CARLZONZ BILDER II
Utställningsbilder, snö och lussebullar.
Lite arkivbilder från mina besök på Louisiana i Humlebæk, Danmark.
...............................................................................................................
I natt kom det lite snö igen här i stan, men det är nollgradigt just nu så det kommer säkert att bli slask av allt frammåt eftermiddagen.
I går frostade min fru av frysen. Och när hon rensade i skåpet hittade hon en påse med lussebullar som passade bra till morgonfikat i dag.
Det var allt!
/Bernt
Från en äldre mästare till en något yngre.
I torsdags såg jag Hans Hammarskiölds bilder på Nationalmuseum, idag var jag på Galleri KG52 och tittade bilder av en mera modern mästare, nämligen Anders Petersen.
Anders Petersen är numera en världsberömd fotograf, känd för sin intima och personliga dokumentära bildstil. Petersen söker sina motiv i samhällets utkanter, och hans bilder skildrar ofta en rå och brutal social verklighet. Det finns också en stor portion sorgsenhet, rastlöshet och en känsla av brådska i många av hans bilder.
Utställningsbilderna kommer från hans bokprojekt "Du mich auch" och "Nära avstånd" båda utgivna 2002.
Jag fick en känsla av att hans kopior på den här utställningen var lite mjukare än vanligt, saknade lite den brutala råa, hårda svärtan och kornskärpan som varit hans kännetecken tidigare. Men det kan kanske också bero på att jag borde skaffa nya glasögon ;-).
Spring dit och titta på en av vår tids bästa fotografer, utställningen pågår till den 4 april.
Absolute Digital light painting
Originalfilen Panasonic LX3 1/15 sek f/2.0 (24mm). 2009-03-05 kl.14.57
Jag gillar att göra mina bilder grafiska och gärna med dramatiskt ljus. Och för att komma dit måste jag ibland bearbeta verkligheten lite. På den här bilden som jag tog på Nationalmuseum häromdagen har jag arbetat rätt hårt med ljussättningen med hjälp av toningfiltret och justerings penseln i ACR:en. Jag har också rättat upp perspektivet.
“Dodging and burning are steps to take care of mistakes God made in establishing tonal relationships.” -Ansel Adams.
/Bernt
Att försvinna in i Prerafaeliternas suggestiva värld och sen en stund bland svartvita profiler.
Prerafaeliterna.
William Holman Hunt Syndabocken © National Museums Liverpool.
Frank Cadogan Cowper, Fåfänga © Royal Academy of Arts
Prerafaeliterna (P.R.B.-The Pre-Raphaelite Brotherhood) var en engelsk konstnärsgrupp som bildades i mitten av 1800-talet. De förenades genom sitt intresse för den konst som skapats före den italienska 1500-talsmålaren Rafael och där av namnet pre-rafael. Deras inspirationskälla var medeltidens och ungrenässansens konst med sin klara färgskala och tydliga konturer. Personerna i deras bilder, ofta kvinnor, uttrycker djupa känslolägen som längtan, passion eller sorg. De mest kända och aktiva medlemmarna i gruppen var Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais och William Holman Hunt.
Kate Bunce, Melody © Birmingham Museums and Art Gallery.
Edward Burne-Jones, Love among the ruins. © Tate Britain.
Prerafaeliternas bildvärld är högst levande än idag och man ser ständigt bildreferenser inom film (Sagan om ringen, Sleepy Hollow tex) men också inom mode och reklam. På utställningen finns också ett par fotografier av den brittiske fotografen Tom Hunter som har gjort moderna variationer på prerafaeliternas bilder med motiv hämtade från dagens London.
En del tycker att det här är kitch-konst, och det är det kanske. Men jag är lite såld på sån konst och gillade därför det mesta. Dom flesta var också väldigt skickliga hantverkare och det blir jag också såld på.
Utställningen innehåller ca tvåhundra suggestiva verk: målningar, samtida och nutida fotografier, textilier, glasmålningar med mera från vad man kan kalla en guldålder i engelsk konst.
Utställningen pågår till den 24 maj 2009.
Även fast det var en vanlig vardag så var det knökfullt med folk i salarna.
Ute i stora samlingshallen var det lite lugnnare.
Efter ca två timmar när jag var färdig med Prerafaeliterna var det rätt fint att avsluta med Hans Hammarskiölds utställning Profiler.
Hans Hammarskiöld, född 1925, är ett av de största namnen i svensk fotohistoria (Tio Foto) och även internationellt mycket välkänd. Han har iklätt sig flera skiftande fotografroller och verkat inom de flesta genrer.
Foto © Hans Hammarskiöld, Carl Milles (1875-1955).
På den här utställningen visas hans stora känsla för porträttfotografi, och hans bilder på kungligheter och kulturpersonligheter vittnar om en stor mångsidighet, men också om skilda konstnärliga uttryck och hans stora experimentlusta.
Foto © Hans Hammarskiöld, Olof Lagercrantz (1911-2002).
Några av Hans Hammarskiölds gamla verktyg.
Häftig glasbit på hans gamla M-Leica.
Utställningen visas i Gravyrgalleriet på entréplanet och pågår till den 30 augusti.
I dag blev det nästan bara andras bilder.
/Bernt
Lite om två utställningar, en tidning och höga bonusar...
Photo © Loretta Lux
Det huvudsakliga motiven utgörs av barn i olika åldrar. Barnen på bilderna är perfekt uppställda och har finstämt manipulerade för att tillfredsställa ögat vid en första anblick, med sina dämpade pastellnyanser och perfekt porslinsliknande hud.
Bilderna är inte porträtt i traditionell mening. Själv kallar hon bilderna fantasiporträtt eller imaginära porträtt. Barnen i Loretta Lux bilder är på samma gång intagande och oroväckande. Lite påminner barnen om aliens och robotar i en kall och ogästvänlig värld.
Hennes bilder är en kombination av måleri, fotografi och digital bildbehandling och varje bild kan ta månader att färdiggöra. På utställningen visas ett 70-tal av Loretta Lux bilder.
På Loretta Lux hemsida finns de flesta bilderna att se om ni inte har möjlighet att besöka utställningen.
På Kulturhuset pågår också en utställning med Ann Eringstams bilder . Hon arbetar bla med modeller i scenografiska uppställningar som hon sen bearbetar i Photoshop där hon förstärker upplevelsen med inkopiering av landskap, olika föremål som blommor och uppstoppade djur m.m. Kanske inga bilder jag ropar "hallelulja" över direkt, men ganska snygga arbeten.
Jag köper inte så många fototidskrifter numera men jag tjuvläser dom ibland på Pressbyrån på Odenplan, och när jag hittar något intressant så köper jag.
I går köpte jag den senaste utgåvan av PHOTOICON eftersom deras tema den här gången var "Made in Scandinavia"-The best of Nordic Photography. Kanske inte bästa nordiska fotograferna enligt mitt sett att se men en hel del trevlig läsning i alla fall om nordisk fotografi. Bland annat en intervju med Joakim Strömholm med bilder av han och Christer..
Man blir inte förvånad direkt...
Hos VD:ar och koncernledningar råder tydligen ingen finanskris. På SSAB tex ökar konsernledningen sina bonusar med 194 procent samtidigt som bolaget skall spara kostnader på en miljard, i Sverige får tusen personer sparken.
IF Metalls medlemmar på SSAB har också just fått veta att rekordarbetslöshet hotar deras förbund och att avgiften till a-kassan därför mer än fördubblas till den högsta lagliga nivån, 300 kronor. I maj kan månadsavgiften för fack och a-kassa spränga 800-kronorsvallen, när dom samtidigt skall gå med på att sänka sina löner med 20 procent för att få behålla jobben. En lönesänkning som naturligtvis påverkar deras sjukkasseersättning och kommande pensioner.
Härliga tider, strålande tider...(för vissa).
/Bernt
Kungen av självporträtt!
I dag vid tolvtiden rasslade det till i brevinkastet och det som kom idag var både roligt och tråkigt . Om vi börjar med det som var tråkigt så var det ett brev från Skandia Liv som berättade hur mycket deras försäkringskapital minskat de tre första kvartalen förra året, från 301 miljarder kronor till 249 miljarder kronor. Och det var ju inte så roligt direkt, så där kunde man hålla sig för skratt. Dom kommer säkert också att göra ett så kallat återtag som dom gjorde vid förra krisen i början på nittiotalet.
Desto roligare var det andra kuvertet som innehöll den nya Fotosidan tidningen.
Det är inte så att jag i dessa royalistiska tider utnämt mig själv till kung utan det är copymakarna på Fotosidan Magasin som säger detta. Det får man naturligtvis ta med en nypa salt och inte bli allt för högfärdig. Men lite suger jag självklart åt mig. Jag är också nöjd med det bildval de gjort för den stora bilden eftersom jag själv tycker att det är ett av mina bästa självporträtt.
På eftermiddagen tog jag en tur till Enskededalen och besökte DITO Photoproffs för att fixa en ny mattskiva till min Cambo Wide 4x5 tummare. Jag hade med mig "widen" upp till min fjällnäste i Härjedalen för ett par år sedan och lyckades spräcka mattskivan under en fototur då kamera och stativ föll omkull. Avståndssnäckan på objektivet fick sig också en liten smäll trots de fasta "störtbågar" som finns på objektivplattan. Nu har jag tänkt börja ta lite bilder med den igen under våren så det dax var för en liten service.
På resan till och från Enskededalen följde jag Bengans blogguppmaning och tog några höftskott. Det är synd bara att LX3:an inte har en låst hyperfokalinställning som vissa Ricoh kompakter har. Men å andra sidan är skärpedjupet rätt stort vid 24 mm så det går rätt bra ändå.
I morgon skall jag ta mig ner till Kulturhuset och titta på Loretta Lux märkliga bilder.
Det var allt!
Bernt