Äntligen är alla helgerna över!
Så är jul å nyårshelgerna över för den här gången. Nu kan man börja tänka lite frammåt igen och sen är det bara att vänta på vårens ankomst med lite mera ljus och solvärme.
Vintern är inte min grej direkt. Jag har aldrig varit inresserad av att vintersporta men jag tittar gärna på TV när andra gör det.
Jag/vi hade besök av min dotters familj i helgen och då kom det på tal att vi på senvintern kanske skulle göra en gemensam resa upp till vår stuga i Ljungdalen/Härjedalen. Hela familjen vill åka skidor utför men det tänker jag absolut inte göra, så jag får väl placera mig på någon lämlig hotellveranda med en god bok och kanske något gott att dricka.
Bilden från ett tidigare senvinterbesök i Ljungdalsfjällen när jag och min kompis Gert var där och fiskade.
De senaste veckan har jag pluggat Photshop CS4:an. För ett tag sedan installerade jag Adobes CS4 Master Collection på min PC-laptop eftersom det är på den maskin jag tar in och lagrar mina bilder på från mina olika kort.
CS4 Master Collection innehåller följande Adobe program:
InDesign, Photoshop, Illustrator, Acrobat 9 Pro, Flash Professional, Dreamweaver, Fireworks, Contribute, After Effects, Premiere Pro, Soundbooth, OnLocation, Encore, Bridge, Device Central, Dynamic Link, Version Cue.
Nu kommer jag kanske inte att ha användning för alla de här programmen men det kan ju vara roligt att ha möjlighet att testa på lite film och ljudarbeten i framtiden.
Jag arbetar mest med Bridge, Photoshop, Illustrator, InDesign och Acrobat.
Som tur är finns hundratals filmer på nätet där man snabbt kan lära sig det man har nytta av i sitt arbete med de nya programmen.
Nya Camera Raw har tex har ju en massa nya funktioner för att underlätta ens bildarbete, om man nu gillar att hålla på med det som jag gör.
Här två bilder (före/efter) där jag arbetat lite med det nya Graduated filtret.
En annan ny funktion är möjligheten att göra Depth of field blending.
Vilket betyder att man kan lägga ihop flera bilder där skärpan ligger på olika plan. Jag läste förresten i DN i veckan om om något liknande. Några som håller på att göra ett uppslagsverk som skall innehålla alla Sveriges insekter och där dom bla fotograferar insekterna med mikroskop och för att få riktigt bra DOF kan ta upp till 60 bilder som dom sedan lägger ihop.
Mitt lilla projekt är något enklare, bara fem bilder. Jag har tidigare i min blogg testat ett fristående program som heter Helicon Fucus som arbetade på samma sätt som Photoshops nu gör.
Dioramat jag fotograferat, det är ca 30 cm på längden.
Jag tog fem bilder med olika skärpeinställningar. Det här är första bilden med skärpan på lokets front.
Från Bridge öppnade jag sen alla fem bilderna i PS så att dom alla hamnade i olika lager. Hela arbetsgängen finns i en förklarande tutorial HÄR!
Den justerade slutbilden.
De tio bästa nyheterna i Photoshop CS4 enligt
Träningslägret fortsätter!
/Bernt