146 |
Det finns en del skrivit om ålder men även talesätt. Ett är ”Ålder går före skönhet”, det kan vara användbart när man står i kö och de andra köande också har den uppfattning. ”Ålder är bara en siffra” är nog också rätt men det brukar framhållas av de som är gamla, har hälsan och kanske även ser yngre ut.
Om man går på kyrkogården blir man automatiskt påmind om åldern, det är rena mattelektionen. Annorlunda är de märkliga och ålderdomliga titlarna man finner på gravarna för den delen. Men här i staden finns det även lindar på kyrkogården som nu är hamlade, dvs hårt beskurna. Deras utseende blir märkvärdigt med denna åtgärd som utförs vid just denna tid. Det var likadant med lindarna på Clemenstorget i Lund i förra veckan. Men nu till ytterligare en annan anmärkningsvärd sak, lindar kan bli 800 – 1 000 år gamla, lite oväntat, åtminstone för mig.
Vi är på Nya kyrkogården i centrala Helsingborg som trots namnet inte längre är så ny, den invigdes 1885. Här finns det alléer av de omtalade lindarna.
Ett träd som tillhör släktet vide är pilar. För mig är det sinnebilden för Skåne och kanske då som avdelare mellan ägor eller vid infarter till gårdar. De är ofta mindre raka om man säger så, vinden gör ofta sitt till. Dessutom är de också oftast hamlade. En metod som var vanligare förr i världen eftersom man då fick mat till djuren. Träden är oftast knotiga, barken väderbiten och de ser väldigt gamla ut, typ flera hundra år verkar vara rimligt. Men sanningen är att de ”bara” blir 50 - 60 år. Även detta är oväntad information.
Här av vi hamlade pilar framför den ännu inte invigda bilhallen för fordon av de mer exklusiva slagen. Cyklisten, susandes fram på en helt vanlig hederlig cykel, upptäckte jag inte förrän han höll på att köra på mig, oväntat även det.
----------------------------------
Här är det tydligen frågan om att hamla träd för dekorativa ändamål. Annars är det ju en gammal metod i jordbrukssamhället för att ta lövtäckt - det vill säga slåttern av äng och vall räckte inte till för djurens mat över vintern.
Fortfarande i kulturlandskapet har vi kvar urgamla mångförgrenade björkar, så kallade kandelaberbjörkar. Björkar växer annars aldrig så naturligt - dom har blivit hamlade som unga.
Mitt hmm avser att det inte alls brukar vara några kommentarer men så har det alltid varit för mig så det är inte någon skillnad mot tidigare. Läsare av bloggen har väl viktigare saker för sig än lägga en kommentar, ha ha.