Man behöver inte vara nyttig jämt!
I går gjorde jag inte ett skapandes dugg, bara slappade. Kollade lite på trötta skidåkare på teven, drack alldeles för många koppar kaffe, tog mig en liten power-nap på eftermiddagen. På kvällen hejade jag på Caroline af Ugglas och det gick ju nästan hem. Såg sen en urusel svensk kriminalfilm på TV4plus, nickade till i fotöljen flera gånger. Och appropå fotöljer....
Denna öronlappsfotölj hittade min fru häromdagen i en andrahandsbutik på Upplandsgatan, trevlig form fast inte så upphetsande klädsel direkt. Men den införskaffades ändå och butiksägaren var snäll och körde hem den gratis till oss.
Nu är ny klädsel redan på G, alla mallar gjorda för de olika bitarna på fotöljen och nytt tyg införskaffat. Min fru hittade ett sobert Laura Ashley nere på stan till bra pris. Här är det uppnålning av mallarna som pågår på vardagsrumsgolvet. Min fru är fortfarande lite ”enarmad” efter olyckan som jag skrivit lite om tidigare. Hennes vänsterarm funkar ännu inte, utan fungera mest som balansvikt.
På den här bilden ser man mönstret och strukturen på tyget rätt bra plus hur många färger de
tryckt tyget i.
Morgonens fikabok.
1960 var jag arton år och hade precis upptäckt det här med fotografering, alltså var bild är och vad bilder kan förmedla. Innan dess hade jag mest tagit kort, ja ni vet bilder på kompisar, fester, resor å sånt och det är naturligtvis inte något fel i det heller.
Jag gick det året på en bildföreläsningsserie som ABF organiserade.
Dom hade till varje föreläsning bjudit in fotografer som talade om sitt arbete
och sina bilder, fotograferna var Christer Strömholm, Janne Delden, Owe
Ahlström, Lennart Nilsson, Anders Engman m.fl. Tunga namn fortfarande i svenska
fotohistorien. Owe Ahlström, då mest känd för sina fina jazzbilder lärde jag
dessutom känna lite privat. Och jag fick vid ett flertal tillfällen vara med
hemma hos honom i hans mörkrum där han lärde mig en hel del om den svartvita
kopieringens mysterier. Fem år senare slutade jag mitt fasta arbete och började på Fotoskolan.
På den här tiden fanns det inte så många fototidskrifter att hämta lärdom och inspiration ur, på svenska kommer jag mest ihåg Foto. Men från USA kom det varje år flera årsböcker som man nästan bläddrade sönder bla annat då US Camera och Photography Annual.
I morse till fikat plockade jag ner Photography Annual 1960 som också var deras 10th Anniversary Issue och därför innehåller extra många fina bilder.
Det var allt!
/Bernt
.
/aw :)
Bra bilder,bra inlägg man lär sig något varje gång.
mvh Rolf