CARLZONZ BILDER II
Återbesök i verkligheten...
Utställningens ca 300 bilder kommer från Moderna museets samlingar med fokus på 1970-talet. Nästan alla de stora tunga fotograferna från dukumentärfotografins gyllene tidsepok var representerade. Larry Clark, Duane Michals, Bill Owens, Ralph Gibson, Arthur Tress, Melissa Shook, men också många av våra svenska fotografer som Anders Petersen, Yngve Baum och Kenneth Gustavsson bara för att nämna några.
I lördags fick man med bladet en gratis Wallander DVD. Nu var det länge sedan jag slutade att köpa kvällstidningar men en DVD för tio spänn är det ju svårt att säga nej till.
Äntligen fredag!
/Bernt
Hemma i stan igen...
Den här trevliga
gamla damen satt sedan bredvid mig från Jönköping till Stockholm. Hemma i Vasastan igen vid halv sju tiden där min fru väntade med middag.
Ytterligare en fotobutik som gått i graven.
För att ha någonting att bläddra i under resan köpte jag senaste Kamera & Bild och där läste jag en notis om att yrkesfotobutiken Madeco gått i konkurs. Jag arbetade som formgivare och digital konsult åt dom fyra år på 90-talet och hade en fin tid där tillsammans med personalen. Jag fick också möjlighet att flera gånger följa med på de stora fotomässorna ute i Europa just i den digitala revolutionens början. Bilden från Madeco-butiken i mitten på 90-talet.
That's all folks!
/Bernt
Kortrapport 17 från Brödåkra våren 2009.
När man öppnade upp sina gråa i morse och kikade ut möttes man av blåst och duggregn. När man sen gick ut för morgonpinken kände man också att temperaturen gått ner rätt mycket från igår. Sista lördagen i Brödåkra för den här gången alltså, på måndag förmiddag är det dax att sätta sig på bussen mot Stockholm igen. Normalt brukar jag åka hem på söndagar men jag misstänker att det kommer att bli knökfullt på den bussen eftersom det just varit långhelg för många.
Christer tittar på en pall i Skissernas museum som var framtagen ur ett stycke. Han fick lite lust att prova på att göra en själv. I timmerhögen hemma har han ett par riktigt kraftiga stockar som säkert skulle passa för ett sånt projekt.
Dom här maskrosornas utveckling har jag följt nu i fyra veckor. Nu handlar det väl mera om avveckling för deras del.
I bland är det tur att man har långa armar, men man kan ju självklart också nyttja kamerans självutlösare. LX3:an har två lägen, 2 sek och 10 sek. Där 2 sek ofta känns lite för kort och 10 sek kan kännas väldigt långt när man ska ta självporträtt.
Hoppas ni alla därute och därhemma får en trevlig helg!
/Bernt
Kortrapport 16 från Brödåkra våren 2009.
Äntligen fredag! Ett av Christers favorituttryck efter en arbetsam vecka i sin stora lastbil. Den här veckan har det också varit en "äntligen onsdag" för honom eftersom det var ledig dag i går. Nu blir det ju en hel del arbete för honom ändå på sin lediga tid. Timmerhögen betas av med några timmar i stöten. Han kör ca tre tankningar av motorsågen på ett pass. Sen skall det sågade forslas in till huggplatsen bakom huset där det också brukar bli en bra stund med klyvyxan.
Fast lite "kulturdrogning" tycker vi båda är viktigt. Så eftermiddagarna brukar vi vika för turer till intressanta platser, helst då lite fotomässiga också. Men det brukar också bli en hel del besök på olika utställningar. I går eftermiddag åkte vi ner till Skissernas Museum i Lund som vi inte besökt på länge.
Skissernas museum är ett ganska unikt museum. Dess inriktning är den kreativa processen kring skapandet av offentlig konst – det vill säga skisser, förstudier och modeller till den konst som möter oss i vår omgivning. På Skissernas Museum visas allt från en snabbt nerklottrat pappersskiss till stora gjutmodeller, från det tidiga 1900-talet till våra dagar: Här får man möjlighet att vara med om olika konstverks skapelseprocess. Skissernas Museum har i huvudsak tre samlingar som består av den Svenska, Nordiska och den Internationella samlingen. Sen pågår det nästan alltid specialutställningar.
Specialutställningen den här gången var om Claes Hake som varken jag eller Christer kände till någonting om tidigare. Vi hade så klart googlat och läst lite innan vi åkte ner. Claes Hake (som är född 1945) är förmodligen en av Sveriges mest välrepresenterade konstnärer i det offentliga rummet, med ett 60-tal skulpturer placerade i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och USA. Mest känd är han kanske för sina väldiga portar, valv och bågar i granit.
Det var även på Claes Hakes utställningen fint att se skisser och modeller på hans monumentalverk. Hans (nu även för mig) kända portar fanns i ett otal varianter.
Saknade dock lite att det inte fanns mera bilder på de resta verken på plats för att riktigt känna den monumentala storleken i dom. Bild från Wikipedia.
Mycket annat fint fanns det i samlingarna också. Bland annat den här skissen av den världskände mexikanske konstnären och muralmålaren Diego Reviera (han som var gift med Frida Kahlo).
Efter utställningen satt vi en stund på Stortorget och vilade våra fötter och spanade in folklivet innan vi drog hem till Brödåkra igen.
Nedräkningen pågår för min min tid i Brödåkra denna vår...
/Bernt
Kortrapport 15 från Brödåkra våren 2009.
I förra rapporten berättade jag om mitt och Chris besök på Sofiero Classic utställningen. Man kan ju också rikta kameran mot Sofieros parkanläggningar med sina slingrande stigar i djupa raviner.
Ett par bilder till från Sofiero Classic.
Snygg MG i mint skick framför Sofiero Slott. Eftersom den varit med på annonser, inbjudan och foldrar flera gånger så kanske den har någon kunglig anknytning. Någon kanske vet?
Snyggaste "Grinet" på Sofiero utställningen enligt min mening.
Det är "countdown" nu för min våresa till Chris i Brödåkra...
/Bernt