- Mats Larsson
147 |
Under vår vistelse på Resarö hittar vi på lite mellan lämning och hämtning av barnbarn på förskola och skola. Det är kul med miljöombyte även om det i vissa avseende kastar en tillbaka till tiden när man själv var småbarnsförälder. Det där med att det är en jobbig period när man är småbarnsförälder kan man lätt inse även om vi på vår tid inte la tid på att uppdatera sociala medier eller träna för den delen. Tiden till det finns egentligen inte enligt mig.
Men man kan kombinera sysslorna, då bör det absolut bli mer tid över. Rasta jycken, köra ett barn till skolan och det andra till förskolan tex. Första dagen jag såg honom var det inte plogat, varken på trottoar eller väg, så då höll sig ekipaget på vägen, hunden var barriär mot övrig trafik.
—-
Vi åkte några bilfärjor, gratis – otroligt, och när vi kom till Värmdö såg vi plötsligt resultatet av en singelolycka, en bil hade kört av vägen och stod parallellt med denna och föraren stod med mobilen i hand uppe på vägen och sökte kontakt med räddare i situationen. Han såg välmående ut så vi stannade inte.
Men frågan som smög sig upp i min hjärna var, polisanmäler man singelolyckor? Efter lite googlande inser jag att det inte behövs. Lite märkligt, det kan vara ett rattfyllo som denna gång hamnade i diket men vad händer nästa gång, det finns ett annat håll att vimsa till det åt nästa gång. Hmm.
—-
Målet på Värmdö var denna gång Artipelag, en privatägd verksamhet för konst. Imponerande på alla sätt men alla kanske inte har detta som utflyktsmål. Men toalettbesöket innan avfärd tillbaka gav oss idéer om hur man kan lösa frågeställningen med handfat i toalettutrymmen.
—-
146 |
Det finns en del skrivit om ålder men även talesätt. Ett är ”Ålder går före skönhet”, det kan vara användbart när man står i kö och de andra köande också har den uppfattning. ”Ålder är bara en siffra” är nog också rätt men det brukar framhållas av de som är gamla, har hälsan och kanske även ser yngre ut.
Om man går på kyrkogården blir man automatiskt påmind om åldern, det är rena mattelektionen. Annorlunda är de märkliga och ålderdomliga titlarna man finner på gravarna för den delen. Men här i staden finns det även lindar på kyrkogården som nu är hamlade, dvs hårt beskurna. Deras utseende blir märkvärdigt med denna åtgärd som utförs vid just denna tid. Det var likadant med lindarna på Clemenstorget i Lund i förra veckan. Men nu till ytterligare en annan anmärkningsvärd sak, lindar kan bli 800 – 1 000 år gamla, lite oväntat, åtminstone för mig.
Vi är på Nya kyrkogården i centrala Helsingborg som trots namnet inte längre är så ny, den invigdes 1885. Här finns det alléer av de omtalade lindarna.
Ett träd som tillhör släktet vide är pilar. För mig är det sinnebilden för Skåne och kanske då som avdelare mellan ägor eller vid infarter till gårdar. De är ofta mindre raka om man säger så, vinden gör ofta sitt till. Dessutom är de också oftast hamlade. En metod som var vanligare förr i världen eftersom man då fick mat till djuren. Träden är oftast knotiga, barken väderbiten och de ser väldigt gamla ut, typ flera hundra år verkar vara rimligt. Men sanningen är att de ”bara” blir 50 - 60 år. Även detta är oväntad information.
Här av vi hamlade pilar framför den ännu inte invigda bilhallen för fordon av de mer exklusiva slagen. Cyklisten, susandes fram på en helt vanlig hederlig cykel, upptäckte jag inte förrän han höll på att köra på mig, oväntat även det.
----------------------------------
145 |
Det finns säkert forskning som visar hur miljön i sitt närområde påverkar ens liv. Hur det påverkar vet man kanske inte förrän efteråt. Det är nog så enkelt att i resursstarka familjer så väljer man att bosätta sig där man anser vara optimalt. Har man inte de lyckliga förutsättningarna får man bosätta sig där det är möjligt.
En annan aspekt är att boendets placering och utseende kanske inte betyder lika mycket för alla, det finns annat att lägga sin energi på. Det kan också vara så att boendets kvalitet betyder olika mycket beroende på vilket skede i livet man är.
Ytterligare en aspekt är att man kan uppskatta byggnader och dess kvalitet utan att själv bo där. Jag är där. Ju mer byggnader jag ser, desto mer detaljer upptäcker jag. När jag var yngre intresserade det mig inte alls.
Här är några iakttagelser ur stadens perspektiv.
Villa Ateno, uppförd 1906-1907 i de så kallade fågelkvarteren bakom fotbollsstadion Olympia, ja vi är i Helsingborg. Huset ser nu ut att vara i utmärkt skick. Dock valsade det runt historier i både lokalpress och rikspress fram till år 2017 eftersom det var ett tillhåll för råttor. 2017 tog en ny ägare över och renoverade det under ett års tid. 17 lägenheter rymmer 26 personer.
---------------------------------------------------
Vi är kvar i fågelkvarteren. Vill Skansen uppförd 1906-1907 som treplans flerfamiljvilla. 1915 köptes Villa Skansen av "Stiftelsen för bistånd åt vanföra i Skåne", som ägde byggnaden fram till 1960-talet. Här bodde kvinnliga patienter, och olika verkstäder för anstaltens yrkesskola fanns, bl.a. sömnadsateljé. Byggnaden ägs idag av allmännyttan, Helsingborgshem som enbart har hyreslägenheter. Kolla in detaljerna. Även takstolstassarna är utskurna.
---------------------------------------------------
Gående i det fina vårvädret upptäckte jag denna intressanta fönsterplacering. Byggåret är 1917 och villan kallas Solhill. Jag noterar att många av fönsterna är i original vilket kanske inte är optimalt med tanke på dagens energipriser. En fördel med att fota vid denna tid är att grönskan inte skymmer motiven.
---------------------------------------------------
Här är min sista bild. En tidstypisk byggnad från 1965-1975 när en miljon lägenheter skulle byggas under en 10-årsperiod. Mindre antal detaljer i utsmyckningen att glädja sig åt men rationellt byggande och oftast bra planlösning och hög standard vid byggtillfället. Detta hus ligger väldigt nära en nybyggd stor, jättestor lekplats. Kul. Kul för barnen men även för deras föräldrar.
---------------------------------------------------
144 |
Det är dagen efter a storm called Otto. Det blåste ordentligt även denna gång. En annan gång när det var blåsigt var 1999, den stormen hette Carola (vi minns dig Robban). Jag arbetade då på en arbetsplats vars industribyggnad hade takpapp. När Carola hade pustat färdigt låg takpappen på marken framför den lägre kontorsbyggnaden. Under stormen fick vi sätta pallar med material för att de stora portarna inte skulle ge vika, de öppnade inåt.
Denna dag var gatufoto mitt intresse. Det gick så där, men det är vanligt när det gäller gatufoto det vet jag. Jag började lite försiktigt med ett stilla stående motiv, Pålsgatan 40 i Helsingborg. De bäst bevarade huset på den gatan, byggt 1863. Just nu verkar det inte vara någon som bor där.
Fina orörda detaljer, kul.
-------------------------------------------------------
Går vidare till där det finns människor. Kommer knappt i gång alls förrän jag trampar på något som människans bästa vän har lämnat efter sig. Hm, mindre kul. Letar upp en offentlig toalett, som är öppen. Men i den fungerar inte vattentillförseln i vasken. Olyckligt.
Visst är det trevligt att ta en promenad..., handskar och solglasögon på, inte dra på mungiporna...
-------------------------------------------------------
Gatufotovändan fick ett abrupt slut, jag cyklar hem. Men oj, vad har hänt här. Inte nog med att det är svårt att hitta en parkering, nu får man dessutom kolla vilka träd som kan tänkas falla över ens bil.
Aldrig har väl uttrycket ”Shit happens” varit mer passande, eller?
---
143 |
Uppochner eller det blir inte alltid som man har tänkt sig. Jag tänker på cykelparkeringen på Kungstorget i Helsingborg. Hela torget är omgjort och nu återstår cykelparkeringen för 540 cyklar som en sista pusselbit. En ovanligt segdragen historia som nu är ett år försenat.
Under resans gång har man oväntat stött på oljecisterner som man har behövt sanera men även andra typer av ledningar som vatten, avlopp, el och fjärrvärme. Som om inte det räckte visar det sig att de speglande plåtbitarna inte passar i taket.
Men ser man på skisserna från arkitektfirman Krook & Tjäder kommer det nog att bli fint, när det blir klart.
---
I ett underbart väder gick jakten på motiv i de nyare delarna av staden.
Tja, den här byggnaden i egentligen inte ny, visserligen är utseendet från bostadsmässan H55 men det är inte originalet utan rester från en av tre paviljonger som återskapades till bostadsmässan H99 som hölls just 1999.
Men då undrar man så klart hur det såg ut 1955 på mässområdet som bland annat var på piren, jo så här:
Knappast min bild, jag var inte född då, än mindre hade jag tillgång till en kamera.
Detta är dock från 2023, på gång verkar det som...
---