PMD
Aktiv medlem
Inte i Sverige.Om du byter ut händelser mot brott så håller det, det finns icke-händelser som är brottsliga att t.ex. inte hjälpa någon i akut nöd där du utan risk för dig själv kunnat hjälpa till.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Inte i Sverige.Om du byter ut händelser mot brott så håller det, det finns icke-händelser som är brottsliga att t.ex. inte hjälpa någon i akut nöd där du utan risk för dig själv kunnat hjälpa till.
Trådens rubrik är "Filma / Fotografera i butik" så det intressanta är om det finns något som relaterar till det.
Inte i Sverige.
Det har jag som sagt inte hittat några och jag tror inte att det finns. Men det betyder inte att Konkludent handlande inte skulle vara applicerbart på fotoförbud (om det är det du menar med din kommentar).
I civiliserade samhällen brukar man inte vara skyldig att bevisa att händelser inte har inträffat, bevisbördan brukar ligga på den som hävdar att de har inträffat.
Trots det har du inte visat något som ger stöd för din uppfattning att jag ingår ett avtal när jag träder över den närmast omärkliga gränsen mellan t ex en HM-butik (som är allmän plats) och resten av en galleria (som också är allmän plats). Du har inte heller visat något stöd för din uppfattning att detta "avtal" (om det skulle existera) skulle ha någon som helst reell betydelse. (Att exemplets HM-butik inte har lagliga möjligheter att få mig att följa avtalet har vi redan konstaterat.)
Det återstår att se, när det gäller trådens rubrik. Ett sådant påstående behöver uppbackning av någon slags evidens.
Jag diskuterade öht inte vad som var brottsligt eller inte, utan hos vem bevisbördan ligger. Nämligen hos den som hävdar att ett avtal finns, att ett brott har begåtts osv. Inte hos den som hävdar att det inte finns ett avtal etc.Om du byter ut händelser mot brott så håller det, det finns icke-händelser som är brottsliga att t.ex. inte hjälpa någon i akut nöd där du utan risk för dig själv kunnat hjälpa till.
Ja, du har hävdat det. Men inte visat något som helst stöd för ditt påstående. Typ lagtext, rättsfall osv. Eller någon enda sakkunnig som någonstans på det oändliga internätet skrivit något som skulle kunna tolkas som stöd för din uppfattning.Jag har, tämligen noga, beskrivit vad konkludent handlande är och hävdar att det kan användas i en situation med en butik som tydligt, exempelvis en skylt, signalerar ett fotoförbud.
Ja, så visa gärna på praxis för ditt påstående om konkludent handlande i trådrubrikens sammanhang.Förstår inte vad du menar. Konkret vilkens slags ”evidens”? Det finns ingen uttrycklig lagregel om konkludent handlande och det verkar inte heller finnas några rättsfall om vårt konkreta fall. Då måste man luta sig på praxis i andra fall, allmänna rättsprinciper, doktrin, etc.
En öppen parkering ägd av kommunen eller ett parkeringsbolag är sannolikt allmän plats på liknande sätt som en butik.
Om vi inte betalar avgift i enlighet med vad skyltarna föreskriver så riskerar vi - inte böter - men en avgift. Oavsett om vi har sett skylten eller inte. Vi måste alltså acceptera avtalet som gäller. Det är inte ett lagbrott och därför är det inte böter.
Är det en konkluderande handling att parkera sin bil på en sådan parkering?
Just det med parkeringsavgift är så vedertaget att vi inte ifrågasätter. Men skulle en butik kunna ta ut avgifter för andra sorters ”avtalsbrott”?
”Felfotograferingsavgift”!
Ja, du har hävdat det. Men inte visat något som helst stöd för ditt påstående. Typ lagtext, rättsfall osv. Eller någon enda sakkunnig som någonstans på det oändliga internätet skrivit något som skulle kunna tolkas som stöd för din uppfattning.
Ja, så visa gärna på praxis för ditt påstående om konkludent handlande i trådrubrikens sammanhang.
[...] Att det skulle uppstå en skada för butiken pga fotograferande är väl dock ganska långsökt.
Finns det någon allmän praxis som är tillämplig på det här fallet? Hur ser den ut?Jag har försökte i mitt förra inlägg förklara att det sannolikt inte finns något fall som tar upp ett fall som är identiskt eller mycket likt fallet i tråden. Då får man titta på allmän praxis om konkludent handlande i stället, exempelvis rättsfall om andra situationer som kan appliceras på vårt fall. Förstår du?
Finns det någon allmän praxis som är tillämplig på det här fallet? Hur ser den ut?
Jag tror alltså inte på att man kan anses ingå ett avtal genom att passera en dörröppning (eller en öppning som är skapad av att en vägg har fällts undan) från en allmän plats till en annan plats som är att betrakta som tillgänglig för allmänheten (dvs en butik). Om du tycker att jag har fel får du gärna visa på en allmän praxis som kan användas för att hävda en sådan sak.
Vanligen är det den som gör ett påstående som har att visa att påståendet är riktigt.