Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

74 |

Det verkar ha lugnat ner sig idag. Efter att ha sopat upp en och en halv sopsäck med almfrön, bara i och runt vår lilla täppa, så undrar jag hur vår natur fungerar.

 

Jag läser på för att förstå och finner detta ” Det största enskilda förbrukningsområdet har tidigare varit vagnmakeri - bl.a. hjulnav, axlar och övriga hjuldelar tillverkades nästan alltid av alm. Andra traditionella användningsområden är mangelstockar, kanonlavetter och likkistor. Speciellt kärnvedens goda hållbarhet under vatten gör att virket använts vid båtbyggeri och till olika typer av vattenkonstruktioner. Ett rörsystem av alm som anlades i London på 1600-talet var enligt uppgift helt oskadat när det grävdes upp på 1930-talet.”

 

Där ser man, men just dessa användningsområde verkar vara passé numera, undantaget likkistan då som kanske fortfarande är aktuell. Jag läser vidare att "almen är det fjärde vanligaste lövträdet i Sverige med ett totalt virkesförråd på drygt en miljon kubikmeter". 

 

När fröerna är grönare och fortfarande sitter kvar på träden så kan man tydligen plocka dem och ha dem som en del i matlagningen.

 

Jag tänker också på Almstriden i Stockholm som Måns har beskrivit, länk till det inlägget hittar ni här:  https://bit.ly/3zyQeuX  där bör det fortfarande vara ett och annat almfrö som någon/några antagligen tar hand om.

 

Jag menar, det måste vara en oerhört liten andel av alla dessa miljoner/miljarder frö som blir en ny liten alm.  Men det finns nog någon förklaring som inte jag känner till, och det är ju ganska mycket när jag tänker efter.

---

Inlagt 2021-06-14 23:51 | Läst 906 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver