I blekingska fågelmarker
Välkommen vår!
Eftersom jag tog farväl av vintern i förra blogginlägget så var jag ju tvungen att välkomna våren i detta! Det blev med årets ejder- sjöfågelpremiär som detta skedde några timmar i morse. Inget vidare drag på ejdrarna men det kom i alla fall lite småflockar. Det är alltid lika spännande att stå ute på Uttorp med kameran beredd i mars-april eftersom man inte vet vad som ska dyka upp. Tyvärr inget spännande idag eller något riktigt bra morgonljus. Nu är i alla fall premiären avklarad så det är bara att se fram mot nästa besök.
Efter ejdrarna körde jag upp till Grangölen för att sätta upp två nya knipholkar. Kniporna var redan på plats i sjön och gömsleplatsen var inte alltför översvämmad så imorgon blir det till att placera ut gömslet igen. Våren är en hektisk och verkligen fantastisk tid för oss naturfotografer!
Några hundratal ejdrar passerade förbi på färd upp genom Östersjön.
Enstaka hägrar och storskarvar sågs också.
Liksom småskrakar och bläsgäss.
En yngre havsörn patrullerade förbi på inte alltför långt avstånd.
Det var allt för denna gången!
Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost
Dags att ta farväl till vintern
Idag är det den första vårdagen enligt almanackan. Efter en extremt fågel- och vinterfattig vinter så är det nu dags att välkomna våren när det gäller fotograferingen. Nu i helgen tog jag farväl till snösparvarna på udden som snart påbörjar sin förflyttning mot nordligare breddgrader. Strömstaren fick sitt förmodligen sista besök innan den, som många artfränder i södra Sverige, styr kosan mot Norge och norra Sverige. Kanske stannar den och häckar? Jag ska göra ett besök i början på maj och se efter.
Under mars månad blir det nu istället för vinterfåglar dags att satsa lite på vårsträck och häckfågelfaunan. Längs kusten här i sydost och på Öland är sedan veckor tillbaka gravänder, tofsvipor och enstaka strandpipare på plats. Många gäss har stakat ut sina revir och fler lär anlända under månaden. De första tranorna kom för flera veckor sedan och sånglärkans drillande har hörts av och an under större delen av februari. Det är en spännande tid som väntar. Kommer länets första häckpar av svarthakad buskskvätta tillbaka till samma ställe eller hinner vattnet i Grangölen sjunka undan så att knipgömslet kan sättas ut snart? Vi får se hur det blir med våren! I vilket fall som så väntar jag ett och annat bakslag.
Strömstaren fick sitt förmodligen sista vinterbesök. Bilden en färgvariant av en av de svartvita i bloggen för några dagar sedan.
Idag, första mars, visade det sig vara lite för mycket folk som promenerade längs ån. Jag fick dock någon minutlång obs på staren innan den försvann uppströms.
Även snösparvarna fick agera modeller i helgen.
Det var allt för denna gången!
Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost