elbe
Avslutat medlemskap
macrobild skrev:
En annan sak som Sheehy tar upp som är mycket intressant är att det är i princip ingen stor skilnad mellan Nikons cmos i d3 och Canons i 1dsmk3, Sheehy menar att Canons sensor ger mindre brus än Nikon men Nikon brusreducerar rawfilen mer. Canon skall mao bli bättre på brusreducering då det färdiga resultatet ses av "fotografen" som bättre från Nikon , slutsats : Canons sensorer är mindre brusiga än Nikon..
Är inte det här nåt liknande som astrosurf kommit fram till?
Jag tror inte man ska lägga för mycket vikt vid vad Sheehy "pratar" om på dpr för han redovisar aldrig några av sina prov eller referenser som stöder de han gör, vilket t.ex. Martinez gör. Teorierna han för fram verkar ju vara provade i praktiken av tillverkare och forskare. Att klippa ut en liten bit ur en stor sensor för att jämföra med en mindre är väl knappast intressant för att hitta skillnader mellan olika system.
Praktiska prov på bildkvalitet/area mellan olika kameror är väl enkla att göra med stora verkliga utskrifter. Tycker här att man ska testa iso mot iso på utskrifter av 300 ppi bildfiler upp till A0-format om det behövs för att hitta skillnader. Skanna resultaten på en bra skanner och visa på bildskärm.
Skärpedjup mot skärpedjup kan man oxå ta med men det är i stort sett bara när långt skärpedjup, som vid viss makrofotografering, en kamera med mindre sensor kan ha en fördel utomhus på fri hand. En kamera med liten sensor är å andra sidan till nackdel när kort skärpedjup eftersträvas.
Ett villkor när man testar är väl att testa så "obehandlade" rå-filer som möjligt och här finns det inte många kompakter att välja bland.
Att mellanformatskameror fortfarande använder ccd-tekniken tror jag beror på en enklare och billigare tillverkning jämfört med cmos.
Att alla kamerasystem kommer att få fler och mindre pixlar, allt efter som alla dagens nackdelar övervinns, är nog en helt naturlig utveckling mot bättre bildkvalitet.