jorgene skrev:
Här har du nog fel. Detta kommer säkert *direkt* att betraktas som kränkning av den du fotograferar, eftersom du -- av för alla helt uppenbara skäl -- inte ens har tillträde till motsatta könets omklädningsrum.
Nej du, här kan du vara säker på att åka dit. För du påstår väl inte att du kan slita upp dörren till en allmän toalett och fotografera den som sitter där och gör sina behov -- bara för att det inte var skyltat med fotoförbud och att du bara skall ha bilderna "för eget bruk"?
Du måste skilja på olaga intrång, eventuell ärekränkning och själva fotograferandet. Ärekränkning är olagligt, men inte fotograferandet. Ärekränkningen sker beroende på hur jag använder bildmaterialet, inte hur det upptas.
OM fotografen är förbjuden att vara på plats, eller muntligen/skriftligen förbjudits att fotografera på platsen så är även fotograferandet olagligt. Detta kan dock bara bestämmas av den som äger eller har nyttjanderätten av fastigheten/lokalen.
Jag har svårt att tänka mig att det fanns skyltar som talade om för fotografen att det var fotoförbud i lokalen, eller att någon sagt det till henne muntligen. Men OM det fanns, eller var så så var själva fotograferandet förbjudet. Inte annars. Fram till dess att man meddelas om förbudet är det fritt att fotografera, och man kan aldrig tvingas radera bilder man tagit fram till dess. Grundregeln lyder alltså att det alltid är fritt att fotografera tills motsatsen påtalats.
Det finns ett välkänt svenskt rättsfall där en hyresvärd monterade in kameror i badrummen hos sina kvinnliga hyresgäster. Han kunde inte dömas för fotograferandet i sig, inte heller ärekränkning eller förtal när bilderna bara var för eget bruk. Däremot kunde han dömas för olaga intrång.
Angående ditt eget exempel med den allmänna toaletten så är det jätteenkelt. Uppslitandet av dörren i sig kanske kan beivras, men inte fotograferandet om du själv står på allmän plats. Om flickan som fotograferade pojkar använde ett teleobjektiv och fotade in i omklädningsrummet från den allmänna platsen utanför så har hon även där all rätt på sin sida. Den enda gången man kan förbjudas att fotografera när man står på allmän plats är när man riktar kameran mot särskilda skyddsobjekt. Men dessa ska samtidigt vara väl skyltade så inga missförstånd om förbudet kan uppstå.
Och kom ihåg att vi i dessa exempel talar om den lagliga rätten. Den moraliska rätten är något helt annat.
Läs gärna mer här:
http://www.fotosidan.se/cldoc/1746.htm
/jer.
PS. Man brukar ofta tala om "förbuds-sverige", men när det gäller fotograferande är faktiskt det mesta tillåtet. Det är snarare användningen av bilderna som lagligen kan beivras. Ds.