Michael Reichmann på Luminous Landscape har skrivit en preliminär rapport:
"Sony Alpha A55 (A33) Preview Field Report - Translucent, Small and Fast"
Ifall någon inte känner till honom, så bör man veta att han INTE är en kameratestare, utan lever på att sälja högklassiga bilder - Fine Art prints. Det är svårt att finna någon som är mera krävande än vad han är. Dessutom blir han absolut inte imponerad av en kamera enbart för att det råkar stå Nikon eller Canon på den. Han använder både mellanformat och storformatskameror, så han skiljer lätt mellan vetet och agnarna.
Alla minns väl vilket kackel det det blev när han avbeställde två Nikon D3x och istället köpte två A900, efter att ha funnit att dessa vid låga ISO gav bättre färgåtergivning, bättre gradation och mera tilltalande printar än någon annan av marknadens FF-kameror.
Nåväl, när det gäller denna nya A55 så förefaller det som att han knappt tror sina ögon...
Trots att han givetvis upptäckte dess Akilleshäl - när man använder den snabba fasdetect AF:en i kontinuerligt läge så kör den alltid med full bländare, upp till F3,5 (väldigt ljusstarka objektiv t.ex. F1,4 körs alltså nedbländade till F3,5, och ljussvagare på deras största bländare). Detta är ingen begränsning som beror på Sony, utan beror på tekniken med fasdetect AF. Denna fungerar inte vid användning av ljussvagare objektiv än F5,6 för de flesta kamerasystem. Minolta/Sony klarar ner till F6,3 samt ända ner till F8 för deras 500 mm spegeltele, där Minolta-gubbsen lyckades fixa detta på något smart sätt (inga andra har hittills lyckats med detta - deras spegeltelen måste köras manuellt - inte roligt).
Att det blir såhär med en fast spegel beror på att man då kan utnyttja fördelen med att AF-sensorerna kan matas under 100% av tiden, alltså även under själva exponeringen. Vid normala spegelreflexsystem så klipps ju ljuset till AF-sensorerna av så fort spegeln måste svängas upp och exponering ske, och då kan ju AF:en inte längre följa vad som händer, utan måste "gissa". Det behöver inte dessa translucent-kameror göra - de har koll på läget 100% av tiden, men då går det som sagt inte att blända ner längre än till F5,6 eller max F6,3 vilket som sagt är gränsen för att fasdetekt-AF ska fungera överhuvudtaget. Translucent-tekniken ger förstås också den fördelen att det kommer in mycket mer ljus till AF-sensorerna, så att AF:en dels blir betydligt snabbare vid dåligt ljus, och dels kan användas vid sämre ljus än vad som är möjligt med de traditionella AF-systemen.
De tidigare Pellix-kamerorna hade ju en hel del olika svagheter, som gjorde att de aldrig blev några försäljningsframgångar. Som jag skrivit redan tidigare verkar det som att Sony har lyckats eliminerat det mesta av dessa - det främsta kvarvarande frågetecknet var förstås risken för damm på spegeln, som ju var ett besvärligt problem för de äldre föregångarna. Michael sa dock att han inte fick några problem alls med detta, och inte heller hörde någon annan som klagade.
Här är en direktlänk:
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/sony-a55-preview.shtml