Jäpp, det finns, från trettiotalet, doktor William H Bates; du får själv leta efter den om du har bråttom att hitta den.
http://en.wikipedia.org/wiki/William_Bates_(physician)
Han har skrivit en bok som heter "Better eyesight without glasses" där en stor del av psykologin och fysiologin kring seendet förklaras, och där man med hjälp av olika moment som kan tränas, kan befrias från synfel i ögats optik.
Inom oftalmologien förekommer fortfarande en obekräftad tes att ögat inte är kromatiskt korrigerat, och att alltså färgseendet skulle vara en bearbetning i "centraldatorn" (hjärnan), men ögat har faktiskt tre brytande ytor, varav minst en bryter negativt, vilket är förutsättningen för att korrigera för färgfel med hjälp av dispersionen. Dessutom blir linsen tjockare vid ackomodation, genom att ciliarmuskeln slappnar vid närfokusering, vilket ökar den negativa brytningen. Den positiva brytningen i ögat ligger huvudsakligen i hornhinnan, där kammarvattnets brytningsindex bestämmer hur stor brytningen ska bli, alltså vätskan mellan lins och hornhinna.
Om ögat inte vore färgkorrigerat skulle man inte kunna se skarpt överhuvudtaget. Ögats färgkorrektion kan varieras, genom ciliarmuskelns förändring av den negativa brytningen mellan kammarvatten, lins och glaskropp. Musklerna som förändrar ögats form för att fokusera är till en del samma muskler som styr ögats rörelser i sid- och höjdled, men också övrig muskulatur i ögonhålan. All denna muskulatur är "glatt muskulatur", som inte styrs medvetet, utan det är, liksom andningen, blodkärlens sammandragning och hjärtats slag, omedvetna funktioner. Varje störning som man påför de här funktionerna leder till att man ser sämre, vilket gör att exempelvis glasögon är kontraproduktiva. En lins framför ögat tvingar det att fokusera "fel" för att se skarpt, och felen som tillförs genom att den optiska axeln inte sammanfaller med ögats, är svåra att korrigera, vilket gör att ögonrörelserna hämmas av linser som sitter monterade i bågar.
Den gängse oftalmologin har alltså en felaktig grundförutsättning i sina postulat, en förutsättning som inte är grundad på vetenskap, utan på tro. Man har gissat att linsen, på grund av sin form och likhet med linsen i en kamera, skulle vara positiv och det brytande elementet i ögat, men eftersom den ligger invid media med högre brytningsindex, är dess brytning negativ genom att ytorna är positivt krökta.
De förutsättningarna kan också göra att vi vill omvärdera begreppet "brännvidd", då ögat ju inte är luftfyllt, och brännvidden inte riktigt kan jämföras med motsvarande brännvidd i luft eller vacuum. Ögats bakersta rum är fyllt med en geléartad substans som har större brytningsindex än luft, "glaskroppen".