Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Mjukvarumoral och bästa operativsystemet

Produkter
(logga in för att koppla)
Att påstå att kopplingen mellan upphovsrätt och licenser är långsökt förstår jag inte. Du agerar precis på samma sätt när du säljer dina sportbilder, d v s ger någon rätt att använda din bild på ett visst sätt. I ditt fall mot betalning, men som sagt kan man använda andra modeller. Det var någon i tråden som hade CC Share alike som licens på sina bilder.

Vad gäller Webkit så är det inte bara Apple som är med i den lådan. Google och Nokia är två andra, men det finns fler.

Denna någon var jag. CC licens förfarandet ger i alla fall mig möjlighet att "ge" bort bilder gratis till privatpersoner som vill använda dem ideelt. Däremot så är bilderna inte gratis för kommersiellt bruk.
Enkelt. Det enda jag vill ha betalning av privatperson är att han/hon talar om att bilden ursprungligen har tagits av mig. Så det finns en direkt koppling mellan upphovsrätt och licens. Andra bilder som jag tar har ingen CC lisensiering utan där finns det ett avtal mellan mig och brukaren/köparen som reglerar användningen.
 
Ja per definition men inte för de som ser allt som gratis.
Min poäng är ju att det handlar om affärmodeller här. Det finns webbplatser som använder andras alster olovandes och gratis och ger det spridning. Deras affärsmodell är att använda detta material som "flugpapper" för att exponera de som besöker webben som underlag för reklam. Deras affärsmodell är att dra in pengar på något annat än genom att sälja webbinnehållet. Min poäng är att exv. fotograferna sällan kan täcka sina kostnader på samma sätt. Deras affärsmodell är fortfarande ofta att sälja sina bilder till sina kunder. De lever på att sälja bilder och inte reklamtid.

Så vem ska vi då klandra? Den som använder detta data som funkar som "flugpapper" eller den som med berått mod tillgängliggör detta material för att exv. sälja reklamtid.
Låter som att du pratar om Google :)
 
En hel del påståenden som har en tveksam saklighet.

Till att börja med den här undersökningen om TCO.
Den var beställd av Microsoft.
Beställaren publicerade bara ett urval av alla jämförelser.
Självklart bara de som talade till fördel för Microsoft.
En del av dessa jämförelser var det dessutom uppenbart, och kraftigt vinklade.

Vad det gäller kostnaden för att utveckla öppen källkods produkter så finns det ett flertal företag (IBM, Apple och flera andra stora och tunga aktörer) som del sponsrar diverse projekt.
Samt i flera fall har anställda som på betald arbetstid bidrar till andra projekt.

Vad det gäller support, så finns det också företag som är specialiserade på att sy ihop paket anpassade för den verksamhet de skall fungera, och sedan säljer support på helheten.
Svenska Redpill är ett av flera exempel.
SUSE är ett annat (där jag själv har erfarenhet av att ha arbetat med deras produkter i skarp affärsverksamhet).

Vilket operativsystem/produkt som är bäst varierar naturligtvis från fall till fall.
För webservrar ligger Linux generellt väldigt bra till för lägsta möjliga TCO.
I andra fall är Microsofts prosukter det bättre valet.
I ytterligare andra fall är det OS X som är bäst lämpat för uppgiften.

Jag har bokstavligt talat rekomendat alla tre beroende på anvädningsområde.
(Detta då jag tidigare arbetat som IT-konsult, numera ägnar jag mig bara åt fotografering).

Blir dock lite less när jag ser den typ av "vinklad information" du ägnar dig åt ovan.
Jag har sett exempel på weblösningar i verkligheten som flyttats från Windows-servrar på i princip samma hårdvara, till en Linux-lösning.
Med skillnaden att kostanden för licenser, räknat per år. Sänktes med 80-90%.
Samt att kostnaden för support och drift på övriga punkter förblev de samma.

I det fallet hamnade besparingen på femsiffriga belopp, på årsbasis.

Jag vet inte hur det ser ut nu men för ett antal år sedan var kostnaden för Linux-tekniker betydligt högre för att det fanns färre av dem helt enkelt och att Linux växte på serversidan. Jag vet konsulter som satsat på Linux för att de helt enkelt tjänade mer pengar på att sälja tid för det. Så om en konsult tjänar mer pengar på Linux-användare, så innebär det att deras kunder får betala dyrare. Det är en enkel ekvation.

Jag svarar med lite hårddragen text för att bemöta det som jag uppfattade som verkligt vinklat att Linux-rörrelsen skulle drivas av någon form av moder Theresa mentalitet. De stora är där av just de skäl jag pekat på. De kan profitera gratis och ohämmat på hela världens gratiskår av Linux-entusiaster som okritiskt verkar jubla åt minsta köttben. Vi pratar om företag som i en del fall helt enkelt inte fixat konkurrensen med Microsoft och tidvis hängt hårt på repen och då talar vi om dagens stjärna Apple som var nära konkurs, IBM som lade ner division efter division och inte minst den stora OS/2 satsningen, för att inte tala om den forna giganten Novell. Det är ett helt hyde looserföretag som räddats av den altruistiska allmänheten som är så ödmjuk att den inte fattar att de inte har ett dugg att tacka dessa snyltarföretag utan att det är precis tvärtom. Utan alla entusiaster skulle dessa företag inte finnas till stora delar idag.

I övrigt har jag ingen annan uppfattning än du när det gäller vilka operativsystem som bör användas i vilka situationer. Jag har idag fått rapport om att det bildarkivsystem vi använder fungerar mycket rappare med Apache istället för IIS, men det innebär inte att man behöver byta operativsystem nödvändigtvis. Visst finns exempel på Open Source-mjukvara som fungera betydligt bättre i vissa situationer än sånt slemma typer lejda av Microsoft säljer. Windows är vad det är för att alla de viktiga standardapplikationerna oftast görs till Windows enbart eller möjligen också till Mac. En del ser då en fördel att leva i en homogen miljö. Det var MS Office som gjorde Windows till vad det blev och inte tvärtom. Att Microsoft aldrig portade Office till OS/2 på allvar (alltid halvhjärtat och gamla versioner) beseglade IBM:s öde på den marknaden. Utan industristandardapplikationer inget intresse för OS:et.

Men att ignorera att alla system kostar är bara oseriöst och det var det jag vände mig mot för det jag polemiserade mot var formuleringar som jag uppfattade som tagna ur rena väckelsemötet från Linux-tabernaklet. Glöm att Linux är gratis - en stor del av användarna har ju redan betalt för det genom oavlönat ideellt arbete. Andra betalar genom att betala för paketering och service som inte alls är gratis. En tredje grupp betalar mängder av konsulter för utveckling, anpassningar och drift. Återigen, det handlar ytterst bara om affärsmodell och var man egentligen tar in pengarna. Det oslagbara "flugpappret" är myten om den gratis Linux-världen och för att göra det ännu bättre så paketerar man det med någon form av dimmigt frihetsbegrepp. Oavsett vad för system ett företag idag använder så är man ofta i händerna på outsourcingpartners av olika slag och det går många företag idag in i med berått mod och ofta förbluffande lite kunskaper parat med stor aningslöshet. Jag vågar påstå att för dessa företag så spelar det många gånger överhuvudtaget ingen roll vilka operativsystem och applikationer man kör, beroendet är totalt, det är långtifrån gratis vad du än väljer och det är väldigt långt till frihetskänslan. Väldigt många företag upplever istället att de sitter i en tvångströja som är rena motsatsen till en mysdress. Linux avviker inte ett dugg från Windows i det sammanhanget.
 
Låter som att du pratar om Google :)

Visst, det är ju ett mycket viktigt exempel.
Det är ju minst sagt omstritt hur de ser på upphovsrättsfrågan när de sätter igång och skannar in och tillgängliggör både det ena och det andra. Ska bli intressant att se var det slutar och om de bara kna göra det de gör för att de är de de är och har obegränsat med pengar. Vem har uthållighet och modet att ta en fight med dem i en rättsal?
 
Jag vet inte hur det ser ut nu men för ett antal år sedan var kostnaden för Linux-tekniker betydligt högre för att det fanns färre av dem helt enkelt och att Linux växte på serversidan. Jag vet konsulter som satsat på Linux för att de helt enkelt tjänade mer pengar på att sälja tid för det. Så om en konsult tjänar mer pengar på Linux-användare, så innebär det att deras kunder får betala dyrare. Det är en enkel ekvation.

Nyss skrev du om TCO.
Nu verkar du hävda att kostnaderna för Linux/Uniix konsulter ensamt är avgörande för TCO?
Verkligheten är ju inte alls så enkel.

Jag svarar med lite hårddragen text för att bemöta det som jag uppfattade som verkligt vinklat att Linux-rörrelsen skulle drivas av någon form av moder Theresa mentalitet. De stora är där av just de skäl jag pekat på. De kan profitera gratis och ohämmat på hela världens gratiskår av Linux-entusiaster som okritiskt verkar jubla åt minsta köttben.
...

Det där är en grav förenkling av verkligheten, som det dessutom finns mycket goda skäl att ifrågasätta åt det skarpaste.

Det finns två välkända (åtminstonne välkända för oss som har jobbat med produkter som bygger på öppen källkod i tillräckligt stor grad).

Ett numera flera år gammalt exempel är CMS:et Mambo.
Vars ägare försökte att "parasitera" på utvecklare som jobbat ideelt.

Det hela slutade med att alla de duktigaste utvecklarna tog den kod de själva skrivit.
Skrev om den, och framför allt den kod de inte själva producerat.
I ett nytt projekt: Joomla.
Joomla är i dagsläget, vid sidan av Wordpress och Drupal ett av de ledande CMS:en på marknaden.

Ett annat exempel, som är betydligt färskare, är Open Office.
Där det stora antalet utvecklare inte alls gillar hur Oracle har agerat.
Varför de startade Libre Office.

I övrigt så uppmuntras det till att ta betalt för supporttjänster osv. vad det gäller öppen källkod.
Just för att möjliggöra ekonomiska bidra till utvecklingen.

Sedan, som redan nämnts i den här tråden (som nu är långt ifrån sitt ursprungliga ärende).
Så bidrar ett antal stora, och peningstarka, företag med stora pengar till öppen källkod.
I de stora välkända öppen källkods projekten så finns det gott om anställda som arbetar med att vidareutveckla projekten.
 
Det finns sånt också. Men Linux-kulturen är ganska studentikos av de skäl jag just nämnt.

Var det länge sen du körde linux? Numera är det lika lätt att installera och komma igång med linux som med MS Windows eller Mac OS X. Det är fortfarande rätt dåligt med datorer som kommer förinstallerade med linux så där har fortfarande MS och Apple ett övertag.
 
Det där är väl inga bra exempel. Det är inte gratis med barnomsorg, hemtjänst, sjukhusvistelser och färdtjänst. Skola däremot kan vara gratis. I övriga fall är den subventionerad men knappast inte gratis och andelen subvention har i många fall minskat över tid.
Sjukvård är subventionerad så pass mycket att om man behöver mycket av den så är den kostnadsfri.

Min poäng kanke gick fram ändå? De som har växt upp i Sverige har rätt dålig koll på vad de tjänster de utnyttjar faktiskt kostar eftersom de inte behöver betala merparten av kostnaden själv. Känslan för att allt har ett pris blir lite suddig då, så det kanske inte är så konstigt med inställningen att det är helt OK att ladda ner vad man behöver från nätet.

Som sagt om mycket upplevs som gratis på webben så har det snarast med att affärsmodellerna kan uppfattas så men som jag tidigare skrivit så är det långtifrån alltid på det sättet och jag har svårt att tro att någon webbreklam krämare skulle gynnas av någon mental spinoff från landet välfärdssystem. Det tycker jag var dagens långskott Per. De tar som sagt in pengarna i en annan del av verksamheten bara.

Det handlar om piratkopiering. Inte om affärsmodeller.
 
Senast ändrad:
Jag svarar med lite hårddragen text för att bemöta det som jag uppfattade som verkligt vinklat att Linux-rörrelsen skulle drivas av någon form av moder Theresa mentalitet.

Men det där är ju något som du har fått för dig och tjatar om lite då och då. "Linuxrörelsen" har aldrig främst handlat uteslutande om ideell icke-kommersiell verksamhet. "Rörelsen" är väldigt heterogen och har alla möjliga sorters människor inblandade.

Du slår in öppna dörrar.
 
Jädrans va OT

Denna tråd har numera passerat kritiskt massa och därmed uppnått egen intelligens. Den kan byta ämne fritt ;-)
 
Nej, den har ingen fysisk form så det är ingen vara. Man kan inte äga en ljudbok. Man kan bara äga mediet.

Du har fel, men jag förstår att du inte avser att byta åsikt.

Jag rekommenderar dig att googla lite på digitala varor. Ta valfritt språk. Du kommer att häpna över hur din världsbild skiljer sig från övriga världens.
 
Denna tråd har numera passerat kritiskt massa och därmed uppnått egen intelligens. Den kan byta ämne fritt ;-)

Håller helt med, men visst är det kul att läsa vissa inlägg OCH ska man basera tråden på rubriken "Jag är förbannad", ja då kan man väl diskutera det mesta i denna tråd ... haha ;)

Tror dock att målet med denna tråd numera handlar om att uppnå någon slags rekord på Fotosidans forum som den längsta tråden, mätt i antal inlägg. Men för att nå ett sådant mål så behöver man ju veta hur lång den måste bli, dvs veta vilken tidigare tråd som var längst OCH efter hur många inlägg som den dog/stängdes. Någon som vet?

Den längsta jag känner till är väl den om iStockPhoto som numera räknar 724 inlägg. Det går väl att slå innan helgen.
 
Du har fel, men jag förstår att du inte avser att byta åsikt.

Jag rekommenderar dig att googla lite på digitala varor. Ta valfritt språk. Du kommer att häpna över hur din världsbild skiljer sig från övriga världens.
Jag säljer bilder i helt digital form, via utländska bildbyråer.
Detta skall, enligt skatteverket deklareras/redovisas som "försäljning av tjänst".


SVAR TILL MIG -- BESLUT -- FRÅN SKATTEVERKET:
Eftersom det är bildfiler du skickar till bildbyrån är det fråga om försäljning av tjänster enligt 5 kap 7 § 2 st. 12 p. mervärdeskattelagen (ML), dvs elektroniska tjänster.

Det karaktäristiska för de elektroniska tjänster som omfattas av lagrummet ovan är att de först och främst tillhandahålls via internet eller annat elektroniskt nätverk och att de till stor del är beroende av informationstekniken för att kunna tillhandahållas samt att de kräver ett minimalt mått av mänsklig inblandning.

Till elektroniska tjänster hänförs tillhandahållanden av webbplatser och härbärgering av sådana samt distansunderhåll av programvara och uppdatering av denna samt tillhandållande av databasåtkomst. Även bilder, texter och musik som tillhandahålls via Internet eller annat elektroniskt nätverk omfattas av bestämmelsen ovan.
 
Jag säljer bilder i helt digital form, via utländska bildbyråer.
Detta skall, enligt skatteverket deklareras/redovisas som "försäljning av tjänst".


SVAR TILL MIG -- BESLUT -- FRÅN SKATTEVERKET:
Eftersom det är bildfiler du skickar till bildbyrån är det fråga om försäljning av tjänster enligt 5 kap 7 § 2 st. 12 p. mervärdeskattelagen (ML), dvs elektroniska tjänster.

Det karaktäristiska för de elektroniska tjänster som omfattas av lagrummet ovan är att de först och främst tillhandahålls via internet eller annat elektroniskt nätverk och att de till stor del är beroende av informationstekniken för att kunna tillhandahållas samt att de kräver ett minimalt mått av mänsklig inblandning.

Till elektroniska tjänster hänförs tillhandahållanden av webbplatser och härbärgering av sådana samt distansunderhåll av programvara och uppdatering av denna samt tillhandållande av databasåtkomst. Även bilder, texter och musik som tillhandahålls via Internet eller annat elektroniskt nätverk omfattas av bestämmelsen ovan.

Ja, då vet vi vad det svenska skatteverket tycker.

Begreppet digital vara har tydligen passerat dem förbi.

Då får jag konstatera att världen pratar om digitala varor, men Skatteverket kallar det tjänster.

Skatteverket bestämmer i det här fallet, men jag anser att de gör samma tankefel som många i diskussionen om fildelning/kopiering/användning utan tillstånd.

Det digitala intåget har förvirrat många. Vem hade kommit på tanken att säga att papperet i en bok är en vara men att all text i den är en tjänst? Istället valde man att rätt och slätt kalla det för en bok.
 
Ja, då vet vi vad det svenska skatteverket tycker.

Begreppet digital vara har tydligen passerat dem förbi.

Då får jag konstatera att världen pratar om digitala varor, men Skatteverket kallar det tjänster.

Skatteverket bestämmer i det här fallet, men jag anser att de gör samma tankefel som många i diskussionen om fildelning/kopiering/användning utan tillstånd.

Det digitala intåget har förvirrat många. Vem hade kommit på tanken att säga att papperet i en bok är en vara men att all text i den är en tjänst? Istället valde man att rätt och slätt kalla det för en bok.

Pappret/boken torde väl med modern terminologi benämnas leveransmedia, och analogt (hehe) med vad någon skrev något hundratal inlägg tidigare, så äger man boken men inte innehållet som vanligen är (c).
 
Håller helt med, men visst är det kul att läsa vissa inlägg OCH ska man basera tråden på rubriken "Jag är förbannad", ja då kan man väl diskutera det mesta i denna tråd ... haha ;)

Tror dock att målet med denna tråd numera handlar om att uppnå någon slags rekord på Fotosidans forum som den längsta tråden, mätt i antal inlägg. Men för att nå ett sådant mål så behöver man ju veta hur lång den måste bli, dvs veta vilken tidigare tråd som var längst OCH efter hur många inlägg som den dog/stängdes. Någon som vet?

Den längsta jag känner till är väl den om iStockPhoto som numera räknar 724 inlägg. Det går väl att slå innan helgen.

Sony "850-900" tråden har 2870 innlägg.......vet ej om den är längst

Jag blir överraskad över den energi folk lägger ner i den här tråden, helt fantastiskt:)
 
Installerade windows 7 för ett tag sedan för att öka hastigheten på dator vilket fungerade bra. Men allting annat går ju åt skogen! Lyckas inte installera ett enda program för min förbannade dator blockerar varena crack jag laddar ner från pirate bay. Jag kan inte ens installera office!!!! HJÄLP

Finns bättre forum på nätet för sådana här frågor.
 
Sony "850-900" tråden har 2870 innlägg.......vet ej om den är längst

Jag blir överraskad över den energi folk lägger ner i den här tråden, helt fantastiskt:)

Så länge du och andra lägger energi på att läsa det som står fyller tråden uppenbarligen ett syfte. :)
 
Tråden Fågelidentifikation håller just nu 7386 inlägg.

Bara lite mer onyttigt vetande kanske :eek:)

Helt apropå...

Forumet där jag är admin har en tråd som heter "Värdelöst vetande..." som är 947 sidor, 23672 inlägg samt har 277634 sidvisningar i skrivande stund.

Nu handlar den tråden inte om något speciellt utan ämnet är helt enkelt sådant som är ganska värdelöst att veta. Mer än sällan driver den dock utanför ämnet (off topic i off topic så att säga) och diskussion utbryter om något som åtminstone för somliga är värdefullt att veta. :) Att tråden är flera år gammal kanske inte behöver nämnas. I antal sidor per dag finns det gott om trådar på FS som tar priset.

Edit:
Aha! Här har vi en god kandidat: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=35503

:)
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar