar på filmen så dyker plötsligt ett av mina gamla screentryck  upp på en vägg i utställningslokalen där han visade affischkonst av några andra konstnärer. Häftigt måste jag säga. att få hänga tillsammans med bla Sture Johannesson berömda undergroundaffisch “Hash flickan” -och dessutom i New York, det kändes fint att se.

 

See ya next time!

/Bernt

Inlagt 2011-03-14 14:07 | Läst 12863 ggr. | Permalink

"Stockholmarna är att gratulera till att foto tagits upp så seriöst. Kul för mig att få se det här reportaget, när jag nu inte kommer att se utställningen. :-)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag var också där i lördags men jag såg dig inte. Vi var kanske inte där samtidigt. Gillade särskilt broarna i gummitryck men uppskattade också att se en del klassiska bilder ur samlingarna. The real thing är så mycket bättre än webbgallerierna.
Svar från kreatören 2011-03-14 14:48
Så är det Thomas, det finns inget som slår The real thing. Och det gäller alla typer av konst såklart.
Trevligt och informativt reportage från Moderna. Jag förstår din häpnad och glädje över att få se ditt eget alster i filmen om Carl-Johan de Geers utställning. Är det en variant av "en svensk tiger"? Jag associerade först till Fantomen. Kanske beror det på att jag läste väldigt mycket Fantomen i min ungdom. Jag gillade Sy Barrys teckningar.
Svar från kreatören 2011-03-14 16:45
Fantomen rockar fett! Jag har en stor samling Fantomen tidningar från 50-talet. När Sy Barry började rita Fantomen i början på 60-talet hade jag slutat läsa tidningen för andra intressen som trängde sig på. Brudar och fotografering bland annat.
Hmm var du där både fredag och lördag?
Vi träffades i alla fall på fredagen på vägen nedanför museet.
/Bengt
Svar från kreatören 2011-03-14 16:33
Fort men fel! Det är klart att det var på fredagen jag var där...en liten släng av Alzheimer!
Jag var också där i förra veckan. De röda truckarna "rockade fett"!
/John-Erik
Stockholmarna är att gratulera till att foto tagits upp så seriöst. Kul för mig att få se det här reportaget, när jag nu inte kommer att se utställningen. :-)