I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Helgtest av nya Tamronzoomen

Man hinner inte mycket under en helg har jag märkt! Det där med tid är verkligen relativt som en berömd man sa för 100 år sedan. Det blev i alla fall lite testande av Tamronzoomen (150-600) som äntligen anlände lagom till helgen. Som väntat var det både ris och ros men på det hela taget är jag mer än nöjd. Här kommer några bilder från dagens fototur. Vill ni se mer så får ni använda länken nederst på dagens blogginlägg. Där berättar jag vad jag upplevde positivt och negativt med objektivet och där finns fler testbilder på fåglar och annat från helgens turer.


Idag testades objektivet på bl.a. sträckande ejder. Först hela bilden.


Sedan en beskuren variant.


En ung havsörn flög förbi i det gyllene morgonljuset.


Och på hemvägen kom en glada över vägen.

 Du hittar helgens fälttest HÄR

Postat 2014-03-23 19:00 | Läst 4073 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det stora skådespelet har börjat...


Nu verkar det som om våren verkligen är på väg. Ejderflockarna, om än inte talrika, passerar nu blekingekusten på väg till häckningsplatserna i Östersjön.

Våren är i antågande just nu längs blekingekusten. Synen av ejdersträcken som passerar är en verklig höjdpunkt som signalerar vårens ankomst. Längs strandängarna syns nu vipor, strandskator och strandpipare som börjar muta in sina revir. Lite synd, kan tyckas, att påskledigheten kommer så sent i år. Just den tidiga våren med de fösta talrika fågelsträcken är det jag uppskattar allra mest efter en gråvinter som den gångna då man knappt sett solen på flera månader. Nåja, man får väl försöka planera upp sina helger så att man med gott samvete kan stiga upp någon timme innan solen, ta på sig vinterkläderna och ge sig ut i havsbandet för att möta och hälsa våren välkommen!


De hemkommande med polenfärjan hälsades i soluppgången välkomna till Blekinge av ejderflockarna som mötte dem.


Ejdrar är väderflyttare som lämnar övervintringsplatserna så fort väder och vindar är gynnsamma


Grågässen har redan börjat staka ut revir och det gäller att inte göra intrång...


Hemma i trädgården passade tofsmesen på att hämta lite bomaterial samtidigt som den åt lunch på "Restaurang Björkenäs". Fast nu lider vintermatningen mot sitt slut. När säcken med solrosfrö är slut så får fåglarna klara sig själva.


Två tjocka huggormshonor solade bland löv och rafs i lördags


I trädgårdens myrstack hade invånarna verkligen vaknat till liv. Dags att sätta limringar på fruktträden så man slipper myrornas hjälp till bladlössen senare i vår.


That´s all folks!











Postat 2014-03-09 16:46 | Läst 6096 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

I jakten på brännvidd

Någon sa en gång att om bilden inte är bra så har du inte varit tillräckligt nära. Om detta stämmer vid fågelfotografering finns det säkert delade meningar om. Om man tycker så och gillar skarpa artporträtt och täta beteendebilder finns det ändå ett stort problem - Fåglarna gillar inte att man är nära! Nu finns det ändå en liten hjälp som heter konverter/extender. Vill man inte (eller inte har ekonomi till) att släpa med sig det största superteleobjektiven så kan man ju ändå ha extendern med sig för att råda bot på fåglarnas illvilja. Alternativet är förstås tålamod och/eller gömsle. Många fågelfotografer är dock fixerade vid det här med brännvidd (undertecknad inget undantag). Jag vet själv inte hur många hundra timmar jag lagt ner för att söka på nätet, läsa i tidningar/böcker eller testa själv för att utröna hur jag får mest brännvid för pengarna! Tyvärr verkar det inte finnas någon medicin för denna åkomma. Nu har jag i alla fall gjort ännu ett fälttest, denna gång med Canons extender 2x III. Förmodligen har jag inte kommit fram till något annat än att det säkert finns andra prylar som kanske är ännu bättre! Lika bra att kolla på lite fler tester på nätet...

Vill ni kolla in mitt senaste "test" så följ länken nedan (akta bara så ni inte blir smittade ;)

http://www.naturreportage.se/manadens_13/juli_augusti13/juli_augusti_13.htm

 

Postat 2013-08-11 13:54 | Läst 3512 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nu är det nog nära...eller?

Ytterligare en vecka har gått i väntan på våren som inte har visat sig särskilt mycket. Iskalla nätter och några dagar med dagsmeja varvat med iskalla nätter och dagar med bitande nordostan, snöbyar och minusgrader. Ute på udden är det bistert och igenfruset men gäss och gravänder, som tappert står väntande på isen, vittnar ändå om att det snart slår om. Ibland får de ett vårystet ryck och börjar härja med varandra som om de redan strakat ut reviren och lagt äggen.

Jag var uppe vid skogsbygden igår och skulle inspektera snö- och isläget vid knipsjön och mina gömslen. Det var ingen munter syn ska jag säga. 3 decimeter snö och en is som inte kommer att släppa än på ett par veckor, i bästa fall ska man väl tillägga! Passade i alla fall på att byta ut den alltför låga gamla trästolen mot en sprillans ny lite högre barstol inhandlad på IKEA. Nu ska det skålas i gömslet så fort våren kommer!


Det gäller att vara ordentligt påpälsad när man är ute på gåssafari denna våren.


Ute på isen stod grågässen tappert och inväntade sydvästvinden som förmodligen blir startskottet på vårens häckningssäsong.


Emellanåt får ett par dagens tillfälliga vårryck och börjar bråka med övriga gäss för att därefter ta till vingarna och kanske se sig om efter en boplats.


Samma visa hos kanadagässen...


..och så flyger vi iväg en bit!


Dags att käka lite gräsrötter och dricka lite.


Visst är det vackert med is men i ärlighetens namn så börjar jag tröttna...


Och förmodligen känns det även lite långtråkigt för gässen och sångsvanarna ute på slätten som nu stått på samma ställe i 3-4 veckor!

När jag återkommer nästa gång hoppas jag kunna presentera lite nya (riktiga) vårtecken.

Postat 2013-03-24 16:30 | Läst 4376 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bland örnar och kometer i skymningen

Det här med astrofoto är inte speciellt lätt utan specialtillbehör har jag fått lära mig nu efter tre försök att fota kometen pan-STARRS! Först var det moln och isande fingrar som gjorde att det sket sig. Vid andra försöket var det isande fingrar och otillräckligt tålamod. Men skam den som ger sig. Ett tredje försök i går kväll gjorde i alla fall att jag fick se kometen och kunde ta ett par dokumentationsbilder med stora telet. Att den skulle vara så ljussvag som den var trodde jag inte. Nu resulterade i alla fall de tre kvällutflykterna i lite andra trevliga bilder. Kacklande revirhävdande grågäss, hoande sångsvanar och hungriga havsörnar i siluett mot röd eller blå is/himmel gjorde att att jag nästan kunde glömma den bistra kylan som fick mina fingrar att värka! Här kommer några bilder från kvällarna.


Svanarna låg i den lilla vaken som nästan var igenfrusen.


Några grågäss kom flygande och landade i närheten.


..allt medan nymånen lös starkare och starkare.


Ute på isen stod ett kanadagåspar och kacklade. Kanske hävdade de sitt nyfunna revir eller så var det bara svordomar över vintern som åter tagit Blekinge i sitt grepp!


Plötsligt blev det fullt uppflog och ett förskräckligt skränande och kacklande då en havsörn drog förbi.


Till slut fick jag syn på kometen då jag för femtielfte gången svepte med handkikaren över kvällshimlen i väster. Slutet gott allting gott. I morgon åker jag ut för att försöka mig på något helt annat. Då blir det knubbsälar och vårfåglar i strålande solljus som gäller...

 

Postat 2013-03-16 17:19 | Läst 4003 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera